r
Nosalty Logó

Rakott patisszon

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Rakott patisszon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 459 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1836 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 91 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.3 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1213.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    261 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    364.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    173 micro
  • β-karotin
    1835 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    39429 micro
  • Lut-zea
    1464 micro
Összesen 459 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    157.4 g

Zsír

  • Összesen
    84 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    402 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4855.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    1043 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    480 mg
  • Foszfor
    1923 mg
  • Nátrium
    1212 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    131.5 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1457.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    886 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    225 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    259 mg
  • Retinol - A vitamin:
    245 micro
  • α-karotin
    692 micro
  • β-karotin
    7341 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    157714 micro
  • Lut-zea
    5856 micro
Összesen 1836 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    360 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7739 micro
  • Lut-zea
    287 micro
Összesen 91 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A patiszont memossuk, félbevágjuk, magját kikaparjuk, meghámozzuk. Kb. ujjnyi szeleteket vágunk belőle.
  2. Egy lábosban vizet forralunk, és a patiszonszeleteket kb. 2 perc alatt előfőzzük, leszűrjük és lecspegtetjük.
  3. A pulykahúst 2 ek olívaolajon egy teflonserpenyőben fehéredésig sütjük.
  4. Sózzuk-borsozzuk, hozzányomjuk a fokhagymát és beleszórjuk az oregánót.
  5. A paradicsomokat 1 percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk.
  6. Felkockázzuk, a húshoz adjuk, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot is.
  7. Sűrűre főzzük, és az utolsó percben hozzáadjuk a fahéjat is.
  8. Egy tűzálló tálat kivajazunk, leteszünk egy sor patiszont, majd betakarjuk a hús felével. Ráteszünk még egy sor patiszont, és befedjük a hús másik felével.
  9. Megszórjuk resztelt parmezánnal, lefedjük, és előmelegíett sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  10. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt/fóliát, hogy a sajt szép színt kapjon.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x20x10
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 175
  • Össznézettség: 61212
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 12.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egyik kedves barátnőm hívott pár napja: te, kaptam egy ilyen izét...fehér és fura formájú..valami tökszerű..Tudsz vele kezdeni valamit? Bár gondoltam, patiszonról van szó, őszintén szólva nem kerültem közelebb a megoldáshoz, mert még soha nem csináltam belőle semmit, enni is csak rántva ettem. Na, de olajban elvből nem sütök, úgyhogy olyat kellett kitalálnom, ami occsó, gyors, és a húsfaló barátnők is megeszik. Egyébként nem gondoltam volna, hogy ilyen sikere lesz, és így befalják. Mondjuk valószínűleg nem az én érdemem, a patiszonnak egyszerűen teljesen krumpli íze lett ebben az elkészítési módban. Szeretettel ajálom mindenkinek, akinek kórosan zöldségfóbiás társaságra kell főzni - soha nem fognak rájönni, hogy krumpli helyett tököt esznek! :)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

ez tök jól hangzik, ha megérik a kertben a patiszon, tuti elkészítem. még csak éppen kibújt :D köszi a receptet :)

Dacota

Kedves Tündikirálylány! Örülök, hogy tetszik, és a bébipatiszon is biztos örül, hogy már terveid vannak vele.:) Szép napot! Üdvözlettel: nóra

vikk007

Miután reggelre megromlott a karfiol, amit terveztem (rakott karfiol), de volt itthon egy patiszon és a keres?be begépelve a Te recepted t?nt a legjobbnak, megcsináltam. Most sül, de az illata már most szuper! A fahéjat kihagytam, mert az nekem kicsit bizarr bele, viszont tettem bele igazi bazsalikomot, apróra vágva meg - mivel ilyen olaszos - olívabogyót is felaprítva... A tetejére parmezán helyett füstölt trappista ment... Köszi az ötletet!! :-)

