r
Nosalty Logó

Rakott patisszon

Dacota
Rakott patisszon
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

459
Kalória
39.3g
Fehérje
32.9g
Szénhidrát
21g
Zsír
364.3g
Víz
100.5g
Koleszterin
8.1g
Élelmi rost
20.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 459 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1836 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 91 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.3 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1213.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    261 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    364.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    173 micro
  • β-karotin
    1835 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    39429 micro
  • Lut-zea
    1464 micro
Összesen 459 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    157.4 g

Zsír

  • Összesen
    84 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    402 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4855.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    151 mg
  • Kálcium
    1043 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    480 mg
  • Foszfor
    1923 mg
  • Nátrium
    1212 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    131.5 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    1457.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    886 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    225 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    259 mg
  • Retinol - A vitamin:
    245 micro
  • α-karotin
    692 micro
  • β-karotin
    7341 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    157714 micro
  • Lut-zea
    5856 micro
Összesen 1836 kcal
  • 9% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    360 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7739 micro
  • Lut-zea
    287 micro
Összesen 91 kcal

Elkészítés

  1. A patiszont memossuk, félbevágjuk, magját kikaparjuk, meghámozzuk. Kb. ujjnyi szeleteket vágunk belőle.
  2. Egy lábosban vizet forralunk, és a patiszonszeleteket kb. 2 perc alatt előfőzzük, leszűrjük és lecspegtetjük.
  3. A pulykahúst 2 ek olívaolajon egy teflonserpenyőben fehéredésig sütjük.
  4. Sózzuk-borsozzuk, hozzányomjuk a fokhagymát és beleszórjuk az oregánót.
  5. A paradicsomokat 1 percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk.
  6. Felkockázzuk, a húshoz adjuk, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot is.
  7. Sűrűre főzzük, és az utolsó percben hozzáadjuk a fahéjat is.
  8. Egy tűzálló tálat kivajazunk, leteszünk egy sor patiszont, majd betakarjuk a hús felével. Ráteszünk még egy sor patiszont, és befedjük a hús másik felével.
  9. Megszórjuk resztelt parmezánnal, lefedjük, és előmelegíett sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  10. Az utolsó 10 percben levesszük a fedőt/fóliát, hogy a sajt szép színt kapjon.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x20x10

Egyik kedves barátnőm hívott pár napja: te, kaptam egy ilyen izét...fehér és fura formájú..valami tökszerű..Tudsz vele kezdeni valamit? Bár gondoltam, patiszonról van szó, őszintén szólva nem kerültem közelebb a megoldáshoz, mert még soha nem csináltam belőle semmit, enni is csak rántva ettem. Na, de olajban elvből nem sütök, úgyhogy olyat kellett kitalálnom, ami occsó, gyors, és a húsfaló barátnők is megeszik. Egyébként nem gondoltam volna, hogy ilyen sikere lesz, és így befalják. Mondjuk valószínűleg nem az én érdemem, a patiszonnak egyszerűen teljesen krumpli íze lett ebben az elkészítési módban. Szeretettel ajálom mindenkinek, akinek kórosan zöldségfóbiás társaságra kell főzni - soha nem fognak rájönni, hogy krumpli helyett tököt esznek! :)

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek