r
Nosalty Logó

Cukormentes szilvás gombóc kekszmorzsában

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gullon
Cukormentes szilvás gombóc kekszmorzsában
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 387 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3881 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 141 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    151.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    194 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 387 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.5 g

Zsír

  • Összesen
    105.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2855.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    322 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    483 mg
  • Foszfor
    1320 mg
  • Nátrium
    568 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    663 g
  • Cukor
    140 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

VÍZ

  • Összesen
    1510.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    360 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    251 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    352 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1939 micro
  • β-crypt
    348 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    861 micro
Összesen 3881 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 141 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyákat megfőzzük, meghámozzuk, és krumplinyomóval áttörjük.
  2. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a puha vajat, egy csipet sót, valamint a finomlisztet, és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. A liszt mennyisége nem szentírás, a burgonya típusa és "lisztessége" is sokat számít, szükség szerint adjunk hozzá plusz lisztet.
  3. A tésztagombócot belisztezett felületen 5-6mm vékonyra nyújtjuk, majd 10x10 centis téglalapokra vágjuk.
  4. A fahéjat és a kardamomot elkeverjük. A szilvákat kimagozzuk, majd minden tésztatéglalapra helyezünk egy-egy felet. Érdemes nagyjából összepasszoltatni a szemeket és a tésztadarabokat, a nagyobb szilvák a nagyobb téglalapokra kerüljenek. A szilvákat darabonként megszórjuk 1-1kk eritrittel és 1-1 csipet fűszerkeverékkel.
  5. A tészta csücskeit a szilva tetején összecsippentjük, majd gombócot formázunk belőle. Így járunk el az összes darabbal.
  6. Az elkészült gombócokat bő, forrásban lévő vízbe tesszük. Érdemes 2-3 adagban kifőzni, ugyanis ha túlzsúfoljuk őket, összeragadhatnak a lábos alján.
  7. A gombócokat addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, ez jelzi azt, hogy elkészültek. Érdemes főzés közben egyszer-kétszer keverni rajtuk egyet, így megelőzve, hogy leragadjanak az edény aljára, és ezért ne jöjjenek fel.
  8. A morzsához a kekszet és a diót késes aprítóba tesszük, és finomra daráljuk. Serpenyőben kevés vajat olvasztunk, és aranybarnára pirítjuk rajta a morzsát.
  9. A kifőtt gombócokat azon melegében a morzsában meghempergetjük, majd tálalhatunk is.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 1092
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Akár édesség, akár édes főétel gyanánt fogyasztjuk, a szilvás gombóc az egyik legnagyszerűbb magyar étel, ha minket kérdeztek. Ezúttal teljesen cukormentessé varázsoltuk, zsemlemorzsa helyett pedig aprított dió és keksz keverékében hempergettük meg, némi plusz izgalmat csempészve ebbe a bevált klasszikusba.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek