r
Nosalty Logó

Rattner-féle téli töltött káposzta

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Rattner Gyula
Rattner-féle téli töltött káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Összesen 857 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Összesen 6849 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Összesen 159 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.7 g

Zsír

  • Összesen
    54.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2243.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    558 mg
  • Nátrium
    1403 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    382.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    76 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    618 micro
Összesen 857 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    373.6 g

Zsír

  • Összesen
    438.4 g
  • Telített zsírsav
    156 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    194 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    56 g
  • Koleszterin
    1715 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17948.7 g
  • Cink
    65 mg
  • Szelén
    550 mg
  • Kálcium
    909 mg
  • Vas
    58 mg
  • Magnézium
    669 mg
  • Foszfor
    4466 mg
  • Nátrium
    11220 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    333.1 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    3058 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    217 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    264 mg
  • D vitamin:
    604 micro
  • K vitamin:
    240 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    103 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1173 micro
  • Kolin:
    1747 mg
  • Retinol - A vitamin:
    199 micro
  • α-karotin
    94 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4941 micro
Összesen 6849 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 159 kcal

Hozzávalók

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Elkészítés

A töltött káposztához

  1. A füstölt húst - lehetőleg tarját - előző nap (nem kuktában) lassú tűznél puhára főzzük, és a saját levében hagyjuk kihűlni. Velefőzünk 30 dkg vastag füstölt szalonnát bőre nélkül.
  2. A káposztafőzéshez levágunk a főtt füstölt hús zsírosabb részéből kb. 25 dkg-t, és a főtt szalonnával együtt daráláshoz feldaraboljuk. Levágunk továbbá 30 dkg füstöltet a soványabb részéből, és felkockázzuk.
  3. Megtisztítunk 3 nagy fej vöröshagymát és 5-6 gerezd fokhagymát.
  4. 1,2 kg nyers tarját kicsontozunk, és daráláshoz felcsíkozzuk.
  5. 1,5 kg savanyú káposztát és 3 db nagy savanyított levelet veszünk. (Az újpesti piacon lévő vecsési stand készítményét gyakran ki sem kell mosni, kitűnő ízű, a levél viszont nagyon sós, áztatni kell). A leveleket ezután a vastag ér kimetszése mellett 3 db háromszögre vágjuk, és majd az ék csúcsánál kezdjük a töltelék becsavarását.
  6. Az aprókáposzta 1/3 részét legalább 8 literes edénybe terítjük, és beleszórjuk a fűszereket: 3-4 babérlevelet, egész borsot, 6 szem szegfűborsot, csipet rozmaringot, őrölt bazsalikomot, valamint a füstölt hús kockákat.
  7. Az előkészített darálnivalót: húst, füstöltet, szalonnát, fokhagymát és vöröshagymát ledaráljuk. A vöröshagymákkal kezdjük, és a darált egyharmadát belekeverjük a fazék aljába tett káposztába.
  8. 30 dkg hosszúszemű rizst hideg vízben alaposan kimosva, szűrőkanálba szikkadni hagyunk.
  9. A darálékot fűszerezzük: pirospaprika, őrölt bors, (saját készítésű) paprikakrém, amelynek sósságát bele kell számítani, só, 1 kk cseresznyepaprika krém (finom háttéríz, de elhagyható), majd2 tojás, és a nyers rizs belekeverése. Alapos összedolgozás kevés langyos vízzel, beoldódás után kóstolás, szükség szerint utánsózás.
  10. A töltelék készítésénél az előkészített levelekbe csak a töltelék fele kerül (mert a család egy része nem eszi meg a „harasztot”). A többit gombócoljuk, rétegezve rakjuk az aprókáposztával elválasztva és beborítva. A fazekat felöntjük a félretett füstölt főzőlével, és szükség esetén langyos vízzel kiegészítjük, míg a káposztát teljesen ellepi.
  11. Lassú gyöngyözéssel, a rizs dagadását figyelve, szükség esetén vízpótlással, kb. 40 perc alatt készre főzzük, majd a töltelékeket óvatosan kiemelve – és a mennyiségtől függő hangerejű családi örömujjongás kíséretében megszámlálva – paprikás rántással kissé besűrítjük, a töltelékeket visszaplántáljuk, összeforraljuk.
  • Receptkönyvben: 92
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 36589
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 21.

Ajánló

A töltött káposzta készítésének 3 változatát ismerem és gyakorlom: ünnephez kötődő, (amikor sonka-, tarjafőzés is aktuális, így karácsonykor, húsvétkor) nyári, amikor a savanyítást is magunk végezzük a kovászos uborkához hasonlóan, és füstölt íz, valamint berántás nélküli könnyű, frissítő étek lakodalmi, amikor a levélbe töltött töltelék dominál, kevés aprókáposztán, tepsiben, szinte zsírjára sütve Természetesen a készítési mód kiválasztása teljesen szubjektív, megkívánás függvénye, de az időpont menüterve némileg befolyásolja (ld. füstölt hús főzése).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Rattner Gyula 2 recept

A családi hagyomány alapján így készül a téli töltött káposzta. Az elkészítése után már csak annak eldöntése marad, hogy az előrefőzött káposztából most azonnal megvacsorázzon-e a család, vagy tegyük-e el mégis arra a napra, amikorra vendégeket hívtunk meg rá. A valóságban a leírt mennyiségből 7-8 fő ebédje készül, de mi többször is szeretnénk élvezni, ezért – a vendéglátást is figyelembe véve – ennek kétszereséből készítjük 15 literes fazékban. Karácsonykor a tárolás nem probléma, mert az erkélyünk a nagy „hűtőszekrény”, de húsvétkor már gyorsabban el kell fogyasztani, - ez sem probléma! Talán csak családi specialitás, hogy köretnek diónyi kis tömör krumplitészta-gombócokat szoktunk készíteni, amely nagyon jól illik hozzá, és soha nem elég. A család egy része alaposan megtejfölözi a sütőben kicsit megpirítva felmelegített káposztát. A közmondás szerint ahány ház, annyi szokás. Ha sikerült valami használható változatot bemutatnom, a munkám már nem volt hiábavaló, magam is szívesen ismerek meg újdonságokat.

Hozzávalók

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!