Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalontüdő forrázott gombóccal

Szalontüdő forrázott gombóccal
Szalontüdő forrázott gombóccal
150 perc / előkészület: 90 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom kedvenc eledele a "Savanyó pejsli".
Így hívta nagymamám itt a Rábaközben, és iszonyatos nagy fazékkal készítette disznóölés után. Emlékszem a nagy gombócokra és finom, savanykás levére. A húst nem szerettem benne, csak a levét a gombóccal. Néha megszaladt a tányéromba az ecet, és akkor mondta nagypapám "Merj hozzá még egy kicsit, és akkor jó lesz."
A mai napig is imádom, de ma már a húst is szívesen eszem meg belőle.
Kis mennyiségben nem igazán lehet készíteni. Ilyenkor ellátom vele az egész családot.
Sokan zsemlegombóccal készítik, de nálunk az igazi régi, parasztos "forrázott gombóccal "kedveli mindenki.

hozzávalók / 12 adag

A leveshez

A forrázott gombóc

ajánlat

Egytálételként kiadós, nagy munkák idejére való. Friss kenyérrel, ecettel.
Gyenge gyomrúaknak és fogyókúrázóknak nem ajánlott.
Igazi vidéki, paraszti étel!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szívet és a tüdőt kissé sós vízben megfőzzük. Lehűtjük, és csíkokra vágjuk.
  2. A hagymát, uborkát  finomra vágjuk.
  3. Kevés olajon 3 ek lisztből 1 ek kristálycukorral barna rántást készítünk. A rántásba beletesszük a finomra vágott hagymát és az ecetes uborkát.
  4. Felöntjük a leszűrt főzőlével. Habverővel keverve kiforraljuk. Beletesszük a babérlevelet.
  5. Sóval, borssal ízesítjük, és átszűrjük.
  6. A kész mártást ízesítjük cukorral, mustárral, és belekeverjük a tejfölt.
  7. Beletesszük a csíkokra vágott húst, és összeforraljuk.
  8. Ecettel ízesítjük ízlés szerint.

Elkészítjük a forrázott gombócot:


  1. A lisztet tálba tesszük, és megsózzuk.
  2. A zsírt felforrósítjuk, a vizet felforraljuk.
  3. A forró zsírt a lisztre öntjük, és annyi forró vizet adunk hozzá, hogy összeálljon.
  4. Vizes kézzel félökölnyi gombócokat formálunk, és a tüdőhöz adjuk.
  5. Lassan forraljuk, és óvatosan kevergetjük. Ha a gombócok feljönnek, még kb. 20 percig lassan főzzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 34 960
elküldve: 1
receptkönyvben: 147
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

pájsli

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-24 14:20

Húúú, de jó, nem tudom,akkor miért mondta anyósom,h jajj, de soká...
Igaziból nem is szeretem a kuktát. Engem zavar,h nem látom, mi történik 1 edényben... :)
Jövő héten ki is próbálom a receptet!
Köszi, L.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2010-05-25 16:48

Lehet, hogy anyósod kuktában szokta, vagy nem volt kedve hozzá, vagy kicsit le akart beszélni róla.Nem veszélyes elkészíteni, nyugodtan állj neki!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-05-23 19:50

Tényleg csak kuktában érdemes a húst megfőzni? Állítólag nagyon soká fől meg különben...
(mivel nincs még kuktám, eddig ezért nem mertem csinálni, pedig szeretjük :) )

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2010-05-24 13:35

Nekem sincs kuktám és szerintem nem fő meg soká.A szív és a nyelv kicsit lassabban fő mit a tüdő, de nem kell nagyon sokáig főzni.Forrástól számítva jó egy óra alatt megfő. Nem kell szétfőzni, mert a mártásban is fől még tovább.Nyugodtan próbáld meg!

502
sertéstüdő 1.5 kg
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 3 evőkanál
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 gerezd
csemegeuborka 1 közepes db
babérlevél 3 db
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 ek
mustár 1 teáskanál
tejföl 2 dl
ecet 1 teáskanál
finomliszt 100 dkg
mangalica zsír 3 ek
víz 2 dl
0 ízlés szerint