Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalontüdő - pájsli

Szalontüdő - pájsli
Szalontüdő - pájsli
210 perc / előkészület: 30 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár én nem eszem a belsőséget, de azért megfőzni éppen meg tudom. Meg aztán nem is a fiatalabb korosztály étele.
Már az enyém sem, pedig már igencsak "öregecskedek". Igazából azért tettem fel ezt a receptet ide, mert úgy érzem, hogy sokan megijednek az elkészítésétől, pedig valójában egy rémegyszerű recept. Csak talán egy kicsit időigényes.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Valami fehérbor. Száraz. Mint mindig!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szerintem kényelmesen ez egy két napos program. Feltéve, ha van megfelelő hűtőkapacitás. Ha nincs, akkor korán kezdjünk, mert eltart egy darabig. A tüdőt megtisztítjuk a gégétől, ha kell, és feltesszük abálni a vöröshagyma felével, a fokhagymával, sóval, egész borssal, 3 babérlevéllel.
  2. Közben néha megszurkáljuk, hogy menjen ki belőle a levegő.
  3. Ha megfőtt, kivesszük az abaléből, és kihűtjük.
  4. Az abalé másnapra kihűl. Szépen leülepedik. A tiszta tetejét leöntjük, a zavaros alját pedig kiöntjük.
  5. A hideg (puha) tüdőt felcsíkozzuk a megfelelő méretre.
  6. Az olajon a cukrot sötétre karamellizáljuk.
  7. Rádobjuk a feldarabolt hagymát, kicsit pirítjuk, majd rárakjuk a darabolt uborkát és a capribogyót.
  8. Felöntjük némi abalével, plusz az uborka levével, és kicsit összefőzzük.
  9. Botmixerrel pürésítjük.
  10. Az egészet visszatesszük a tűzre, beletesszük a tüdőt, a maradék babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a maradék abalével. Nem csináljuk hosszúra a levét, mert még megy bele a mustár, meg a tejföl.
  11. A mustárral ízesítjük, vízzel kikevert liszttel besűrítjük, kicsit rotyogtatjuk, hogy ne legyen lisztíze.
  12. Ha jó, akkor beletesszük a végén a kikevert tejfölt, így nem csapja ki, és szép marad a szaftja.
  13. Ha nem elég savanyú, lehet ízesíteni egy kis citromlével.
  14. Gombóccal, tejföllel tálaljuk, petrezselyemzölddel díszítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 38 409
elküldve: 6
receptkönyvben: 112
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

z1

Mióta szakács: 2010.12.04.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pájsli, szalontüdő gombóccal, egytálétel belsőségből

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

banalt
csakegygourmet / banalt Tue, 2015-02-10 15:02

Megcsináltam és nagyon finom lett.A rizset, amit hozzá tálaltam az abalében főztem meg.Mondanom sem kell, hogy nagyon néztek a kollégiumban, hogy mit főzök.:)

MrsSame
MrsSame / MrsSame Tue, 2011-11-08 16:18

Hát nem ettem még sosem szalontüdőt,de régen (nem mintha túl idős lennék,hisz a 20-as éveim közepén járok)mikor még vágott disznót a család akkor imádtam reggelikor a sült tüdőt. Szerintem finom. Én megkóstolnám ezt is. Köszi a receptet,remélem lesz lehetőségem kipróbálni.

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2012-05-08 09:11

A kapribogyó, az uborka és a botmixer kivételével teljesen hagyományos recept. Felénk is így készítették annak idején és én is így szoktam. Most ezekkel az újdonságokkal is kipróbálom. Régen, " amikor én még kis srác voltam " nem volt pénzünk mindennap a húsra, ezért mindenféle belsőséggel gazdagította édesanyám az étrendet. Így sokszor volt az asztalunkon pájsli zsemlegombóccal. Nagyon finoman tudott a tehén tőgyéből ( ami akkor a legolcsóbb húsféle volt ) pörköltet készíteni. Ma nem is ismerik a húsboltban a tőgyet, kutyatápba használják fel.
No ennyit a nosztalgiáról.
A receptet ki kell próbálni, nagyon finom!
Mindenkinek jó főzést kívánok:
Zoli

z1
z1 / z1 Fri, 2011-02-04 20:59

Hmmm...
Hát igen...
Ez azért megérne egy misét...
De végül is:)))))))))

708
sertéstüdő 1.5 kg
vöröshagyma 4 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 6 db
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 dl
cukor 8 dkg
csemegeuborka 4 db
kapribogyó 1 ek
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tejföl 1 dl
mustár 10 dkg
finomliszt 1 evőkanál
petrezselyem 0 ízlés szerint