Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Répakocka mascarponés krémmel

Répakocka mascarponés krémmel
Répakocka mascarponés krémmel
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt szerencsém az Egyesült Államokban nyaralni pár éve, és ott ettem először répatortát, amiről addig csak hallottam, de eléggé idegenkedtem is tőle. Aztán mikor megkóstoltam, örök szerelem alakult ki "köztünk". :) Szerintem a legfinomabb és legkülönlegesebb sütemények egyike, de sajnos rengeteg rossz recept kering mindenhol. Addig kutattam, míg több hazai és amerikai oldal verziói közül 3-4 receptből össze nem gyúrtam a "magamét", amit persze megelőzött pár kudarcélmény. Viszont érdemes volt kitartanom, mert végre itthon is bármikor varázsolhatok egy ilyen csodát!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

A tészta elég lágy, ezért érdemes hosszában 3 sávba szelni, és úgy szétemelni, mert sokkal könnyebb és nem olyan törésveszélyes. A felső sávokat pedig megkenés után egyenként vissza tudom tenni. Elkészíthető kerek tortaformában is, de akkor magasabb lesz, ezért vízszintesen 3 lapra vágom fel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához egy tálban elvegyítjük a lisztet, diót, sót, fűszereket és a sütőport.
  2. A kristálycukrot kikeverjük a tojásokkal, az olajjal, vajjal/margarinnal, majd több részletben elkeverjük a lisztes eleggyel. Ebbe beleszórjuk a mazsolát, a lereszelt répát és az összeturmixolt ananászt.
  3. Az egészet homogén tésztává kavarjuk, és egy sütőpapírozott tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
  4. Ha kész, kivesszük hűlni. Míg hűl, elkészítjük a krémet: a mascarponét kikeverjük a porcukorral, a tojássárgájával, vaníliával, citromhéjjal.
  5. A fehércsokit összetörjük, és a vajjal mikróban megolvasztjuk, majd ezt is hozzáöntjük.
  6. A habtejszínt/Hulalát kemény habbá verjük (sima tejszínnél érdemes 1/2 cs habfixálót beleszórni, mert nem tart annyira), és beleforgatjuk a krémbe.
  7. A kihűlt tésztát vízszintesen kettévágjuk, megtöltjük bőségesen a krémmel, majd vastagon befedjük vele felül és oldalt is.
  8. Ha kész, szeletekre/kockákra vágjuk, és tálalásig (1-2 órára) hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x40 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 866
elküldve: 4
receptkönyvben: 189
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

répatorta mascarponekrémmel, répatorta, fehércsokis répakocka

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ThessaloNiki
ThessaloNiki Tue, 2014-04-01 15:11

Kedves Sütőtök89!
Figyelemmel kísérem a blogodat is, és gratulálni szeretnék neked! :) Megtetszett ez a répatorta recept, és felvetődött bennem a kérdés, hogy lehet-e az olajat kókuszzsírra cserélni, ha igen, milyen arányban, illetve ehhez kell-e még vaj (ha igen, ugyanannyi?). A lisztet, illetve a cukrot is helyettesíteném, utóbbit Eritrittel. Mi a véleményed erről?
Válaszodat előre is nagyon köszönöm! :)
Üdv.
Niki

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2014-04-04 16:08

Szia Niki! :)
Szerintem teljesen jó az ötlet, helyettesítsd bátran a cukrot és az olajat! Ugyanolyan arányban kell mindkettőt. Az eritrit 80-90 %-a erőben a cukornak, bár szerintem teljesen ugyanaz. :)

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Mon, 2013-04-15 19:43

Tetszik a recept, én répás muffint sütöttem már, mindenkinek ízlett :) Tudom-tudom önfejű vagy... mostanában a "főzött" krémem, vagyis inkább a tejszínes (nem Hullala) krémeket úgy csinálom, és sztem itt is működne, h a tejszínben a csokit felolvasztom, majd alaposan lehűtöm, célszerű még előző nap elkészíteni. És a hideg tejszínes-csokis (nálam epres is) krémet lassú fokozaton felverem, nagyon bejött, és így nem kell bele sem habfixáló, sem zselatin, és a mű Hullala is igazi tejszínre cserélhető. :)
http://scarletsite.hu/node/236

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Tue, 2013-08-20 16:58

Köszi a tippet, scarlett69! :) Mi nagyon szeretjük a Hulalát, és nem is használunk mást a süteményekhez, elsősorban a laktóz elkerülése miatt, másrészt pedig mert már mindent próbáltunk a hagyományos tejszínekkel, mégis ki kellett dobni, felverhetetlenek manapság. Régen emlékszem, soha nem volt ilyen gond, nem is értem. :( Mindenesetre mi nem idegenkedünk a Hulalától sem, meg nagyon-nagyon ritkán adatik meg, hogy ilyesmi sütit sütünk, sajnos. :D

k.margaréta
k.margaréta Thu, 2012-06-21 14:12

Kedves Szuszi74 és Sütőtök89!

Köszönöm szépen a jó ötleteket! Örülök, hogy megkérdeztem, mert még ilyen hőkezelve nem is hallottam a tojássárgáját. Le is írom az állandóan használatos receptfüzetemben, hogy ott virítson, ne kelljen keresgélni. Már annyi, de annyi finomságos receptet elmentettem, hogy nem fogom megtalálni.
Köszönöm, mégegyszer!
Margit

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Wed, 2012-06-20 17:32

Nahát, úgy látom, itt már szuszi74 kiváló segítséget nyújtott! :) Én sem tudnék okosabbat írni, de szerintem ha kihagyod a tojássárgáját, helyettesítheted egy kis tejföllel, sűrű tejszínnel is (bár az meg már majdnem mascarpone). A lényeg, hogy selymes, krémes, nem folyós habkrém legyen a végeredmény. :)

szuszi74
szuszi74 Wed, 2012-06-20 15:28

Szia Margit!

Elnézést, hogy én (is) válaszolok. Egy kedves ismerősöm szakács, tőle kaptam az infot, ötletet, hogy ha a recept nyers tojássárgáját ír elő, akkor a tojások sárgáját a cukorral gőz fölött keverjem fehéredésig. Majd ezután még addig keverjük, míg kissé vissza nem hűl a tál. Ezzel a hőkezeléssel megelőzhető a szalmonella.
Én mindig így készítem a tiramisut.

Üdv.: Szilvi

k.margaréta
k.margaréta Wed, 2012-06-20 13:44

Szia Sütőtök89!
Tetszik a recepted, elmentettem. Sok finomság van benne, a krémből viszont kihagyom a tojássárgáját, mert azt nagyon nem szeretem, a nyers tojásos dolgokat. Tudom, hogy habosít, de valamit ki kell találnom helyette. Szerinted, ha csak simán kihagyom, jó lesz úgy is?
Üdv.
Margit

1140
cukor 1.5 bögre
napraforgó olaj 2.5 dl
vaj 12.5 dkg
tojás 4 db
finomliszt 2 bögre
sütőpor 1.5 csomag
0.5 kk
fahéj 2 kk
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
sárgarépa 20 dkg
dió 5 dkg
mazsola 1 marék
ananászkonzerv 340 g
mascarpone 500 g
fehér csokoládé 10 dkg
habtejszín 3 dl
porcukor 3 púpozott ek
tojássárgája 2 db
vaníliaaroma 2 kávéskanál
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 20 dkg