Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ukrán céklaleves

Ukrán céklaleves
Ukrán céklaleves
145 perc / előkészület: 25 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A maradék vasárnapi húsleves tökéletes felhasználása a húsmentes hétfői ebédhez!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgarépát és a céklát meghámozzuk, majd julienne-re vágjuk, és félretesszük. Ha nagyon savanyú lenne a káposztánk, akkor kevés vízbe áztassuk be, majd jól nyomkodjuk ki!
  2. Az olívaolajat egy nagy edényben felhevítjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt fokhagymát, hagymát, sárgarépát, céklát. Babérlevéllel és egész fekete borssal fűszerezzük, és folyamatos kevergetés mellett 5-10 percig pirítjuk, amíg a zöldségek kicsit meg nem puhulnak és össze nem esnek.
  3. Hozzáadjuk az alaplevet, a vizet és a sűrített paradicsomot, majd nagyra vesszük alatta a lángot, és felforraljuk.
  4. Ha felforrt, akkor alacsonyra vesszük a lángot, és másfél óráig lassan főzzük.
  5. Másfél óra után hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott burgonyát, a cukrot és az összevágott savanyú káposztát, majd újabb fél órán át főzzük. Ha savanykásabb ízvilágra vágyunk, akkor adhatunk hozzá keveset a káposzta levéből is.
  6. Az elkészült levest egy kanál tejföllel és összeaprított friss kaporral megszórva tálaljuk!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 40
össznézettség: 59 000
elküldve: 28
receptkönyvben: 766
elkészítve: 57/58
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
319 recept

receptjellemzők

kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
konyha: orosz
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Borscs, pikáns céklaleves, káposztás céklás leves

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szandi1993
szandi1993 Sun, 2018-01-07 16:01

Kedves Ízhuszár ennek a receptnek nem sok köze van az ukrán borscshoz. MIvel nem savanyú hanem édes káposztából készül, nem alap lé kell hozzá hanem disznó comb és oldalas, mert ez nem egy hús mentes étel!Pontosan tudom mivel Ukrajnában születtem és ez Ukrajnának a nemzeti étele.Ja és nem muszáj Juliannet-re vágni mindent. A céklát le szoktuk reszelni,a zöldségeket tetszés szerint vágjuk és az édes káposztát vágjuk "Juliannet-re"

márta66
márta66 Wed, 2014-10-01 10:44

Kedves Izhuszar, aruld el, hogy miert kell masfel orat fozni??? Sajnos este nekem nincs ennyi idom ra, pedig imadjuk a ceklat. Talan az izhatashoz ennyi szukseges? Koszonom elore is az okositast! M.

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Wed, 2014-10-01 10:50

Kedves Márta,

Kevesebb idő is elég neki, de a hosszabb, lassú főzés alatt szépen összeállnak az ízek. Azt tanácsolom, hogy kóstolgasd és amikor úgy érzed, hogy már jó lesz, akkor zárd el nyugodtan!

ízHUSZÁR

márta66
márta66 Wed, 2014-10-01 11:43

Koszonom a gyors valaszt! A heten tuti megfozom:-) Majd beszamolok rola! M.

Gárdos Mária
Gárdos Mária Sun, 2014-03-16 16:34

Megcsináltam, annyi idő alatt, amennyi elő van írva. Isteni ízkavalkád. És nagyon egészséges.

lustige Frau
lustige Frau Wed, 2014-03-05 11:20

azt szeretnek hozza szolni, hogy en a sargarepat, petrezselymet meg a hagymat megdinsztelem es akkor öntöm fel az alaplevel, a ceklat pedig lereszelem es palacsintasütöben egy kis olajon megfutattom + 1 e.kanal ecetet öntök ra meg egy kis lisztet hogy szep piros maradjon a leves amit a vegen hozza is adom, de elötte friss kaposztat teszek bele meg a burgonyat es hagyom megföni, a legvegen pedig jön a fokhagyma amit mar elzart langnal vegszek. Probaljatok ki ez az igazi BORSCS!!!

demene
demene Thu, 2014-03-27 18:42

Elkészítettem eredeti recept szerint, most kóstolgatom, finom, de nem elég "pikáns".
Sajnos későn olvastam, mitől marad szép piros a cékla, legközelebb Te receptedet is figyelembe veszem.
Most még teszek hozzá valami csípőset, talán...
....Ja és majd holnap tálaláskor a tejföl és kapor biztos feldobja.

atarkoi
atarkoi Thu, 2013-12-19 00:37

Ma megfoztem, es nagyon izlett a csaladnak. Tutti recept. Eleinte gondolkodtam, h a krumpli helyett nokedli kellene bele... de vegul maradtam az eredetinel. Koszonjuk!:)) es Boldog Unnepeket!

wiwievi
wiwievi Fri, 2013-11-29 21:47

Szia!Tegnap megcsináltam a levesedet és fantasztikus volt.Igaz én is kevesebbet föztem de tuti a recept köszi

demene
demene Fri, 2013-11-15 19:42

nem tudtam kérdezni:
mit főzünk másfél órán keresztül???? a céklát és sárgarépát????

demene
demene Fri, 2013-11-15 19:41

Nagyon megtetszett a recept, de a céklát, és sárgarépát másfél órán keresztül főzzük??

Dixi.dit
Dixi.dit Sat, 2014-01-04 09:16

Kedves Ízhuszár!
Ukrán céklaleves receptednél kérdezem: "mit jelent az, hogy Juliannet-re vágjuk?
Továbbá:
Mivel helyettesítse a "marha alaplevet"az, akinek ez nem áll rendelkezésére- vagy más okból nem kedveli?. Esetleg v.lyen leveskocka szóba jöhet,?

174
olívaolaj 3 ek
vöröshagyma 1 közepes db
cékla 3 közepes db
sárgarépa 2 közepes db
savanyú káposzta 25 dkg
fokhagyma 1 gerezd
babérlevél 2 db
fekete bors 5 szem
marha alaplé 1 l
víz 5 dl
sűrített paradicsom 40 g
burgonya 2 közepes db
cukor 1 teáskanál
0 ízlés szerint
tejföl 6 ek
kapor 1 csokor