r
Nosalty Logó

Szabolcsi almás máktorta Szabiantól

Szabian96
Szabolcsi almás máktorta Szabiantól
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Az almatöltelékhez

A díszítéshez

771
Kalória
16.8g
Fehérje
111.1g
Szénhidrát
31.1g
Zsír
220.2g
Víz
129.5g
Koleszterin
10g
Élelmi rost
86.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A krémhez

Az almatöltelékhez

A díszítéshez

Összesen 771 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A krémhez

Az almatöltelékhez

A díszítéshez

Összesen 6171 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A krémhez

Az almatöltelékhez

A díszítéshez

Összesen 164 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    31.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1200.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    548 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    336 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    111.1 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    220.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    163 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 771 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.7 g

Zsír

  • Összesen
    248.7 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    73 g
  • Koleszterin
    1036 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9601.8 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    4381 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    949 mg
  • Foszfor
    2685 mg
  • Nátrium
    1343 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    888.4 g
  • Cukor
    690 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

Víz

  • Összesen
    1761.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1307 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    377 micro
  • Kolin:
    624 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1243 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    635 micro
  • β-crypt
    167 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1060 micro
Összesen 6171 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 164 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és a citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6db doboslapvastagságú, 22cm átmérőjű tortalapot kenünk. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a tésztát.
  2. Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd folyamatos keverés közben a hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)
  3. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
  4. Összeállítás: az alsó lapra a tejszínes krém negyedét kenjük, erre lapot teszünk és megkenjük az almatöltelék felével. Ismét lap és a tejszínes krém negyede következik. majd újabb lap és a maradék almatöltelék, majd lap, és erre a tejszínes krém negyede. Végül befedjük a maradék lappal. Fél órára hűtőbe tesszük, majd a torta oldalát és tetejét bevonjuk a maradék krémmel.
  5. A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlévelmegdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 84 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

20-án elmentünk Pestre, és a húgom meg akarta kóstolni a tortát, de nagyon sokan voltak, így másnap megsütöttem. 

További receptek

Óriás piskótatallér

Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek