Rakott makaróni Katharosz konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
Rakomány
-
83g makaróni0 kcal
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
33g juhsajt126 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
5 kcal
-
17g vörösbor14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
47 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
2g zsemlemorzsa7 kcal
Besamelmártás
-
83g tej47 kcal
-
13g vaj96 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
7g tejföl13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
690
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
Rakomány
-
500g makaróni0 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
200g juhsajt756 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
600g paradicsom108 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
33 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
Besamelmártás
-
500g tej280 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
4141
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
Rakomány
-
16.5g makaróni0 kcal
-
16.5g darált sertéshús30 kcal
-
6.6g juhsajt25 kcal
-
5.6g vöröshagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
19.8g paradicsom4 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
1.3g sűrített paradicsom1 kcal
-
3.3g vörösbor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.1g napraforgó olaj9 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
0.3g zsemlemorzsa1 kcal
Besamelmártás
-
16.5g tej9 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
3.6g tojás5 kcal
-
1.3g tejföl3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
137
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.9 g
Zsír
-
Összesen 50.1 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 174 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 655.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 278 mg
-
Nátrium 154 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 217.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 270 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 217 micro
-
α-karotin 103 micro
-
β-karotin 579 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 4491 micro
-
Lut-zea 236 micro
Összesen
690
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 197.2 g
Zsír
-
Összesen 300.6 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 1043 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3933.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 157 mg
-
Kálcium 912 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 248 mg
-
Foszfor 1669 mg
-
Nátrium 922 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 125.8 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1303.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1619 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 169 micro
-
K vitamin: 117 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 749 mg
-
Retinol - A vitamin: 1302 micro
-
α-karotin 618 micro
-
β-karotin 3471 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 26944 micro
-
Lut-zea 1416 micro
Összesen
4141
kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 43.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 891 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
137
kcal
Hozzávalók
Rakomány
-
50 dkg makaróni
-
50 dkg darált sertéshús
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 db babérlevél
-
3 szál petrezselyem
-
1 dl vörösbor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csipet fahéj
-
4 ek napraforgó olaj
-
1 ek zsemlemorzsa
Besamelmártás
-
5 dl tej
-
8 dkg vaj
-
4 evőkanál finomliszt
-
2 db tojás
-
2 ek tejföl
-
só ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
Rakomány
- Az olajon kevés sóval megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a húst, és kevergetve fehéredésig sütjük.
- Felöntjük a borral, hozzáadjuk a hámozott, apró kockára vágott paradicsomot, a paradicsompürét, a babért, fűszerezzük sóval, borssal, fahéjjal.
- Ezután kb. 40 perc alatt készre főzzük, a vége felé belerakjuk a finomra vágott petrezselymet is. Közben kifőzzük a makarónit, és leszűrjük.
- Majd egy kivajazott-morzsázott tepsibe rakjuk a fele mennyiséget, reszelt sajttal megszórjuk, ráhalmozzuk az kész húsos alapot, beborítjuk a maradék tésztával, erre ismét reszelt sajt következik, és meglocsoljuk olvasztott vajjal.
- A kész mártást a tésztánk tetejére simítjuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és megsütjük 190 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt.
- A sütőből kivéve kicsit pihenni hagyjuk, így könnyebben lehet adagolni.
Besamelmártás
- Elkészítjük a mártást, az olvasztott vajban átforgatjuk a lisztet vigyázva, nehogy oda kapjon.
- Ezután fokozatosan adagolva, állandó keverés mellett felöntjük a meleg tejjel, hozzáadjuk az előre felvert tojásokat, és mártás sűrűségűre keverjük, közben ízesítjük sóval, borssal és őrölt szerecsendióval, végül a tejföllel selymessé tesszük a mártásunkat. Alacsony hőfokon végezzük a sűrítést, nehogy leégjen az alja.
- A keveréshez érdemes habverőt használni.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 5791
- Feltöltés dátuma: 2014. május 22.
Ajánló
Az eredeti recept nyomán készítettem egy pici változtatással, sűrített paradicsomot és tejfölt adtam még hozzá. Tipp: a juhsajtot ne cseréljük le, az íze miatt ez kell bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Katharosz
499 recept
A minap kaptam a Fiamtól egy "Athén ízei" szakácskönyvet, és erre a finom ételre itt találtam rá. Érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon ízletes, nálunk felkerült az étlapra!