Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rattner-féle téli töltött káposzta

Rattner-féle téli töltött káposzta
Rattner-féle téli töltött káposzta
90 perc / előkészület: 50 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családi hagyomány alapján így készül a téli töltött káposzta.

Az elkészítése után már csak annak eldöntése marad, hogy az előrefőzött káposztából most azonnal megvacsorázzon-e a család, vagy tegyük-e el mégis arra a napra, amikorra vendégeket hívtunk meg rá. A valóságban a leírt mennyiségből 7-8 fő ebédje készül, de mi többször is szeretnénk élvezni, ezért – a vendéglátást is figyelembe véve – ennek kétszereséből készítjük 15 literes fazékban. Karácsonykor a tárolás nem probléma, mert az erkélyünk a nagy „hűtőszekrény”, de húsvétkor már gyorsabban el kell fogyasztani, - ez sem probléma!
Talán csak családi specialitás, hogy köretnek diónyi kis tömör krumplitészta-gombócokat szoktunk készíteni, amely nagyon jól illik hozzá, és soha nem elég. A család egy része alaposan megtejfölözi a sütőben kicsit megpirítva felmelegített káposztát.
A közmondás szerint ahány ház, annyi szokás. Ha sikerült valami használható változatot bemutatnom, a munkám már nem volt hiábavaló, magam is szívesen ismerek meg újdonságokat.


hozzávalók / 8 adag

A töltött káposztához

A töltelék fűszerezéséhez

A káposzta fűszerezéséhez a fazékba

ajánlat

A töltött káposzta készítésének 3 változatát ismerem és gyakorlom:

  • ünnephez kötődő, (amikor sonka-, tarjafőzés is aktuális, így karácsonykor, húsvétkor)
  • nyári, amikor a savanyítást is magunk végezzük a kovászos uborkához hasonlóan, és füstölt íz, valamint berántás nélküli könnyű, frissítő étek
  • lakodalmi, amikor a levélbe töltött töltelék dominál, kevés aprókáposztán, tepsiben, szinte zsírjára sütve

Természetesen a készítési mód kiválasztása teljesen szubjektív, megkívánás függvénye, de az időpont menüterve némileg befolyásolja (ld. füstölt hús főzése).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt húst - lehetőleg tarját - előző nap (nem kuktában) lassú tűznél puhára főzzük, és a saját levében hagyjuk kihűlni. Velefőzünk 30 dkg vastag füstölt szalonnát bőre nélkül.
  2. A káposztafőzéshez levágunk a főtt füstölt hús zsírosabb részéből kb. 25 dkg-t, és a főtt szalonnával együtt daráláshoz feldaraboljuk. Levágunk továbbá 30 dkg füstöltet a soványabb részéből, és felkockázzuk.
  3. Megtisztítunk 3 nagy fej vöröshagymát és 5-6 gerezd fokhagymát.
  4. 1,2 kg nyers tarját kicsontozunk, és daráláshoz felcsíkozzuk.
  5. 1,5 kg savanyú káposztát és 3 db nagy savanyított levelet veszünk. (Az újpesti piacon lévő vecsési stand készítményét gyakran ki sem kell mosni, kitűnő ízű, a levél viszont nagyon sós, áztatni kell). A leveleket ezután a vastag ér kimetszése mellett 3 db háromszögre vágjuk, és majd az ék csúcsánál kezdjük a töltelék becsavarását.
  6. Az aprókáposzta 1/3 részét legalább 8 literes edénybe terítjük, és beleszórjuk a fűszereket: 3-4 babérlevelet, egész borsot, 6 szem szegfűborsot, csipet rozmaringot, őrölt bazsalikomot, valamint a füstölt hús kockákat.
  7. Az előkészített darálnivalót: húst, füstöltet, szalonnát, fokhagymát és vöröshagymát ledaráljuk. A vöröshagymákkal kezdjük, és a darált egyharmadát belekeverjük a fazék aljába tett káposztába.
  8. 30 dkg hosszúszemű rizst hideg vízben alaposan kimosva, szűrőkanálba szikkadni hagyunk.
  9. A darálékot fűszerezzük: pirospaprika, őrölt bors, (saját készítésű) paprikakrém, amelynek sósságát bele kell számítani, só, 1 kk cseresznyepaprika krém (finom háttéríz, de elhagyható), majd 2 tojás, és a nyers rizs belekeverése. Alapos összedolgozás kevés langyos vízzel, beoldódás után kóstolás, szükség szerint utánsózás.
  10. A töltelék készítésénél az előkészített levelekbe csak a töltelék fele kerül (mert a család egy része nem eszi meg a „harasztot”). A többit gombócoljuk, rétegezve rakjuk az aprókáposztával elválasztva és beborítva. A fazekat felöntjük a félretett füstölt főzőlével, és szükség esetén langyos vízzel kiegészítjük, míg a káposztát teljesen ellepi.
  11. Lassú gyöngyözéssel, a rizs dagadását figyelve, szükség esetén vízpótlással, kb. 40 perc alatt készre főzzük, majd a töltelékeket óvatosan kiemelve – és a mennyiségtől függő hangerejű családi örömujjongás kíséretében megszámlálva – paprikás rántással kissé besűrítjük, a töltelékeket visszaplántáljuk, összeforraljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 33 944
elküldve: 5
receptkönyvben: 174
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Rattner Gyula

Mióta szakács: 2011.08.08.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött savanyú káposzta, tarjás-füstölt szalonnás töltött káposzta tejfölösen

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-08-21 08:25

Kedves Gyula !
Köszöntjük a No-salty csapatában ! Elmentettem a töltöttkáposzta receptjét, mert bármilyen formában , változatban készüljön is el ez a finomság, mi is nagyon szeretjük. Jöhet minden mennyiségben !
Várjuk további finom receptjeit ! Üdvözlettel: Olaszné Anci

Boldboy
Rattner Gyula / Boldboy Sun, 2011-08-21 13:40

Kedves Anci!
Köszönöm a megjegyzését, a sok változat között mi ezt tekintjük családi hagyományosnak.
Üdvözlettel Gyula

857
sertéstarja 1.2 kg
sertéstarja 55 dkg
füstölt szalonna 30 dkg
savanyú káposzta 1.5 kg
káposztalevél 3 db
vöröshagyma 3 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
rizs 30 dkg
tojás 2 db
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
csípős paprikakrém 1 kávéskanál
babérlevél 5 db
szegfűbors 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint