r
Nosalty Logó

Szalontüdő forrázott gombóccal

NS
Szalontüdő forrázott gombóccal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A leveshez

A forrázott gombóc

503
Kalória
27.1g
Fehérje
68.9g
Szénhidrát
11.9g
Zsír
144.8g
Víz
413.4g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
1.9g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A forrázott gombóc

Összesen 503 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A forrázott gombóc

Összesen 6037 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A leveshez

A forrázott gombóc

Összesen 192 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    413 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    714.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    199 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    68.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    144.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 503 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    325.1 g

Zsír

  • Összesen
    142.8 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    4961 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8577.3 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    630 mg
  • Kálcium
    494 mg
  • Vas
    296 mg
  • Magnézium
    471 mg
  • Foszfor
    4248 mg
  • Nátrium
    2390 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    827.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    1737.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    42 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    193 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 6037 kcal
  • 11% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 192 kcal

Elkészítés

A leveshez

  1. A szívet és a tüdőt kissé sós vízben megfőzzük. Lehűtjük, és csíkokra vágjuk.
  2. A hagymát, uborkát finomra vágjuk.
  3. Kevés olajon 3 ek lisztből 1 ek kristálycukorral barna rántást készítünk. A rántásba beletesszük a finomra vágott hagymát és az ecetes uborkát.
  4. Felöntjük a leszűrt főzőlével. Habverővel keverve kiforraljuk. Beletesszük a babérlevelet.
  5. Sóval, borssal ízesítjük, és átszűrjük.
  6. A kész mártást ízesítjük cukorral, mustárral, és belekeverjük a tejfölt.
  7. Beletesszük a csíkokra vágott húst, és összeforraljuk.
  8. Ecettel ízesítjük ízlés szerint.
  9. Elkészítjük a forrázott gombócot:
  10. A lisztet tálba tesszük, és megsózzuk.
  11. A zsírt felforrósítjuk, a vizet felforraljuk.
  12. A forró zsírt a lisztre öntjük, és annyi forró vizet adunk hozzá, hogy összeálljon.
  13. Vizes kézzel félökölnyi gombócokat formálunk, és a tüdőhöz adjuk.
  14. Lassan forraljuk, és óvatosan kevergetjük. Ha a gombócok feljönnek, még kb. 20 percig lassan főzzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 p
  • Főzés ideje: 60 p

Gyerekkorom kedvenc eledele a "Savanyó pejsli". Így hívta nagymamám itt a Rábaközben, és iszonyatos nagy fazékkal készítette disznóölés után. Emlékszem a nagy gombócokra és finom, savanykás levére. A húst nem szerettem benne, csak a levét a gombóccal. Néha megszaladt a tányéromba az ecet, és akkor mondta nagypapám "Merj hozzá még egy kicsit, és akkor jó lesz." A mai napig is imádom, de ma már a húst is szívesen eszem meg belőle. Kis mennyiségben nem igazán lehet készíteni. Ilyenkor ellátom vele az egész családot. Sokan zsemlegombóccal készítik, de nálunk az igazi régi, parasztos "forrázott gombóccal "kedveli mindenki.

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Spenótos omlett

A spenótos omlett egy tojásból készült, spenóttal gazdagított étel, amit általában reggelire vagy könnyű ebédként fogyasztanak. Az omlett alapja a felvert tojás, amit serpenyőben ...

Hering András

Olasz rakott kel

Olasz recept alapján, de érdekességképpen nem paradicsomosan készült ez a rakott kel. Rizs helyett burgonya, húsféleségként pedig szárított, füstölt sonka került benne. A sajtoktól ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek