Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott patisszon

Rakott patisszon
Rakott patisszon
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedves barátnőm hívott pár napja: te, kaptam egy ilyen izét...fehér és fura formájú..valami tökszerű..Tudsz vele kezdeni valamit?
Bár gondoltam, patiszonról van szó, őszintén szólva nem kerültem közelebb a megoldáshoz, mert még soha nem csináltam belőle semmit, enni is csak rántva ettem. Na, de olajban elvből nem sütök, úgyhogy olyat kellett kitalálnom, ami occsó, gyors, és a húsfaló barátnők is megeszik.
Egyébként nem gondoltam volna, hogy ilyen sikere lesz, és így befalják. Mondjuk valószínűleg nem az én érdemem, a patiszonnak egyszerűen teljesen krumpli íze lett ebben az elkészítési módban. Szeretettel ajálom mindenkinek, akinek kórosan zöldségfóbiás társaságra kell főzni - soha nem fognak rájönni, hogy krumpli helyett tököt esznek! :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A patiszont memossuk, félbevágjuk, magját kikaparjuk, meghámozzuk. Kb. ujjnyi szeleteket vágunk belőle.
  2. Egy lábosban vizet forralunk, és a patiszonszeleteket kb. 2 perc alatt előfőzzük, leszűrjük és lecspegtetjük.
  3. A pulykahúst 2 ek olívaolajon egy teflonserpenyőben fehéredésig sütjük.
  4. Sózzuk-borsozzuk, hozzányomjuk a fokhagymát és beleszórjuk az oregánót.
  5. A paradicsomokat 1 percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk.
  6. Felkockázzuk, a húshoz adjuk, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot is.
  7. Sűrűre főzzük, és az utolsó percben hozzáadjuk a fahéjat is.
  8. Egy tűzálló tálat kivajazunk, leteszünk egy sor patiszont, majd betakarjuk a hús felével. Ráteszünk még egy sor patiszont, és befedjük a hús másik felével.
  9. Megszórjuk resztelt parmezánnal, lefedjük, és előmelegíett sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  10. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt/fóliát, hogy a sajt szép színt kapjon.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x20x10 cm
  • költség: 940 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 51 221
elküldve: 28
receptkönyvben: 557
elkészítve: 31/43
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos darált hússal rakott patiszon, paradicsomos rakott patiszon

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márti1218
márti1218 / márti1218 Fri, 2017-07-21 08:49

Sziasztok!
A recept nagyon jó,köszi!
Egy tipp a patisszon tisztításához,nekem így sokkal egyszerűbb,azért osztom meg veletek.Én ujjnyi szeletekre vágom a megmosott patisszont és egyenként lehámozom pár pillanat és kész,egyszerűbb tartani,mint a nagy hullámos zöldséget egyben.
Üdv: Márti

PillangoButterfly
PillangoButterfly Mon, 2016-09-05 17:02

Ez a hozzászólás, magamnak jegyzet, legközelebb hogy csináljam. 3 patisszonnal, 2 kevés. Több zöld fűszer, és a fahéjt kihagyni. Nem kell ragaszkodni a parmezán sajthoz sem.

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2016-10-21 19:50

Talán nem tudod, hogy ha a recept alatt található "Jegyzet"-re ráklikkentesz, megnyílik egy ablak, oda beírhatod a saját magadnak eltett mondanivalódat, és bármikor meg tudod nézni. Ha ezt ismered és mégis így teszed el a hozzáfűzéseidet, nekem semmi kifogásom, csak segíteni akartam. Zsuzsa.

Amál17
Amál17 Sun, 2014-08-17 13:06

Nagyon szuper a recepted.Én csak annyit változtattam rajta,hogy a tetejére edami sajtot reszeltem jó bőven.Szerintem is isteni bent a fahéj,ezentúl minden hasonló ételnél ki fogom próbálni.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sun, 2014-07-20 14:52

N agyon jó recept. Nálunk menő a patiszon, rakva, főzeléknek is. Azt ajánlanám a kedves háziasszony barátnőimnek, hogy próbálják meg, a belét
lét a maggal együtt benne hagyni, természetesen csak akkor ha nem érett a mag.
Ezt itt olvastam, a tökbélből ropogóst készített a társunk, és megpróbáltam, ízlett.
Azóta hagyom benne a patiszonban és a cukkiniben is a belét, nagyon finom krémes íze van.
Marika mama.

