Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós tekercs Senga konyhájából

Sós tekercs Senga konyhájából
Sós tekercs Senga konyhájából
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vőlegényem imádja, igazi pasis kaja egy jó sör mellé! Tölthetjük mással is, pl zöldfűszeres túrókrémmel és baconnal, tarja kockákkal.

hozzávalók / 8 adag

Tésztához

Töltelékhez

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk, beletesszük az élesztőt, sót, cukrot, és jól elvegyítjük.
  2. A folyékony hozzávalókat, tejfölt, 1 tojást és az olajat egy mikrózható edénybe öntjük, egyneművé keverjük, és langyosra melegítjük.  A 2 tál tartamát összeborítjuk, és egy rugalmas, hólyagos, levegős, sima felületű, közepesen lágy tésztát dagasztunk. (A tej mennyiségét nem írtam pontosan, de nekem kb. 1-1,5 dl langyos tejre még szükségem volt. Természetesen liszt függő, valakinek lehet kevesebbre vagy többre lesz szüksége.) Addig dagasztjuk, amíg a táltól el nem válik és olyan tiszta lesz a tál, mintha nem is dolgoztunk volna benne. A tetejét pici liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 40-50 percet kelesztjük.
  3. Addig a bacont és a virslit apróra vágjuk, aki szeretné elősütheti, összevegyítjük. A hagymát szintén megpucoljuk, és apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük, a vajat megolvasztjuk.
  4. Miután megkelt, 4 részre osztjuk. Az első tésztából megpróbálunk egy kb. 20x40 cm téglalapot kinyújtani (néha lisztezzük meg, hiszen a tészta olajos és nem fog leragadni),  nem kell pontosan, csak kb.  Most egy éles késsel (én pizzavágóval szoktam) középen kettévágjuk, így kapunk 2 db 10x40 cm-es téglalapot. Tehát minden tésztadarabunkból 2 db sáv fog kijönni, azaz 8 sáv. A tölteléket 8 részre kell osztani. Minden sávot levajazunk, rátesszük az elvegyített baconös virslit, lilahagymát, majd a hosszabbik részén feltekerjük, és hengereket vágunk belőle, kb. 9-10 db-ot.  Így ebből a mennyiségből 72-80 db készülhet. 
  5. Egyszerűbb módszer, ha a hengereket mártjuk a tojásba, majd a reszelt sajtba (nem pedig kenegetünk, majd szórunk), és sütőpapíros tepsibe helyezzük (a hajtás alulra kerüljön). 10 percig még hagyjuk kelni.
  6. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 920
elküldve: 50
receptkönyvben: 750
elkészítve: 25/32
Facebookon megjelent: 1

szakács

Senga

Mióta szakács: 2013.06.21.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: sós süti
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós töltött tekercs, szalonnás-virslis-hagymás tekercs, virslis-hagymás tekercs

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisszalonka
kisszalonka Mon, 2013-10-14 12:23

Szia Senga!
Sajnos nem olyan lett a süti mint gondoltam. Nem tudom miért nem kelt meg. Akkora maradt kelesztés, és sütés után is, mint az elején. Egy picit a só is sok volt benne, de azért elfogyott.......
:))))))))

Senga88
Senga / Senga88 Tue, 2013-10-15 10:10

Szia kisszalonka!
Sajnálom, viszont ha nem kelt meg akkor valószinü, hogy az élesztövel volt valami gond, vagy nem volt kellöen langyos meleg a folyékony hozzávaló, nem is tudom mire gondolhatnék még, talán nem volt elég laza a szerkezete a tésztának? De ha még így is lett volna, akkor is valamennyit kelni kellett volna. Esetleg nem hagytál neki elég idöt és Neked több idö kellett volna.
A só, na igen, ez mindenkinek más. Németországban vagyok és itt a só amúgy sem olyan intenzív mint otthon, így is kevesebb mennyiséget írtam bele, mint amennyit használtam. :-) Esetleg próbáld meg friss élesztövel, akkor olyan 3 dkg raknék bele fél dl meleg tejjel. Langyos sütöben próbáld keleszteni. :-)
Üdv:
Àgi

kisszalonka
kisszalonka Thu, 2013-10-10 19:33

Kedves Senga!
Szenzációsan néz ki a sütid! Szombat este kipróbáljuk, aztán beszámolok róla, hogy milyen lett.
Üdv: Judit

Senga88
Senga / Senga88 Fri, 2013-10-11 09:26

Kedves kisszalonka!
Biztos nagyon finom lesz és jól fog sikerülni, Várni fogom!! :-)
Üdv: Àgi

723
rétesliszt 220 g
finomliszt 400 g
tejföl 250 g
napraforgó olaj 1 dl
instant élesztő 1 tasak (11 gr)
tojás 1 db
1 ek
cukor 1 teáskanál
tej 1 dl
bacon 100 g
virsli 200 g
lila hagyma 1 közepes db
vaj 50 g
tojás 1 db
sajt 200 g