r
Nosalty Logó

Szabolcsi töltött káposzta, ahogy én készítem

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
bettyyym
Szabolcsi töltött káposzta, ahogy én készítem
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 551 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3299 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 86 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.1 g

Zsír

  • Összesen
    33.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3513.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    319 mg
  • Nátrium
    2937 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    438.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    176 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    248 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    116 micro
  • β-karotin
    799 micro
  • β-crypt
    103 micro
  • Likopin
    7531 micro
  • Lut-zea
    466 micro
Összesen 551 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    168.7 g

Zsír

  • Összesen
    202.8 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    72 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    450 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21082.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    945 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    436 mg
  • Foszfor
    1915 mg
  • Nátrium
    17623 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    217.6 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    2629.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    488 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1053 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    1489 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    47 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1106 micro
  • Kolin:
    593 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    694 micro
  • β-karotin
    4791 micro
  • β-crypt
    620 micro
  • Likopin
    45186 micro
  • Lut-zea
    2798 micro
Összesen 3299 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    554.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    464 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    1189 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 86 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposztát előkészítjük a főzéshez, a külső leveleket óvatosan lefejtjük, 12 ép levelet kell kapnunk, megmossuk.
  2. torzsát eltávolítjuk, a megmaradt káposztát vékonyra vágjuk vagy gyaluljuk. Nagy tálban besózzuk 2 evőkanál sóval, állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Alaposan kinyomkodjuk.
  3. A 12 levelet forró, lobogó sós vízben néhány percig blansírozzuk (hőkezeljük), majd konyharuhára szedjük, lecsepegtetjük.
  4. Egy másik megoldás: A káposztákat 5 percig egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük, a külső leveleket egyesével leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek.
  5. Blansírozás után a káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket, a leveleket egy nagyobb tálba helyezzük.
  6. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a sót (nálam 5 tk.) és a borsot (nálam 4 tk.). Kóstoljuk, akinek nem elég ízes, saját ízlése szerint sózza, borsozza. Kicsit állni hagyjuk, addig előveszünk egy nagy fazekat.
  7. Kinyomkodjuk az aprókáposztát, a felét a fazék aljára tesszük, majd megszórjuk a köménymaggal.
  8. Visszatérünk a töltelékhez. Kézzel kis gombócokat formázunk belőle, a levelekbe göngyöljük a következőképpen. A leveleket kettévágjuk, és 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk bele. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és tölcsér alakúra formázzuk.
  9. Körben a tetejére helyezzük a töltött káposztákat, mellészórjuk a füstölt húsos szalonnacsíkokat és a kolbászkarikákat, majd a maradék káposztával megszórjuk.
  10. A paradicsomlét ráöntjük, picit megsózzuk, paprikázzuk, meghintjük a köménymaggal, cukrot szórunk rá (mert a paradicsomlé miatt savas lesz), majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen elfedje a töltelékeket.
  11. Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5-2 óra alatt) megfőzzük, a megfelelő állagot kóstolással ellenőrizzük. Tejföllel és friss, puha kenyérrel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3816
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szabolcsi töltött káposzta, ahogy én készítem
bettyyym 7 recept

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek