Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rákóczi túrós 5.

Rákóczi túrós 5.
Rákóczi túrós 5.
90 perc / előkészület: 20 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon kedvelt sütemény a családunkban. Nem kell félni, hogy teljesen kihűl, mert még frissen azonnal elfogy.
A Rákóczi túrós Rákóczi János mesterszakács nevéhez fűződik. 1897 -ben  Felsőleperden született. 1966-ba  Budapesten hunyt el. Nemzetközi szakácsművészeti kiállításokon aranyérmet nyert Bécsben (1933), Berlinben(1936).
Három évig konyhafőnökként a lillafüredi Palota Szállóban is dolgozott. 1964 -ben a Minerva gondozásában jelent meg Konyhaművészet című könyve.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A túrótöltelékhez

A rácsozáshoz

ajánlat

Van, aki nem szereti a mazsolát, annak ajánlom. Az aszalt áfonyát helyette, mert nagyon finom.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  tésztához valókat összegyúrjuk, kinyújtjuk. Margarinnal kikent tepsibe igazítjuk. Villával megszúrkáljuk. 
  2. Előmelegített sütőbe toljuk 20 percre (elősütés).
  3. Elkészítjük a túrótölteléket, és a még meleg tésztára simítjuk.
  4. Visszatoljuk a sütőbe még 20 percre.
  5. A  tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a pár csepp citromlevet. Habzsákba töltjük, és a túrótölteléket körbedíszítjük.
  6. A közepét kb. 1 cm -es távolságokra a habbal becsíkozzuk.
  7. Langyos sütőbe tolva, a tetején a habot megszárítjuk.
  8. Ha kihűl, az 1 cm -es közöket baracklekvárral kitöltjük.
  9. Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeleteljük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 400 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 685
elküldve: 4
receptkönyvben: 449
elkészítve: 18/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rákóczi túrószelet, barackos-túrós szelet

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Browney
Browney Thu, 2013-10-17 20:33

Elkészült életem első Rákóczija, bár én a piskótára kentem lekvárt,és erre raktam a túrót,de ez nem változtat az ízén,nagyon finom! Viszont a tojáshabbal pici problémám akadt,nehezen száradt,kicsit összeesett, és a cukor odafolyt a tepsi szélére,mint egy zselé,ahogy szeletelem a hab réteg lecsúszkál.Hol szúrtam el? számíthat az,hogy több porcukrot tettem a fehérjékhez? (le voltak fagyasztva,így nem tudtam pontosan hány db tojás,ízre mértem a cukrot hozzá)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2013-10-21 14:22

Kedves Browney !
Bizony számít, hogy tudjuk a tojásfehérje és a cukor mennyiségét pontosan !
A porcukor sem úgy viselkedik, mint a kristálycukor. Ezért szoktam gőz fölött a megadott mennyiséget kemény habbá verni, pontosan kimérve az anyagot és kristálycukorral !
Örülök, ha tudtam segíteni a probléma okának megkeresésében.
További Szép Napot kívánok ! Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2013-06-24 10:05

Kedves Haborgotejberizs !
A Tojás-habos süteményeket szoktuk " langyos sütőben " szárítani, hogy ne nagyon színeződjön el, csak száradjon ! Nálam: gázsütőnél:1-2-es fokozat, villanytűzhelynél: 50-es. Kicsit kinyitva tartom a sütő ajtaját, kicsit becsukom. Így váltogatom, míg a hab a kívánt szilárdságot el nem éri.
Örülök, ha tudtam segíteni, sok sikert kívánok !Üdv: Anci

csilla90
paleostrawberry / csilla90 Sun, 2012-06-10 14:02

Még pár hónapja hasonló recept alapján elkészítettem, ugyanígy berácsoztam a tetejét, de persze mazsola nélkül, ISTENI sütemény :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-05-14 10:42

Kedves Anci!

Köszönöm szépen, a sütit is sikerült megalkotni, és a lány nevében köszönöm, átadom!! :-))))
Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-05-13 15:04

Kedves Anci!

Mesés lett, ilyen szép, és remélem, ilyen finom is, de mazsola nélkül készült.
A lányunk névnapja lesz kedden, ezért ma ünnepi ebéd volt, az Ő kedvencei.:-))

Köszönjük szépen.:-))

Éva-Anyóca

markoskati
markoskati Sun, 2012-03-11 20:36

Kedves Anci!

Ma elkészítettem ezt a sütit és isteni lett! Nagyon féltem tőle, nem tudom miért de sokkal bonyolultabbnak képzeltem. Már reggel 6-kor nekiálltam így aztán igen korán elkészült, megelőzve a levest és a főfogást!! Szuper lett a teteje is , közepe és alja is! Több receptet is elolvastam a Rákóczi túrósról és talán éppen ettől - főként a hozzászólásoktól - alakult ki a félsz bennem. Sokan írták, hogy ez vagy az a része nem sikerült. Hát, a Te recepted alapján minden része jó lett. Köszönöm és ezentúl figyelemmel kísérem a receptjeidet! Kati

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-03-12 09:19

Kedves markoskati !
Jaj de aranyos vagy ! Nagyon örülök, hogy sikerült neked is.
Sokszor attól félek, hogy túl aprólékosan írom le a recepteket, de
ezek szerint így többet tudok segíteni. Köszönöm, hogy visszajeleztél.
Szeretettel üdvözöllek: Anci

Cinike33
Cinike33 Sat, 2012-02-11 21:39

Kedves Anci!

Ma elkészítettem, és isteni lett! Köszi a receptet!

Üdv: Cinike

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-02-12 16:52

Kedves Cinike33 !
Nagyon örülök neki és jó étvágyat kívánok hozzá !
A receptet meg nagyon szívesen ! Üdv: Anci

zsófianya
zsófianya Fri, 2012-01-06 12:28

Kedves Anci!

A két ünnep között szerettem volna sütni rákóczit, és a te receptedre esett a választásom. Nagyon örülök neki, hogy jól választottam, mert remekül sikerült. Csináltam már 1-2szer, de általában a tésztája nagyon morzsalékos lett. Ennél nagyon finom omlós. Holnap vendégségbe megyünk, úgyhogy ma újra megsütöm.
Szóval köszönöm ezt a remek receptet, biztos, hogy emellett fogok maradni. Üdv: Zsófianya

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-01-06 13:33

Kedves zsófianya !
Nagyon kedves vagy és igazán örülök a visszajelzésednek főleg,
hogy elnyerte a tetszésedet.
Mi is vendégek leszünk holnap, én meg egy zsúrtortát
sütöttem, most rakom fel az oldalra.
További jó sütögetést kívánok és még egyszer köszönöm !
Szeretettel üdvözöllek ! Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-05-01 18:09

Kedves Éva-Anyóca !
Köszönöm. Valóban guszta és finom is ! Házi baracklekvárral készült.
Minden jót kívánok neked ! Puszi : Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-04-30 23:23

Kedves olaszneanci!

Ez nagyon guszta, és el is mentettem, pedig ismerős a recept, és ettem is már, de ez mégis más:-)))
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

1443
finomliszt 40 dkg
cukor 13 dkg
margarin 26 dkg
tojás 1 db
citromhéj 1 ek
1 tk
sütőpor 1 csomag
tejföl 1 ek
margarin 1 ek
tehéntúró 1 kg
tejföl 2 dl
tojássárgája 4 db
cukor 8 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
1 kávéskanál
finomliszt 5 csapott ek
búzadara 2 evőkanál
mazsola 1 marék
tojásfehérje 4 db
cukor 16 dkg
citromlé 3 csepp
sárgabaracklekvár 40 dkg