acelmamusz
Barna Fruzsina / acelmamusz Wed, 2014-05-28 21:19

Elkészítettem. Tényleg felismerhetetlen benne a tök, pedig vagy kétszer annyit tettem bele. Nagyon finom és könnyű étel, ajánlom mindenkinek. Köszi a feltöltést! :)

senilla
senilla Mon, 2013-05-27 12:55

Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki a fahéjat, mint általános fűszert! Eleinte én is idegenkedtem tőle (főleg mivel kizárólag almával voltam hajlandó fogyasztani), de egy alkalommal kipróbáltam a marhapörkölt ízesítésénél és mondhatom fenséges volt. Ezután kicsit utánaolvastam és kiderült, hogy réges-régen igen kedvelt és drága fűszer volt és messze nem csak édességekhez használták!!! Szóval, kalandra fel! Fűszerezzetek bátran!!!

diuska30
davido / diuska30 Wed, 2013-05-01 20:33

Én cukkinivel csinálom, és a husira egy kis besamellt is rakok, vagy ha lusta vagyok, csak tejfölt.
de nagyon hasonlit az én cukkinireceptemre, csak mi marhahussal és nem szárnyassal csináljuk.igy inkább pörköltösre hajlik a hús, nem paradicsomosra.
Üdvözlettel:
Dia

nemgabi
nemgabi / nemgabi Mon, 2012-07-02 14:46

Kedves Nóra!
Egyik szomszédasszonyomtól kaptam egy patiszont, aztán elkezdtem keresgélni, hogy mit lehetne belőle csinálni vasárnap ebédre. Végül a te receptedre esett a választásom, és nem bántam meg! Egy finom, könnyű, egyszerűen elkészíthető étel kerekedett belőle. (Csak azt a fránya sütőt ne kéne begyújtani ebben a nagy hőségben! Na de még mindig jobb, mint a tűzhely mellett órákig ácsorogni egy vasárnapi ebéd elkészítésénél.)
Szóval köszönjük a receptet!
Üdv: Gabi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-07-02 15:02

Kedves Gabi!

Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek! Sütő mellőzésével egyetértek, a napokban én is csak főzés nélkül főzök: hideg levesek és saláta :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

amulett84
amulett84 Wed, 2011-07-27 12:23

Nagyon klassz recept! A fahéjat én is kihagytam. A husiba viszont raktam még bazsalikomot és egy kis kakukkfüvet is. A tetejét bacon szalonnával borítottam és a sütés végén mikor levettem a fedőt még megszórtam egy kis kakukkfűvel. Mennyei lett!
Még a párom is megkóstolta, pedig nem szereti a patiszont.
Köszi a receptet! :)

vikk007
vikk007 Sun, 2011-06-05 14:35

Miután reggelre megromlott a karfiol, amit terveztem (rakott karfiol), de volt itthon egy patiszon és a keresőbe begépelve a Te recepted tűnt a legjobbnak, megcsináltam. Most sül, de az illata már most szuper! A fahéjat kihagytam, mert az nekem kicsit bizarr bele, viszont tettem bele igazi bazsalikomot, apróra vágva meg - mivel ilyen olaszos - olívabogyót is felaprítva... A tetejére parmezán helyett füstölt trappista ment... Köszi az ötletet!! :-)

tündikirálylány
tündikirálylány Tue, 2011-04-12 07:46

ez tök jól hangzik, ha megérik a kertben a patiszon, tuti elkészítem. még csak éppen kibújt :D köszi a receptet :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2011-04-12 14:14

Kedves Tündikirálylány!
Örülök, hogy tetszik, és a bébipatiszon is biztos örül, hogy már terveid vannak vele.:)
Szép napot!
Üdvözlettel:
nóra

459
patisszon 40 dkg
pulykamell 50 dkg
olívaolaj 2 ek
sűrített paradicsom 500 g
paradicsom 3 nagy db
oregánó 2 ek
fokhagyma 2 gerezd
fahéj 1 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 2 dkg
parmezán sajt 5 dkg