r
Nosalty Logó

Szegedi halászlé filézett halakból

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Pikács Árpád
Szegedi halászlé filézett halakból
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Halászlé

Összesen 389 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Halászlé

Összesen 2332 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Halászlé

Összesen 32 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1458.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    973 mg
  • Nátrium
    220 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    1000.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    1651 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    274 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    58 micro
  • β-karotin
    919 micro
  • β-crypt
    167 micro
  • Likopin
    858 micro
  • Lut-zea
    714 micro
Összesen 389 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    292.4 g

Zsír

  • Összesen
    96.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    1617 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8753.1 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    238 mg
  • Kálcium
    757 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    556 mg
  • Foszfor
    5836 mg
  • Nátrium
    1323 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.9 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    6004.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    776 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    48 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    276 mg
  • D vitamin:
    9905 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    499 micro
  • Kolin:
    1642 mg
  • Retinol - A vitamin:
    261 micro
  • α-karotin
    349 micro
  • β-karotin
    5511 micro
  • β-crypt
    1001 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    4282 micro
Összesen 2332 kcal
  • 5% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    138 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    72 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 32 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Halászlé

Elkészítés

Halászlé

  1. Első körben készítsük elő a friss halakat. Az egész pontyot egy konyharuha és egy filéző kés segítségével tisztítsuk meg. A ponty farkánál szúrjuk be a kést, és óvatosan kezdjük el levágni a pikkelyeket. Ezután kapargassuk át az egész halat egy kisebb késsel, hogy az összes pikkelytől megszabaduljunk. A hasánál vágjuk fel egészen a fejéig a pontyot, majd szedjük ki a belsőségeket. A gerince mentén vágjuk végig, végül filézzük ki a csontok mentén, s tegyük félre a két filét. A pontyot vágjuk fel nagyobb darabokra, a kopoltyújától és a keserűfogától is szabaduljunk meg, mert megkeseríthetik a levest. A leeső részeket, mint a fejét, a csontokat, és a hájas részeket tegyük félre az alapléhez. A filékről vágjuk le a zsíros részeket, vágjuk fel vastag csíkokra, ezután miliméterenként irdaljuk be, hogy az összes szálka át legyen vágva. Sózzuk be, s tegyük félre egy órára állni.
  2. A harcsa filékről vágjuk le a zsíros részeket, amiket szintén az alapléhez fogunk felhasználni. Vágjuk fel kockákra a húst, s szintén sózzuk be egy órára.
  3. Az alaplevet hideg vízzel indítsuk, s adjuk hozzá az összes leeső halrészt, illetve az apróhalakat, a kárászt vagy keszeget. Tegyük bele a felvágott hagymát, paprikát, paradicsomot és hegyes erős paprikát, sózzuk meg. Legalább másfél órán át főzzük.
  4. Zárjuk el, és hagyjuk kicsit hűlni, hogy a zsiradék kiüljön a tetejére. Ezt szórjuk meg fűszerpaprikával, és forraljuk össze. Ezután passzírozzuk át az egészet egy szitán, majd forraljuk össze. A besózott halakat mossuk át, majd mehet először a harcsa, utána a ponty, amiket főzzünk 5-6 percig. Végül jöhet a haltej és halikra, amiket főzzünk további 3-4 percet.
  5. Dekoráljuk karikákra vágott hegyes erős paprikával, és friss kovászos kenyérrel fogyasszuk. Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 2181
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szegedi halászlé filézett halakból
Pikács Árpád 10 recept

A halászlé főzés nálunk családi hagyomány, amit mindig bográcsban készítettünk gyerekkorom óta. Szegediesen készítjük több féle halból, és belsőségekből. Került bele ponty, szürke harcsa, de apróhalakkal, mint a kárász vagy a keszeg még ízletesebbé tehetjük az ünnepi halászlevet. Hagyományosan patkó formájában kerül a levesbe a ponty, azonban filézett változatban sokkal könnyebben fogyasztható, így növelhetjük az élvezeti értékét!

Hozzávalók

Halászlé

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili