Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sáfrányos rizottó sütőtökkel

Sáfrányos rizottó sütőtökkel
Sáfrányos rizottó sütőtökkel
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lombardia régiójának egyik fő alapanyaga a rizs, így nem véletlen, hogy ez a terület a rizottó hazája is, amit rengetegféleképpen bolondítanak. A risotto alla milanese, vagyis a milánói stílusú rizottó például sáfránnyal készül, ami egészen mennyei pikantériát kölcsönöz a rizses specialitásnak. Én most ezt cifráztam még egy picit tovább, és egy kis sütőtökkel is megvadítottam ezt a csodásan krémes fogást - elvégre is már ősz van, és mindjárt a nyakunkon a sütőtökszezon!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtököt apró kockákra vágjuk, és a vaj harmadán sóval-borssal puhára pirítjuk. Ha kész, kiszedjük és félretesszük.
  2. A hátramaradt zsiradékhoz hozzáadunk még egy kanálka vajat és az olívaolajat. Rádobjuk a rozmaringot és az aprított hagymát, és üvegesre pirítjuk.
  3. Jöhet rá a rizs: picit megfuttatjuk, majd felöntjük a bor felével. Hozzáadjuk a sáfrányt, elkeverjük, majd adunk hozzá egy merőkanál alaplevet.
  4. Közepes lángon, időnként megkeverve főzzük a rizst, mindig hozzáadva 1-1 merőkanál alaplevet, amikor az előző adagot már beszívta. Félidőnél hozzáadjuk a bor másik felét (így lesz ideje elfőnie az alkoholtartalomnak, és nem lesz savanyú a végére), majd folytatjuk a merőkanalankénti főzést.
  5. Amikor az utolsó kanál alaplé is belekerült, és a rizs már jó puha, belekeverjük a vaj maradékát - ettől lesz jó krémes és szaftos a végeredmény. Visszakanalazzuk a sült sütőtökkockákat, és jól összekeverjük.
  6. Grana padanoval megszórva, azonnal tálaljuk, mert a rizottó is azon ételek egyike, melyeknél az élvezeti érték a kihűléssel egyenes arányban csökken.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 411
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
56 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: szüret, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sütőtökös risotto

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

638
vaj 80 g
sütőtök 350 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
fehér hagyma 1 db
rozmaring 1 szál
rizottó rizs 350 g
fehérbor 2.5 dl
sáfrány 1 késhegynyi
alaplé 1 l
grana padano 30 g