r
Nosalty Logó

Szalontüdő tésztával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Szalontüdő tésztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 724 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4347 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 174 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    58 g

Zsír

  • Összesen
    40.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    175 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1057.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    649 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    266.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    333 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    2957 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 724 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    348.2 g

Zsír

  • Összesen
    242.7 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    144 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    1049 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6344.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    477 mg
  • Kálcium
    453 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    551 mg
  • Foszfor
    3894 mg
  • Nátrium
    917 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    184.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1601.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2000 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    78 mg
  • D vitamin:
    315 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    96 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    345 micro
  • Kolin:
    959 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    7428 micro
  • β-karotin
    17742 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    721 micro
Összesen 4347 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    296 micro
  • β-karotin
    707 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 174 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tüdőből a nagy hörgőket kivágjuk, és a megtisztított tüdőt falatnyi darabokra vágjuk. Nem kis munka, de megéri.
  2. A szívből kivágjuk a billentyűket, és ezt is kis darabokra szeljük.
  3. Egy nagy lábast vagy fazekat készítünk elő, amibe a tisztított belsőségdarabokat beletesszük.
  4. Felengedjük vízzel (a tüdő a felszínen úszik) és felforraljuk. A keletkező habot szedjük le róla.
  5. He ez megvan, mehet bele a felkarikázott répa, az egyik vöröshagyma egészben, egy fél citrom, 3 db fokhagymagerezd, a babérlevél, só, és 1 ek egész feketebors.
  6. Fedő alatt lassan főzzük 1,5-2 órán át. Másfél óra elteltével kóstoljunk meg egy-egy szív- és tüdőfalatkát, kell-e még puhulnia.
  7. Ha megfőtt, kapcsoljuk le alatta a gázt. Egy szűrő segítségével öntsük le róla az alaplét egy tálba.
  8. Egy másik lábasba (amibe látjuk, hogy bele fog férni az ételünk) kb. 1 dl olajat teszünk, és 3-4 ek lisztből rántást készítünk. Tegyünk bele egy evőkanál cukrot is, karamellizáljuk.
  9. Ebbe tegyük bele a másik vöröshagymát és fokhagymagerezdeket felkockázva, hagyjuk kicsit pirulni, reszeljük bele a másik fél citrom héját, és dobjunk rá egy kevés pirospaprikát. Közben ügyeljünk, nehogy odaégjen. Néhány merőkanál alaplevet adjunk hozzá, majd mustárt, a fél citrom levét, őrölt borsot. Jöhet még alaplé, mert közben ugye sűrűsödik a mártásunk. A belsőségek közül válogassuk ki a répát, az is menjen bele a mártásba. Egy botmixer segítségével turmixoljuk össze, kóstoljuk meg, ha kell, akár cukrot is tehetünk még bele, és hagyjuk felforrni. Ekkor jöhet bele a tejföl is. Én jó sok mártással készítettem, de mindenki döntse el maga, hogy mennyit használ fel az alapléből.
  10. A belsőségdarabok ezután belemehetnek, és 4-5 percig forraljuk még együtt.
  11. Főzzünk ki tésztát, és tálaljuk forrón. Ebből a mennyiségből nagy adag lesz, de kiválóan fagyasztható!
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 49
  • Össznézettség: 45831
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gyerekkoromban sokszor volt a menzán szalontüdő. Akkor nem szerettem. 4-5 éve készített egyik ismerősöm, és akkor megtetszett ez az étel. Aztán néhány napja eszembe jutott, milyen jó volna enni egy jó kis szalontüdőt. Elmentem hát a henteshez, vettem szívet és tüdőt, és már készült is az étel, amihez azért édesanyám segítségét is kértem telefonon keresztül. Így 100 km-ről is nagyszerű segítséget kaptam, isteni lett. Nem kis munka, de ha egyszerre sokat készítünk, akkor bizony le is fagyaszthatjuk. A legjobb talán zsemlegombóccal, de most tésztát főztem ki mellé. Csak ajánlani tudom. Főleg azért is, mert olcsó étel.

