r
Nosalty Logó

Szilvagombóc torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Olaszné Anci
Szilvagombóc torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Összesen 1457 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Összesen 11640 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Összesen 290 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    72.9 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    347 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1003.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    205 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    180.9 g
  • Cukor
    131 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    433 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    62 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    390 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    456 micro
  • β-crypt
    86 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    414 micro
Összesen 1457 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.9 g

Zsír

  • Összesen
    583.5 g
  • Telített zsírsav
    289 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    150 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    2780 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8028.5 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    1642 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    1122 mg
  • Foszfor
    3408 mg
  • Nátrium
    1520 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1446.8 g
  • Cukor
    1046 mg
  • Élelmi rost
    98 mg

VÍZ

  • Összesen
    1650.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3463 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    496 micro
  • K vitamin:
    393 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    370 micro
  • Kolin:
    1607 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3121 micro
  • α-karotin
    364 micro
  • β-karotin
    3646 micro
  • β-crypt
    687 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3310 micro
Összesen 11640 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 290 Kcal

Hozzávalók

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Elkészítés

A csokoládés piskótához

  1. Előző napi teendők: elkészítjük a csokis piskótamasszát.
  2. Egy 35 x 25 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőlemezre kenjük.
  3. 170 fokon kb 10 perc alatt megsütjük. Tűpróba, ne száradjon ki!
  4. 1-1 folpackkon kinyújtjuk a 3 db marcipánt úgy, hogy 3 db 35 x 8 cm-es csíkot kapjunk.
  5. A vajkrémet a porcukorral habosra keverjük.
  6. Elkészítjük az öntetet: minden hozzávalót egy lábasba teszünk, pár percig kis lángon forraljuk (2-3 perc).
  7. A csokis piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt és kivágunk belőle 2 db 35 x 5 cm-es csíkot.
  8. A piskótacsíkok bőrös tetejét leheletvékonyan lekenjük a vajkrémmel.
  9. Vajkrémes felükkel lefelé a két csík piskótát, két marcipáncsík közepére igazítjuk. (A harmadik marcipáncsík várakozik.)
  10. A szirupos öntettel lekenjük a két piskótacsík felületét. Meghintjük 1-1 kk őrölt fahéjjal.
  11. Mindkét csík szélén szorosan sorbarakjuk az aszalt szilvát úgy, hogy ne legyen rés közöttük. Szorosan feltekerjük a csíkokat, hogy a piskóta sehol se látszódjék ki. Félkör alakúra formázzuk a tekercseket, hogy majd a tortaforma közepébe beleférjenek.
  12. A harmadik marcipáncsíkot is sorbarakjuk aszalt szilvával és szintén szorosan feltekerjük. (Ebbe nem kell más, csak a szilva.)
  13. Ebből is félkört képezünk, és a másik két csíkkal együtt egy tányéron a fagyasztóba tesszük másnapig.
  14. Másnapi teendők: elkészítjük a sacher tésztát. Az olvasztott vajat a porcukorral habosra keverjük. Állandó keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét, alaposan kikeverjük, majd félretesszük.
  15. A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra.
  16. Csipet sóval keményre verjük a tojásfehérjét. Lazán beleforgatjuk a csokis masszába, majd így járunk el a sütőporral elkevert liszttel is.
  17. Egy kapcsos tortaforma alját papírral kibélelünk, és beleöntjük a tésztát.
  18. Az előmelegített sütőbe toljuk és kb 60 percig, tűpróbáig sütjük! Nem légkeveréssel!
  19. Hozzáfoghatunk a krémhez: a szilvát megmossuk, kimagozzuk, kockára vágjuk. Egy lábasba beletesszük a szilvavelő hozzávalóit. Tűzre tesszük, de vigyázzunk, ne főjjön szét!
  20. A 0,8 dl vízben kikeverjük a pudingport, és ezzel sűrítjük be a szilvát. Félretesszük hűlni.
  21. Az 1 dl vízben éppen felforraljuk a zselatint, majd félretesszük.
  22. Vízgőz fölött felolvasztjuk a 35 dkg tortabevonó csokoládét, és hozzáadunk kb 5 ek olajat, hogy bevonóképes legyen.
  23. Elővesszük a hűtőből a lefagyasztott marcipántekercseket, a csokoládéba mártjuk, rácsra tesszük. Ügyeljünk, hogy mindenütt takarja el a csoki. A maradék csokit félretesszük (még kell!).
  24. A tejszínt kemény habbá verjük és kiveszünk belőle annyit, hogy majd körbe tudjuk kenni vele a tortát, és a torta szélét csillagcsővel körbe díszíthessük. Amit a díszítéshez teszünk félre, abba tesszük a fél cs habfixet.
  25. A többi tejszínt lazán a szilvavelőhöz forgatjuk - nem baj, ha darabos a szilva! - és állandó keverés mellett belecsurgatjuk a zselatint.
  26. Megkezdhetjük a tortánk összeállítását, amihez kell a habos szilvakrém, és a díszítéshez félretett tejszínhab, a kétfelé vágott sacher tészta és a két piskótával bélelt, csokival áthúzott marcipán tekercs.
  27. A csatos tortaforma aljára tesszük a sacher tészta alját. Rákanalazzuk a szilvás krém felét.
  28. A krém közepébe helyezzük körben az összeillesztett tekercseket. Rásimítjuk a szilvás krém másik felét. Beborítjuk a tortalap másik felével.
  29. Vízfürdőn felmelegítjük a félretett csokimázat, és leöntjük a torta tetejét. (A maradékot máskor felhasználhatjuk.)
  30. 2-3 órára lehűtjük, majd elővesszük és a díszítésre szánt tejszínhabbal körbekenjük a tortát, majd csillagcsővel a szélét körbedíszítjük.
  31. A csak marcipánba tekert, csokiba mártott tekercsekből meleg vizes késsel vékony szeleteket vágunk, és a levelek segítségével a kép alapján díszítünk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 70 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 66
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 19678
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 15.

Ajánló

Akinek sok a szabad ideje, akinek nem sok, de szeret sütni, aki nagyon jól érzi magát a konyhában, azoknak a szakács társaimnak ajánlom. A hozzávalók árát körülbelül adtam meg.

Receptkategóriák

Szilvagombóc torta
Olaszné Anci 191 recept

A Miele főzőiskola honlapján találtam ezt a receptet. Nagyon beleszerettem, bár rengeteg gondom volt vele. Először vissza kellett osztanom a hozzávalókat, mert 6 db torta összes anyagszükséglete volt egyben megadva. Mivel a "hidegen meg melegen felvertek" cukrászati tananyag, ezért nem akartam nagyon belemenni a részletekbe, nehogy elvesszek bennük. Így azt tudom mondani, hogy elkészítettem ezt a tortát a főzőiskola receptjének egy-egy pontja segítségével, kiegészítve az én ötleteimmel, hogy mit-mivel tudok helyettesíteni és mit nem, a lényeg, hogy előző nap 1 órát, másnap legalább négyet dolgoztam vele, de megszületett! Lehet, hogy egy cukrász szakember jót mosolyog ezen a 4-5 órán, nem baj, mert én olyan jókedvvel és vasakarattal dolgoztam, és ez lett a nem egészen tökéletes eredmény. Mozgósítottam a családom minden elérhető tagját a torta kóstolásához, egyáltalán nem haragudtak meg érte!

Hozzávalók

A csokoládés piskótához

Az összeállításhoz

Az öntethez

A vajkrémhez

A Sacher tésztához

A szilvavelőhöz

A sűrítéshez

Az összeállításhoz és a díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.