r
Nosalty Logó

Szalontüdő forrázott gombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Szalontüdő forrázott gombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A forrázott gombóc

Összesen 503 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A forrázott gombóc

Összesen 6037 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A forrázott gombóc

Összesen 192 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    413 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    714.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    199 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    144.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 503 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    325.1 g

Zsír

  • Összesen
    142.8 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    4961 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8577.3 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    630 mg
  • Kálcium
    494 mg
  • Vas
    296 mg
  • Magnézium
    471 mg
  • Foszfor
    4248 mg
  • Nátrium
    2390 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    827.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1737.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    42 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    193 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 6037 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 192 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A forrázott gombóc

Elkészítés

A leveshez

  1. A szívet és a tüdőt kissé sós vízben megfőzzük. Lehűtjük, és csíkokra vágjuk.
  2. A hagymát, uborkát finomra vágjuk.
  3. Kevés olajon 3 ek lisztből 1 ek kristálycukorral barna rántást készítünk. A rántásba beletesszük a finomra vágott hagymát és az ecetes uborkát.
  4. Felöntjük a leszűrt főzőlével. Habverővel keverve kiforraljuk. Beletesszük a babérlevelet.
  5. Sóval, borssal ízesítjük, és átszűrjük.
  6. A kész mártást ízesítjük cukorral, mustárral, és belekeverjük a tejfölt.
  7. Beletesszük a csíkokra vágott húst, és összeforraljuk.
  8. Ecettel ízesítjük ízlés szerint.
  9. Elkészítjük a forrázott gombócot:
  10. A lisztet tálba tesszük, és megsózzuk.
  11. A zsírt felforrósítjuk, a vizet felforraljuk.
  12. A forró zsírt a lisztre öntjük, és annyi forró vizet adunk hozzá, hogy összeálljon.
  13. Vizes kézzel félökölnyi gombócokat formálunk, és a tüdőhöz adjuk.
  14. Lassan forraljuk, és óvatosan kevergetjük. Ha a gombócok feljönnek, még kb. 20 percig lassan főzzük.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 37
  • Össznézettség: 42243
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 19.

Ajánló

Egytálételként kiadós, nagy munkák idejére való. Friss kenyérrel, ecettel. Gyenge gyomrúaknak és fogyókúrázóknak nem ajánlott. Igazi vidéki, paraszti étel!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gyerekkorom kedvenc eledele a "Savanyó pejsli". Így hívta nagymamám itt a Rábaközben, és iszonyatos nagy fazékkal készítette disznóölés után. Emlékszem a nagy gombócokra és finom, savanykás levére. A húst nem szerettem benne, csak a levét a gombóccal. Néha megszaladt a tányéromba az ecet, és akkor mondta nagypapám "Merj hozzá még egy kicsit, és akkor jó lesz." A mai napig is imádom, de ma már a húst is szívesen eszem meg belőle. Kis mennyiségben nem igazán lehet készíteni. Ilyenkor ellátom vele az egész családot. Sokan zsemlegombóccal készítik, de nálunk az igazi régi, parasztos "forrázott gombóccal "kedveli mindenki.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Tényleg csak kuktában érdemes a húst megf?zni? Állítólag nagyon soká f?l meg különben... (mivel nincs még kuktám, eddig ezért nem mertem csinálni, pedig szeretjük :) )

Törölt felhasználó

Nekem sincs kuktám és szerintem nem f? meg soká.A szív és a nyelv kicsit lassabban f? mit a tüd?, de nem kell nagyon sokáig f?zni.Forrástól számítva jó egy óra alatt megf?. Nem kell szétf?zni, mert a mártásban is f?l még tovább.Nyugodtan próbáld meg!

Törölt felhasználó

Húúú, de jó, nem tudom,akkor miért mondta anyósom,h jajj, de soká... Igaziból nem is szeretem a kuktát. Engem zavar,h nem látom, mi történik 1 edényben... :) Jöv? héten ki is próbálom a receptet! Köszi, L.

Törölt felhasználó

Lehet, hogy anyósod kuktában szokta, vagy nem volt kedve hozzá, vagy kicsit le akart beszélni róla.Nem veszélyes elkészíteni, nyugodtan állj neki!

Hozzávalók

A leveshez

A forrázott gombóc

Címlapról ajánljuk

További cikkek