Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgacsili fehérbabból

Sárgacsili fehérbabból
Sárgacsili fehérbabból
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha valaki lemond húsokról, a babból készült ételek kiváló fehérjeforrásként működnek. Imádom a csiliket, a babfélék közül pedig a fehérbab a kedvencem, ezért kísérleteztem ki ezt a csilit, amihez egy tacó-fűszerkeveréket használok. 

hozzávalók / 4 adag

Fűszerkeverék

Csili

ajánlat

A fűszerkeverék eredetileg tacóhoz készült, de többféle csilihez és sült krumpli fűszerezésére is felhasználható.

Szólj hozzá!

elkészítés

Fűszerkeverék elkészítése

  1. A fűszerkeverék összes hozzávalót összekeverjük, és eltesszük egy kis aromazáró üvegben.
  2. A sárgacsilihez 1 púpozott teáskanálnyit fogunk csak felhasználni.

Csilifőzés

  1. A babot megmossuk, ha szükséges, átválogatjuk, és enyhén sós vízben legalább 4 órát áztatjuk.
  2. A hagymát apróra vágjuk, a csilipaprikát összetörjük vagy összevágjuk. A bab áztatólevét leöntjük, ismét átmossuk, és lecsöpögtetjük.
  3. Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és elkeverjük az olívaolajjal. Kicsit megborsozzuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a csilit, majd hozzácsapunk 1 púpozott teáskanállal a fűszerkeverékből.
  4. A hagymát, a csilit és a fűszerkeveréket 3-4 percen át folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, és a bab hozzáadása után újabb 3-4 percen át ugyanígy, de óvatosan, nehogy leégés keletkezzen. Akár a lángot is lejjebb vehetjük erre az időre, hogy biztosra menjünk.
  5. Felöntjük 3 dl hideg vízzel, megsózzuk, és elkeverünk benne egy kávéskanál kurkumát. Közben egy vízforralóban felforralunk körülbelül 2 liter vizet.
  6. 10 percig pároljuk az egészet fedő alatt, majd hozzáöntjük a forró vizet, és néha átkeverve, megemelt fedő alatt körülbelül 1 órát főzzük nagy lángon. A fehérbab lassan fő át, de ha kész, hamar szétesik, ezért érdemes a vége felé gyakran kóstolni. Ha nem pirítottuk elég hosszan a hagymás-fűszeres alapot, előfordulhat, hogy hab keletkezik, amit a jó végeredmény érdekében egy szűrő és merőkanál segítségével le kell mernünk.
  7. Tálaláskor durvára vágott friss petrezselyemmel vagy korianderrel szórjuk meg.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 406
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

GastroFunk

Mióta szakács: 2016.08.09.
5 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: mexikói
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

babos chili, fűszeres babtál

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

771
oregánó 3 teáskanál
cayenne bors 2 teáskanál
fokhagymapor 2 teáskanál
csípős fűszerpaprika 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
2 teáskanál
nádcukor 1 teáskanál
fehérbab 500 g
vöröshagyma 1 nagy db
chili 1 db
kurkuma 1 kávéskanál
olívaolaj 1 dl
vaj 80 g
petrezselyem 1 csokor
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 2.3 l