Törölt felhasználó

Nagyon klassz recept! A fahéjat én is kihagytam. A husiba viszont raktam még bazsalikomot és egy kis kakukkfüvet is. A tetejét bacon szalonnával borítottam és a sütés végén mikor levettem a fed?t még megszórtam egy kis kakukkf?vel. Mennyei lett! Még a párom is megkóstolta, pedig nem szereti a patiszont. Köszi a receptet! :)

nemgabi

Kedves Nóra! Egyik szomszédasszonyomtól kaptam egy patiszont, aztán elkezdtem keresgélni, hogy mit lehetne bel?le csinálni vasárnap ebédre. Végül a te receptedre esett a választásom, és nem bántam meg! Egy finom, könny?, egyszer?en elkészíthet? étel kerekedett bel?le. (Csak azt a fránya süt?t ne kéne begyújtani ebben a nagy h?ségben! Na de még mindig jobb, mint a t?zhely mellett órákig ácsorogni egy vasárnapi ebéd elkészítésénél.) Szóval köszönjük a receptet! Üdv: Gabi

Dacota

Kedves Gabi! Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek! Süt? mell?zésével egyetértek, a napokban én is csak f?zés nélkül f?zök: hideg levesek és saláta :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Én cukkinivel csinálom, és a husira egy kis besamellt is rakok, vagy ha lusta vagyok, csak tejfölt. de nagyon hasonlit az én cukkinireceptemre, csak mi marhahussal és nem szárnyassal csináljuk.igy inkább pörköltösre hajlik a hús, nem paradicsomosra. Üdvözlettel: Dia

senilla

Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki a fahéjat, mint általános f?szert! Eleinte én is idegenkedtem t?le (f?leg mivel kizárólag almával voltam hajlandó fogyasztani), de egy alkalommal kipróbáltam a marhapörkölt ízesítésénél és mondhatom fenséges volt. Ezután kicsit utánaolvastam és kiderült, hogy réges-régen igen kedvelt és drága f?szer volt és messze nem csak édességekhez használták!!! Szóval, kalandra fel! F?szerezzetek bátran!!!

Törölt felhasználó

Elkészítettem. Tényleg felismerhetetlen benne a tök, pedig vagy kétszer annyit tettem bele. Nagyon finom és könny? étel, ajánlom mindenkinek. Köszi a feltöltést! :)

Dafkeee

szuper étel! Köszönöm a receptet!

Marika nagyi

N agyon jó recept. Nálunk men? a patiszon, rakva, f?zeléknek is. Azt ajánlanám a kedves háziasszony barátn?imnek, hogy próbálják meg, a belét lét a maggal együtt benne hagyni, természetesen csak akkor ha nem érett a mag. Ezt itt olvastam, a tökbélb?l ropogóst készített a társunk, és megpróbáltam, ízlett. Azóta hagyom benne a patiszonban és a cukkiniben is a belét, nagyon finom krémes íze van. Marika mama.

Amál17

Nagyon szuper a recepted.Én csak annyit változtattam rajta,hogy a tetejére edami sajtot reszeltem jó b?ven.Szerintem is isteni bent a fahéj,ezentúl minden hasonló ételnél ki fogom próbálni.

PillangoButterfly

A 40 dkg patisszon az hány darab? 1-2? Vagy 1-nél kevesebb?

PillangoButterfly

Ez a hozzászólás, magamnak jegyzet, legközelebb hogy csináljam. 3 patisszonnal, 2 kevés. Több zöld f?szer, és a fahéjt kihagyni. Nem kell ragaszkodni a parmezán sajthoz sem.

vmzsuzsa

Talán nem tudod, hogy ha a recept alatt található "Jegyzet"-re ráklikkentesz, megnyílik egy ablak, oda beírhatod a saját magadnak eltett mondanivalódat, és bármikor meg tudod nézni. Ha ezt ismered és mégis így teszed el a hozzáf?zéseidet, nekem semmi kifogásom, csak segíteni akartam. Zsuzsa.

PillangoButterfly

Köszönöm, nem tudtam. Üdv, Ági

márti1218

Sziasztok! A recept nagyon jó,köszi! Egy tipp a patisszon tisztításához,nekem így sokkal egyszer?bb,azért osztom meg veletek.Én ujjnyi szeletekre vágom a megmosott patisszont és egyenként lehámozom pár pillanat és kész,egyszer?bb tartani,mint a nagy hullámos zöldséget egyben. Üdv: Márti

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?