r
Nosalty Logó

Spárgás-csiperkés rizottó

Gréti
Spárgás-csiperkés rizottó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

537
Kalória
11.8g
Fehérje
91.5g
Szénhidrát
9.1g
Zsír
248.4g
Víz
10.8g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
5.9g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 537 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 2145 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 103 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    783.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    414 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    91.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    248.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    166 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 537 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3133.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    111 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    200 mg
  • Foszfor
    981 mg
  • Nátrium
    1654 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    365.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    993.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1125 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    663 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1007 micro
Összesen 2145 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    151.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 103 kcal

Elkészítés

  1. Egy közepes szószkészítő edényben forraljunk vizet. Dobjuk bele a spárgahajtásokat, és kb. 2 percig blansírozzuk, majd szűrjük le, és tegyük jeges, hideg vízbe őket, hogy megőrizzék roppanós állagukat. Egy külön tálba hagyjuk pihenni a felhasználásig.
  2. Forrósítsunk olívaolajat egy nagy szószos edényben. Szórjuk bele az apróra kockázott salottát és vöröshagymát. Pár perc puhulás után jöhet a zúzott fokhagyma is pár percre párolódni.
  3. Ekkor szórjuk az edénybe a rizst, melegítsük, kevergessük folyamatosan úgy két percig. Öntsük rá a fehérbort, a citromlevet, citromhéjat, majd gyakori finom kevergetéssel főzzük tovább a rizst közepes lángon, amíg a bor elpárolog róla.
  4. Adjunk egy csésze alaplevet a rizshez, és főzzük tovább, amíg el nem fő róla. Néha keverjük meg. Ezt a folyamatot ismételgessük, – valószínűleg nem lesz szükségünk az összes alaplére –, ameddig a rizs kémes, puha nem lesz. Ekkor ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és szórjunk rá friss kakukkfű leveleket.
  5. Miközben a rizs fő, egy serpenyőben hevítsünk pár csepp olívaolajat, dobjunk rá egy gerezd zúzott fokhagymát és a tisztított szeletelt csiperkét. Sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt és pirítsuk át.
  6. A tűzhelyről lehúzva keverjük hozzá a spárga hajtásokat, hogy átmelegedjenek, majd az egészet forgassuk hozzá a kész rizshez. Ha még krémesebbé akarjuk tenni, akkor adjunk hozzá egy kevés vajat, ettől csillogó külsőt is kap. Tálaláskor szórjunk parmezán forgácsot a rizsre. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 45 p

Ez a csodálatos és elegáns fogás krémesen omlós rizsből és roppanós zöldségekből készül. A tradicionális rizottóhoz teljes mértékben idomul, vegák is bátran fogyaszthatják.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...