Hozzászólások

kicsivik

Kedves Zsuzsa! Végre valaki, aki nemcsak ismeri, de szereti is a szalontüd?t! De jókat ettem volna én azon a menzán ebb?l a gazdag ízvilágú étekb?l! A bátyám szakácsnak tanult, és az Ételkészítési ismeretek c. tankönyvében leltünk a receptjére. Ott is zsemlegombóccal ajánlották, mindig azzal tálaltuk. A családomtól a távolba szakadtam, és egyedül még nem csináltam, de most mentettem a receptet és ahogy magamat ismerem, rövid id?n belül remélhet?leg megörvendeztetem vele "új" családomat, akik mellesleg még a túrós sztrapacskáról sem halottak... Lám, 270 km milyen sok tud lenni.

Törölt felhasználó

Kedves Kicsivik, én is nagyon féltem, hogy nem fog jól sikerülni, meg mennyi macera, de az eredmény túlszárnyalta az elvárásaim és megérte a fáradságot. Arról nem is beszélve, hogy kit?n?en fagyasztható és így nagy adagot érdemes bel?le készíteni. A családodnak mindenképp készítsd el, hogy megismerjék ezt az ételt, sajnos egyre ritkábban találkozni vele. Mert ugye a hentesüzletek már nem nagyon adhatnak el tüd?t, azt beledolgozzák inkább hurkába. Majd írd meg, hogy sikerült! Szép napot, Zsuzsa

Törölt felhasználó

El?ször is köszönöm a receptet. Ma készítettem el?ször ilyet, és Te voltál a szamárvezet?m. (azt megjegyzem, férfi vagyok, nem háziasszony :-) ) Sajnos citrom nem volt itthon, a bolt messze, meg épp beálltak a kapubejáróba egy nagy pótkocsival, így ecet és fehérbor lett az ízesít?je neki. A húsok belerakása el?tt én is botmixeltem, sima egynem? mártás lett, Kicsi bors, kicsi só és bele a tejföl. A zsemlegombócot az asszony reggel munkába menet el?tt megcsinálta, én meg úgy döntöttem, nem fogok tudni estig várni :-) . Finom lett, én is sok szafttal szeretem, had tocsogjon az a gombóc. Köszönöm: Marci

Törölt felhasználó

Kedves Marci, nagyon örülök, hogy elkészítetted, és én lehettem a segítségedre! Ez egy szuper étel, sajnos kevesen szeretik, de a lényeg, hogy jól sikerült és ízlett! :-) További jó f?z?cskézést, párod igazán elégedett lehet, hogy f?zöl. Én is el tudnám viselni, ha valaki f?zne helyettem néha. :-) Szép napot, Zsuzsa

Törölt felhasználó

Régóta keresek egy olyan szalontüd? receptet,ami a legjobban hasonlít a nagymamám által készített finomságra.Most megtaláltam!Igaz,hogy ? mindig zsemlegombócot f?zött ki hozzá,de biztos, hogy tésztával se rossz!Köszi!Kata

Törölt felhasználó

Kedves Kata, örülök, hogy az én receptemben találtad meg az "igazit", jó f?z?cskézést, és írd meg, hogy hogy ízlett. Üdv, Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Zsuzsa!Tegnap elkészítettem a szalontüd?t a Te recepted alapján.Nem csaltak a megérzéseim,valóban ez az az íz,ami a nagymamám pejslije volt!Nagyon -nagyon finom lett!A napokban készülök a Néro megsütésére,mert nagyon jónak t?nik az is.Gratulálok a sok finom receptedhez,valószín?leg még jó néhányat ki fogok próbálni közülük!!Üdv.:kata

Törölt felhasználó

Kedves Kata, számomra öröm, hogy elkészítetted a receptet, és nem csalódtál benne. Várom további észrevételedet receptjeimmel kapcsolatban! Szép estét neked és köszönöm kedves szavaidat! :-D Zsuzsa

Alízke

Kedves wkata! Megnyugtató, hogy azt írtad, hogy visszaköszönnek ezzel a recepttel a nagymamád ízei, én is ezért választottam ezt a receptet. :) Gratula Zsuzsának és köszi a feltöltésért, ki is próbálom! Szép napot: Alíz

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!