r
Nosalty Logó

Rattner-féle téli töltött káposzta

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Rattner Gyula
Rattner-féle téli töltött káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Összesen 857 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Összesen 6849 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Összesen 159 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.7 g

Zsír

  • Összesen
    54.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    214 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2243.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    558 mg
  • Nátrium
    1403 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    382.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    76 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    618 micro
Összesen 857 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    373.6 g

Zsír

  • Összesen
    438.4 g
  • Telített zsírsav
    156 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    194 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    56 g
  • Koleszterin
    1715 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17948.7 g
  • Cink
    65 mg
  • Szelén
    550 mg
  • Kálcium
    909 mg
  • Vas
    58 mg
  • Magnézium
    669 mg
  • Foszfor
    4466 mg
  • Nátrium
    11220 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    333.1 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    3058 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    217 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    19 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    264 mg
  • D vitamin:
    604 micro
  • K vitamin:
    240 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    103 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1173 micro
  • Kolin:
    1747 mg
  • Retinol - A vitamin:
    199 micro
  • α-karotin
    94 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4941 micro
Összesen 6849 kcal
  • 9% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 159 kcal

Hozzávalók

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Elkészítés

A töltött káposztához

  1. A füstölt húst - lehetőleg tarját - előző nap (nem kuktában) lassú tűznél puhára főzzük, és a saját levében hagyjuk kihűlni. Velefőzünk 30 dkg vastag füstölt szalonnát bőre nélkül.
  2. A káposztafőzéshez levágunk a főtt füstölt hús zsírosabb részéből kb. 25 dkg-t, és a főtt szalonnával együtt daráláshoz feldaraboljuk. Levágunk továbbá 30 dkg füstöltet a soványabb részéből, és felkockázzuk.
  3. Megtisztítunk 3 nagy fej vöröshagymát és 5-6 gerezd fokhagymát.
  4. 1,2 kg nyers tarját kicsontozunk, és daráláshoz felcsíkozzuk.
  5. 1,5 kg savanyú káposztát és 3 db nagy savanyított levelet veszünk. (Az újpesti piacon lévő vecsési stand készítményét gyakran ki sem kell mosni, kitűnő ízű, a levél viszont nagyon sós, áztatni kell). A leveleket ezután a vastag ér kimetszése mellett 3 db háromszögre vágjuk, és majd az ék csúcsánál kezdjük a töltelék becsavarását.
  6. Az aprókáposzta 1/3 részét legalább 8 literes edénybe terítjük, és beleszórjuk a fűszereket: 3-4 babérlevelet, egész borsot, 6 szem szegfűborsot, csipet rozmaringot, őrölt bazsalikomot, valamint a füstölt hús kockákat.
  7. Az előkészített darálnivalót: húst, füstöltet, szalonnát, fokhagymát és vöröshagymát ledaráljuk. A vöröshagymákkal kezdjük, és a darált egyharmadát belekeverjük a fazék aljába tett káposztába.
  8. 30 dkg hosszúszemű rizst hideg vízben alaposan kimosva, szűrőkanálba szikkadni hagyunk.
  9. A darálékot fűszerezzük: pirospaprika, őrölt bors, (saját készítésű) paprikakrém, amelynek sósságát bele kell számítani, só, 1 kk cseresznyepaprika krém (finom háttéríz, de elhagyható), majd2 tojás, és a nyers rizs belekeverése. Alapos összedolgozás kevés langyos vízzel, beoldódás után kóstolás, szükség szerint utánsózás.
  10. A töltelék készítésénél az előkészített levelekbe csak a töltelék fele kerül (mert a család egy része nem eszi meg a „harasztot”). A többit gombócoljuk, rétegezve rakjuk az aprókáposztával elválasztva és beborítva. A fazekat felöntjük a félretett füstölt főzőlével, és szükség esetén langyos vízzel kiegészítjük, míg a káposztát teljesen ellepi.
  11. Lassú gyöngyözéssel, a rizs dagadását figyelve, szükség esetén vízpótlással, kb. 40 perc alatt készre főzzük, majd a töltelékeket óvatosan kiemelve – és a mennyiségtől függő hangerejű családi örömujjongás kíséretében megszámlálva – paprikás rántással kissé besűrítjük, a töltelékeket visszaplántáljuk, összeforraljuk.
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 36677
  • Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 21.

Ajánló

A töltött káposzta készítésének 3 változatát ismerem és gyakorlom: ünnephez kötődő, (amikor sonka-, tarjafőzés is aktuális, így karácsonykor, húsvétkor) nyári, amikor a savanyítást is magunk végezzük a kovászos uborkához hasonlóan, és füstölt íz, valamint berántás nélküli könnyű, frissítő étek lakodalmi, amikor a levélbe töltött töltelék dominál, kevés aprókáposztán, tepsiben, szinte zsírjára sütve Természetesen a készítési mód kiválasztása teljesen szubjektív, megkívánás függvénye, de az időpont menüterve némileg befolyásolja (ld. füstölt hús főzése).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Rattner Gyula 2 recept

A családi hagyomány alapján így készül a téli töltött káposzta. Az elkészítése után már csak annak eldöntése marad, hogy az előrefőzött káposztából most azonnal megvacsorázzon-e a család, vagy tegyük-e el mégis arra a napra, amikorra vendégeket hívtunk meg rá. A valóságban a leírt mennyiségből 7-8 fő ebédje készül, de mi többször is szeretnénk élvezni, ezért – a vendéglátást is figyelembe véve – ennek kétszereséből készítjük 15 literes fazékban. Karácsonykor a tárolás nem probléma, mert az erkélyünk a nagy „hűtőszekrény”, de húsvétkor már gyorsabban el kell fogyasztani, - ez sem probléma! Talán csak családi specialitás, hogy köretnek diónyi kis tömör krumplitészta-gombócokat szoktunk készíteni, amely nagyon jól illik hozzá, és soha nem elég. A család egy része alaposan megtejfölözi a sütőben kicsit megpirítva felmelegített káposztát. A közmondás szerint ahány ház, annyi szokás. Ha sikerült valami használható változatot bemutatnom, a munkám már nem volt hiábavaló, magam is szívesen ismerek meg újdonságokat.

Hozzávalók

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...