Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás gombóc 4. - meglepetéssel

Szilvás gombóc 4. - meglepetéssel
Szilvás gombóc 4. - meglepetéssel
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szilvás gombócot én találtam ki, szükségből. Megettem pár szem szilvát, így már nem lett volna elég a gombóchoz, viszont volt itthon alma, és saját készítésű sárgabarack lekvár. Csak összeraktam őket, de nagyon jó lett a végeredmény.

hozzávalók / 4 adag

A gombóc tésztájához

A töltelékhez

A gombóc hempergetéséhez

ajánlat

Ez az alap krumplis tészta jól variálható. 4-5 db meggyszemmel, sárgabarackkal, gyümölccsel és édes túróval, bármivel, amit szeretünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, egy tálban áttörjük.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, sót, olajat, búzadarát, összedolgozzuk, majd ha már nem ragad,  lisztezett asztalra borítjuk, és 8 mm vastag téglalapot nyújtunk belőle.
  3. A szilvákat kimagozzuk, elfelezzük, megszórjuk őrölt fahéjjal. Az almákat kicsumázzuk,és akkora gerezdekre vágjuk, amekkorák a szilvák.
  4. A tésztára helyezzük a szilvákat, rá az almákat, 1 kanálnyi sárgabaracklekvárt teszünk rá.
  5. Körbevágjuk késsel négyzethálósan a tésztát. Lisztes kézzel gombócokká zárjuk, és sós vízben kifőzzük.
  6. Olajban világos barnára pirított zsemlemorzsába forgatjuk a gombócokat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 756
elküldve: 0
receptkönyvben: 151
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ekesandi

Mióta szakács: 2010.08.17.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szilvás gombóc almával, almás szilvás gombóc, szilvás gombóc lekvárral, lekváros-almás szilvás gombóc

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lucaaa
Lucaaa Fri, 2011-08-26 13:04

Én már tároltam hűtőben a tésztáját. Azt tapasztaltam, h miután kiveszed a hűtőből, nagyon ragacsos masszát fogsz kapni. Én úgy javítottam, hogy plusz lisztet (nagyon sokat!) tettem hozzá, így egész jó lett. Aztán végülis aznap sem főztem meg, hanem a gombócokat tettem mélyhűtőbe. Szóval, ha marad meg valakinek tésztája, én azt javaslom, h csináljon gombócokat, és úgy fagyassza le (pl. egy tálcán, hogy ne érjenek egymáshoz, mert akkor összeragadva fagynának meg). Sokkal jobb így, mint hűtőben tárolni. Szerintem.
Üdv: Luca

borzaska26
borzaska26 Wed, 2011-06-01 17:49

Nagyon köszönöm a receptet! Az egész családnak ízlett,igaz dupla adag lisztet kellett hozzágyúrnom,de jó lett.Kb 45 gombócot készítettem belőle,volt lekvárps ,epres és szilvás(befőttből).A maradék megmelegítve már nem az igazi,ezért is kérdezném,hogy a tésztát le lehet-e fagyasztani vagy esetleg másnapig a hűtőben tárolni?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-23 13:37

Nem rakom fel,de aki gondolja próbálja ki.Akinek eddig csináltam annak nagyon ízlett.
Én vaníliás tejben főzöm ki a gombócokat ,a tésztája ugyanez csak pici porcukorral.Egy gombócba egy szilva megy,a mag helyére szilva pürével összeragasztva a két fél szilva.A püré lehet akár alma is:-)
A zsemlemorzsát pirított darált keksszel(győri édes) szoktam helyettesíteni.
Ha gondoljátok próbáljátok ki,remélem ízleni fog.

üdv
zoli

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-08-23 13:53

Hát kedves Zoli , igazán felrakhatnád ! Légyszíííííííííííí , légyszíííííííííí !!!!! :)))))))) Üdv Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-23 13:17

Mostanában találtam én is a Mohakonyha-n egy ilyen receptet, amiből tényleg nagyon finom gombóc
"kerekedett". De, nekem már a félszilva és egy kanál cukrozott fahéj alig fért úgy a tésztába, hogy mindenhol fedje a tölteléket és ne jöjjön szét főzésnél sem.
Ha megnövelem ami belekerül, akkor egyrészt óriási gombócok lesznek, másrészt nem tudom hogy borítja be mindenhol a tölteléket a tészta.

ekesandi
ekesandi / ekesandi Mon, 2010-08-23 11:44

Köszi Bogi,
Hát tudod a rutin, meg az évek. Sárga krumpliból csináltam, mert nagyon szépet sikerült vennem és ez a fajta krumpli hamarabb megfő, mint a rózsakrumpli. A főzés idő alatt előkészítem a gyümölcsöket,és a többi hozzávalót, sőt a gombócok kifőzéséhez még a vizet is felteszem, mivel ekkora mennyiségből csak kb. 16 db gombóc lesz. Ez csak szervezés kérdése, de legyen az előkészület 12 perc, ha ez reálisabb, a recepten ez gondolom nem ront. Amíg főtt a gombóc a vízben, az idő alatt megpirítom a morzsát. Nekem ennyi kell, saaaaaajnos nem ma kezdtem.-)) Üdv. Andi

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2010-08-23 16:01

Hát én sem ma kezdtem,de én a krumpli főzési idejét is beleszámolnám.Egyébként teljesen mindegy,a recept tökéletes,Olyannyira,hogy holnap ki is próbálom meggyel.Puszi.Bogi

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2010-08-23 09:57

Ez egy nagyon jó kis recept,jó ötlet a vegyes gyümölcs töltelék.Egy kérdésem azért lenne,nem írtad el az előkészületi időt?Eleve megfőzzük a krumplit előtte.Én biztos nem tudnám ez 10 perc alatt megoldani.Csak egy észrevétel volt.Üdv:Bogi

916
burgonya 1 kg
finomliszt 35 dkg
búzadara 1 evőkanál
napraforgó olaj 1 ek
tojás 1 db
1 tk
szilva 10 db
alma 3 db
sárgabaracklekvár 5 teáskanál
fahéj 0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 20 dkg
napraforgó olaj 2 ek