r
Nosalty Logó

Pasta al forno, az olasz rakott tészta

Rosanics Petra
Pasta al forno, az olasz rakott tészta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

paradicsomszósz

hamis besamel

összeállítás

579
Kalória
28.5g
Fehérje
46.3g
Szénhidrát
29.6g
Zsír
177.7g
Víz
122.1g
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
4.3g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír

paradicsomszósz

hamis besamel

összeállítás

Összesen 579 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír

paradicsomszósz

hamis besamel

összeállítás

Összesen 3468 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír

paradicsomszósz

hamis besamel

összeállítás

Összesen 201 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.5 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    122 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1595 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    412 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    431 mg
  • Nátrium
    628 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    177.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    187 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    379 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1830 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 579 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    170.9 g

Zsír

  • Összesen
    177.5 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    732 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9569.7 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    313 mg
  • Kálcium
    2471 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    391 mg
  • Foszfor
    2584 mg
  • Nátrium
    3768 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    277.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    1066.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1121 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    257 micro
  • K vitamin:
    163 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    846 micro
  • Kolin:
    469 mg
  • Retinol - A vitamin:
    930 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    2276 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    2330 micro
Összesen 3468 kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    550.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    61.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    632 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

paradicsomszósz

  1. Az aprított hagymát a fűszerekkel együtt az olívaolajon üvegesre pároljuk.
  2. Amikor már kicsit megpirult, hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát és a puha kolbászhúst (érdemes grillezni való kolbászt venni, amit könnyen kifejthetünk a bélből, és sütnivalóan puha még a húsa).
  3. Picit átpirítjuk a kolbászhúst a hagymás alapon, majd hozzáöntjük a paradicsomot (a konzervet öblítsük ki kevés vízzel is, és azt is öntsük bele) és a száraz fehérbort. Ízesítsük aprított bazsalikommal és frissen őrölt borssal, majd forraljunk egyet a ragun.

hamis besamel

  1. A hozzávalókat egy nagy tálba kimérjük, majd nagyon alaposan összekeverjük.

összeállítás

  1. A tésztát bőséges, sós vízben főzzük al dentére. Tényleg figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl, hiszen még sütőbe is fog kerülni az ételünk!
  2. Jöhet az összeállítás: a paradicsomos ragu harmadát egy sütőtál aljára kanalazzuk, erre jön a főtt tészta fele, majd még egy adag ragu. A második réteg ragura kerül a hamis besamel, erre a tészta másik fele, végül a maradék paradicsomos ragu.
  3. A tetejét megszórjuk reszelt mozzarellával, majd 185 fokos sütőbe tesszük 20 percre.
  4. A kész rakott tészta tetejét megszórjuk aprított bazsalikommal, majd tálalhatjuk is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Ha olaszos tésztát csinálunk, a legtöbbször valami szószos-ragus spagettit vagy tagliatellét készítünk, esetleg tésztasalátát, de a lasagnán kívül ritkán küldjük sütőbe kedvenc pastáinkat. Pedig nincs mitől félni, a kiszáradt tésztarakottas már a múlté - egy kis odafigyeléssel szuper szaftos, olvadós sajttal rétegezett tésztacsodákat készíthetünk. Most rigatoniból varázsoltunk egyszerű, de nagyszerű pasta al forno-t, a szokásos marhahús helyett pedig kolbászhúst főztünk a paradicsomos raguba, és higgyetek nekünk, ha az mondjuk: így sokkal finomabb!

További receptek

Gnocchi tészta alaprecept

A gnocchi egy klasszikus olasz tésztaféle, ami mivel burgonyából készül, inkább a nudlihoz hasonlít. A kis párnácskákat egy bordázott felületű fatáblán formázzák meg, de ha ilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek