Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott karfiol másképp

Rakott karfiol másképp
Rakott karfiol másképp
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már évek óta kínlódok az étkezéssel.:( A zsíros, nehéz ételeket nem nagyon bírom, de eddig nem voltam hajlandó magamnak külön főzni. Mindig is a zöldséges, kevés húsos, könnyű ételeket kedveltem, de hát a lustaság, ugye fél egészség!:) Már ott tartottam, hogy 1 pohár víztől is felfújódtam, alig ettem, mégis híztam. Aztán a neten mindenféle dolgokat olvasgatva rátaláltam egy orvos oldalára, ahol hasznos dolgokat olvastam. Ezt a receptet is tőle loptam, csak egy kicsit megvariáltam. Az eredeti recept neve "Szicíliai karfiol fekete olívabogyóval", de az hús nélkül készül. Biztos úgy is finom, de mivel épp kéznél volt egy kevés kis csirkemell, gondoltam, azt is felhasználom. Szerintem bármilyen más zöldséggel is finom lehet, még brokkolival is ki fogom próbálni.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és forrásban lévő sós vízben kb. 5 percig főzzük, hideg vízben lehűtjük, lecsepegtetjük. A csirkemellet megmossuk, kis csíkokra vágjuk. A vöröshagymát (lehet bármilyen más hagyma is), fokhagymát és petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
  2. Míg a karfiol elkészül, 1 ek extraszűz olívaolajjal kikenjük azt az edényt, amiben majd sütjük.
  3. Egy másik edényben - serpenyőben - 2 evőkanál olívaolajon kifehérítjük a kis darabokra vágott csirkemelleket (kb. 2 perc), majd hozzáadjuk először a vöröshagymát, egy kicsit így is sütjük (kb. 2 perc), hozzáadjuk a fokhagymát, petrezselymet és a fűszereket, jól összerottyantjuk, majd lehúzzuk a tűzről. Én frissen őrölt fehérborsot,  frissen őrölt színes borsot, borsikafüvet, kurkumát és provence-i frissen őrölt fűszerkeveréket használtam (őrlős üvegből). 
  4. A kihűtött, lecsepegtetett karfiolt beletesszük az olajjal kikent sütőedénybe (ha túl nagyok a karfiolrózsák, kisebb darabokra vágjuk), elosztjuk rajta a melles-hagymás-petrezselymes-fűszeres keveréket, meglocsoljuk a joghurttal, megszórjuk a durvára reszelt zsírszegény sajttal, és mehet is a sütőbe. Kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Aki szereti, fekete olajbogyóval tálalhatja (én ezt most kihagytam, mert nem volt itthon).
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 21x16 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 269
elküldve: 2
receptkönyvben: 113
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivike

Mióta szakács: 2013.01.18.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott karfiol csirkemellel, diétás rakott karfiol

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-08-22 00:36

Kedves Vivike! A story- ban elmondott gondolatok az én fejemben is cirkuláltak egy darabig! Most már egyre inkább csak zöldséges, vagy kevés hússal főzött ételeket készítek. Tetszik ez a recepted is ( mert a csokis-diós-meggyes sütidet már olvastam a Sió versenyben :), a többit is elolvasom!
Nekem az átállás a zöldséges ételekre a fűszerekkel/zöldfűszerekkel sikerült leghamarabb. Elkezdtem gyömbért, szójaszószt, szezámolajat, kurkumát, chilit használni pirított zöldségekhez, tofuhoz....kis szezámmaggal stb...koriander...próbáld ki! Ezek ötperces ételek, konnyu egy személyre is készíteni, de ezek még a férjuradnak is ízleni fog! Rengeteg ázsiai ízesítésű pirított zöldség recept van már itt a NS-in....és a tésztás ázsiai levesek is nagyon finomak! Nem kell agyon-fűszerezni....álom finomak, ha eltaláljuk az egyensúlyt!
Minden jót a továbbiakban, üdv, Torma :)

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Fri, 2013-02-08 12:10

Kedves Éva!
Örülök, hogy tetszik. Majd lécci referálj, hogy ízlett. Nekem nagyon bejön, főleg, hogy elég kevés benne a kalória.
Üdvözlettel: Vivike

542
karfiol 50 dkg
csirkemell filé 10 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 6 gerezd
olívaolaj 3 ek
petrezselyem 2 csokor
joghurt 150 g
sajt 15 dkg
fehér bors 0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
kurkuma 0 ízlés szerint
provence-i fűszerkeverék 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint