Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalontüdő tésztával

Szalontüdő tésztával
Szalontüdő tésztával
150 perc / előkészület: 60 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban sokszor volt a menzán szalontüdő. Akkor nem szerettem. 4-5 éve készített egyik ismerősöm, és akkor megtetszett ez az étel. Aztán néhány napja eszembe jutott, milyen jó volna enni egy jó kis szalontüdőt. Elmentem hát a henteshez, vettem szívet és tüdőt, és már készült is az étel, amihez azért édesanyám segítségét is kértem telefonon keresztül. Így 100 km-ről is nagyszerű segítséget kaptam, isteni lett. Nem kis munka, de ha egyszerre sokat készítünk, akkor bizony le is fagyaszthatjuk. A legjobb talán zsemlegombóccal, de most tésztát főztem ki mellé. Csak ajánlani tudom. Főleg azért is, mert olcsó étel.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tüdőből a nagy hörgőket kivágjuk, és a megtisztított tüdőt falatnyi darabokra vágjuk. Nem kis munka, de megéri.
  2. A szívből kivágjuk a billentyűket, és ezt is kis darabokra szeljük.
  3. Egy nagy lábast vagy fazekat készítünk elő, amibe a tisztított belsőségdarabokat beletesszük.
  4. Felengedjük vízzel (a tüdő a felszínen úszik) és felforraljuk. A keletkező habot szedjük le róla.
  5. He ez megvan, mehet bele a felkarikázott répa, az egyik vöröshagyma egészben, egy fél citrom, 3 db fokhagymagerezd, a babérlevél, só, és 1 ek egész feketebors.
  6. Fedő alatt lassan főzzük 1,5-2 órán át. Másfél óra elteltével kóstoljunk meg egy-egy szív- és tüdőfalatkát, kell-e még puhulnia.
  7. Ha megfőtt, kapcsoljuk le alatta a gázt. Egy szűrő segítségével öntsük le róla az alaplét egy tálba.
  8. Egy másik lábasba (amibe látjuk, hogy bele fog férni az ételünk) kb. 1 dl olajat teszünk, és 3-4 ek lisztből rántást készítünk. Tegyünk bele egy evőkanál cukrot is, karamellizáljuk.
  9. Ebbe tegyük bele a másik vöröshagymát és fokhagymagerezdeket felkockázva, hagyjuk kicsit pirulni,  reszeljük bele a másik fél citrom héját, és dobjunk rá egy kevés pirospaprikát. Közben ügyeljünk, nehogy odaégjen. Néhány merőkanál alaplevet adjunk hozzá, majd mustárt, a fél citrom levét, őrölt borsot. Jöhet még alaplé, mert közben ugye sűrűsödik a mártásunk. A belsőségek közül válogassuk ki a répát, az is menjen bele a mártásba. Egy botmixer segítségével turmixoljuk össze, kóstoljuk meg, ha kell, akár cukrot is tehetünk még bele, és hagyjuk felforrni. Ekkor jöhet bele a tejföl is. Én jó sok mártással készítettem, de mindenki döntse el maga, hogy mennyit használ fel az alapléből.
  10. A belsőségdarabok ezután belemehetnek, és 4-5 percig forraljuk még együtt.
  11. Főzzünk ki tésztát, és tálaljuk forrón. Ebből a mennyiségből nagy adag lesz, de kiválóan fagyasztható!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 37 654
elküldve: 16
receptkönyvben: 175
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

pájsli

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wkata
wkata / wkata Sun, 2011-11-06 13:13

Kedves Zsuzsa!Tegnap elkészítettem a szalontüdőt a Te recepted alapján.Nem csaltak a megérzéseim,valóban ez az az íz,ami a nagymamám pejslije volt!Nagyon -nagyon finom lett!A napokban készülök a Néro megsütésére,mert nagyon jónak tűnik az is.Gratulálok a sok finom receptedhez,valószínűleg még jó néhányat ki fogok próbálni közülük!!Üdv.:kata

Alízke
Alízke / Alízke Sun, 2014-12-21 15:41

Kedves wkata!

Megnyugtató, hogy azt írtad, hogy visszaköszönnek ezzel a recepttel a nagymamád ízei, én is ezért választottam ezt a receptet. :)
Gratula Zsuzsának és köszi a feltöltésért, ki is próbálom!
Szép napot: Alíz

Amurath
Nyulas / Amurath Sun, 2011-11-06 19:00

Kedves Kata, számomra öröm, hogy elkészítetted a receptet, és nem csalódtál benne. Várom további észrevételedet receptjeimmel kapcsolatban! Szép estét neked és köszönöm kedves szavaidat! :-D Zsuzsa

wkata
wkata / wkata Tue, 2011-11-01 19:45

Régóta keresek egy olyan szalontüdő receptet,ami a legjobban hasonlít a nagymamám által készített finomságra.Most megtaláltam!Igaz,hogy ő mindig zsemlegombócot főzött ki hozzá,de biztos, hogy tésztával se rossz!Köszi!Kata

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-11-02 12:26

Kedves Kata, örülök, hogy az én receptemben találtad meg az "igazit", jó főzőcskézést, és írd meg, hogy hogy ízlett. Üdv, Zsuzsa

Torquemada
Torquemada Thu, 2011-05-19 11:45

Először is köszönöm a receptet. Ma készítettem először ilyet, és Te voltál a szamárvezetőm. (azt megjegyzem, férfi vagyok, nem háziasszony :-) ) Sajnos citrom nem volt itthon, a bolt messze, meg épp beálltak a kapubejáróba egy nagy pótkocsival, így ecet és fehérbor lett az ízesítője neki. A húsok belerakása előtt én is botmixeltem, sima egynemű mártás lett, Kicsi bors, kicsi só és bele a tejföl. A zsemlegombócot az asszony reggel munkába menet előtt megcsinálta, én meg úgy döntöttem, nem fogok tudni estig várni :-) .
Finom lett, én is sok szafttal szeretem, had tocsogjon az a gombóc.
Köszönöm: Marci

Amurath
Nyulas / Amurath Thu, 2011-05-19 13:16

Kedves Marci, nagyon örülök, hogy elkészítetted, és én lehettem a segítségedre! Ez egy szuper étel, sajnos kevesen szeretik, de a lényeg, hogy jól sikerült és ízlett! :-) További jó főzőcskézést, párod igazán elégedett lehet, hogy főzöl. Én is el tudnám viselni, ha valaki főzne helyettem néha. :-) Szép napot, Zsuzsa

Amurath
Nyulas / Amurath Wed, 2011-04-06 08:49

Kedves Kicsivik, én is nagyon féltem, hogy nem fog jól sikerülni, meg mennyi macera, de az eredmény túlszárnyalta az elvárásaim és megérte a fáradságot. Arról nem is beszélve, hogy kitűnően fagyasztható és így nagy adagot érdemes belőle készíteni. A családodnak mindenképp készítsd el, hogy megismerjék ezt az ételt, sajnos egyre ritkábban találkozni vele. Mert ugye a hentesüzletek már nem nagyon adhatnak el tüdőt, azt beledolgozzák inkább hurkába. Majd írd meg, hogy sikerült! Szép napot, Zsuzsa

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2011-04-05 19:34

Kedves Zsuzsa!
Végre valaki, aki nemcsak ismeri, de szereti is a szalontüdőt! De jókat ettem volna én azon a menzán ebből a gazdag ízvilágú étekből! A bátyám szakácsnak tanult, és az Ételkészítési ismeretek c. tankönyvében leltünk a receptjére. Ott is zsemlegombóccal ajánlották, mindig azzal tálaltuk. A családomtól a távolba szakadtam, és egyedül még nem csináltam, de most mentettem a receptet és ahogy magamat ismerem, rövid időn belül remélhetőleg megörvendeztetem vele "új" családomat, akik mellesleg még a túrós sztrapacskáról sem halottak... Lám, 270 km milyen sok tud lenni.

722
sertéshús 1 kg
sertéshús 0.5 kg
sárgarépa 3 db
citrom 1 db
babérlevél 3 db
fekete bors 1 ek
0 ízlés szerint
fokhagyma 5 gerezd
vöröshagyma 2 közepes fej
tejföl 1.5 dl
cukor 1 ek
mustár 1 teáskanál
napraforgó olaj 1 dl
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
teljes kiőrlésű liszt 4 evőkanál
bors 0 ízlés szerint
tészta 10 dkg