Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szabolcsi almás máktorta Szabiantól

Szabolcsi almás máktorta Szabiantól
Szabolcsi almás máktorta Szabiantól
149 perc / előkészület: 50 perc főzés: 15 perc sütés: 84 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

20-án elmentünk Pestre, és a húgom meg akarta kóstolni a tortát, de nagyon sokan voltak, így másnap megsütöttem. 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

Az almatöltelékhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és a citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú, 22cm átmérőjű tortalapot kenünk. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a tésztát.
  2. Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd folyamatos keverés közben a hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)
  3. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
  4. Összeállítás: az alsó lapra a tejszínes krém negyedét kenjük, erre lapot teszünk és megkenjük az almatöltelék felével. Ismét lap és a tejszínes krém negyede következik. majd újabb lap és a maradék almatöltelék, majd lap, és erre a tejszínes krém negyede. Végül befedjük a maradék lappal. Fél órára hűtőbe tesszük, majd a torta oldalát és tetejét bevonjuk a maradék krémmel.
  5. A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos almaszeletekkel díszítjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 209
elküldve: 8
receptkönyvben: 71
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Szabian96

Mióta szakács: 2011.10.15.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: nehéz
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Sió receptverseny
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

az ország tortája 2012, almás máktorta, mákos-almás torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

771
tojásfehérje 10 db
cukor 30 dkg
mák 20 dkg
kekszmorzsa 6 dkg
citromhéj 1 kk
alma 15 dkg
tej 6 dl
finomliszt 7 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 13 dkg
vanília 3 g
habtejszín 2.5 dl
alma 50 dkg
cukor 5 dkg
fahéj 1 kk
citromlé 1 citromból nyert
vaj 5 dkg
mák 3 dkg
alma 4 db
citromlé 1 citromból nyert
cukor 2 ek