Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd hidegtáltorta

Svéd hidegtáltorta
Svéd hidegtáltorta
75 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sziasztok. Most egy svéd különlegességet fogok megosztani veletek. Hidegtáltorta. Ennek a tortának van egy kis sztorija. Volt szerencsém személyesen meg kóstolni a svéd konyhát, mivel ott dolgoztam. Ezt a tortát is ott ismertem meg, méghozzá úgy, hogy ahol dolgoztam, a svéd villanyszerelők miatt túlóráznunk kellet, igaz nem sokat, de volt egy hibájuk, és ezt korrigálni kellet. Emiatt másnap a svéd villanyszerelők főnöke hozott nekünk egy hidegtál tortát, szép gesztus volt tőle. Amikor megláttam a tortát, az állam leesett, mondtam is a srácoknak, hazamegyek, és ezt megcsinálom a családnak, így is történt, el volt ájulva mindenki, főleg az anyukám, azt mondta, lassan leckét kell vennie tőlem, olyan finomságokkal halmozom el. Nos, eredetileg a svédek rákpástétomot használtak a tortához, de mivel nálunk nem nagyon lehet kapni, és ha lehet is, akkor aranyárban mérik, így maradt a sima halpástétom, amit én csináltam házilag. Ahhoz, hogy jó gazdag legyen e torta, én belevittem a szeletek közé franciasalátát is.

hozzávalók / 12 adag

Halpástétom

Franciasaláta

A torta összeállítása és díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kezdjük a halpástétommal meg a franciasalátával, melyet akár előző este is összeállíthatunk. A halról leöntjük a levét, összetörjük egy villával, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat/margarint, a citrom kifacsart levét. Botmixerrel összedolgozzuk (ennek hiányában villával/kézzel). Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és egy kevés tejfölt adunk hozzá. (Ne sokat, mert a pástétomnak sűrűnek kell maradnia.) Elkeverjük, és hűtőbe tesszük felhasználásig. A franciasaláta alapot megfőzzük, leszűrjük, félretesszük, amíg hűl az alap, felkockázzuk az almát és a csemegeuborkát nagyon apróra, megfőzzük a a tojásokat keményre, majd ezt is felkockázzuk apróra. Összekeverjük a hozzávalókat, majd betesszük a hűtőben felhasználásig.
  2. A torta összeállítása: Egy tálcára elhelyezzük a kenyérszeleteket szorosan egymás mellé, és elkezdjük megkenni a halpástétommal, újabb kenyérszeletek következnek, majd a franciasalátával kenjük meg. Szépen rétegezzük: egy ilyen, egy olyan.
  3. Amikor úgy gondoljuk, hogy már jó magas a tortánk, akkor a tetejét halpástétommal lezárjuk, befedjük a sonkával meg a főtt, füstölt tarjával. Újból megkenjük pástétommal, de most már mindenhol: tetejét és oldalait is. Mehet rá a salátalevél, hogy jól ráragadjon, ezután pedig lehet díszíteni kedvünk szerint.
  4. Ha elkészült, tegyük be a hűtőbe min. 4-5 órára, hogy jól összeálljon.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 374
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Haidy

Mióta szakács: 2016.11.05.
13 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: tapas
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
konyha: skandináv
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sós torta, pástétomos rakott kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

898
olajos hal 480 g
margarin 25 dkg
citromlé 1 citromból nyert
tejföl 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
franciasaláta alap 450 g
alma 1 db
csemegeuborka 6 db
főtt tojás 4 db
majonéz 25 dkg
toast kenyér 100 dkg
sonka 40 dkg
füstölt-főtt tarja 40 dkg
bacon 250 g
olajbogyó 15 dkg
paradicsom 4 közepes db
piros kaliforniai paprika 4 közepes db
kígyóuborka 1 közepes db
narancs 2 közepes db
citrom 1 db
petrezselyem 1 csokor
fejessaláta 1 db