r
Nosalty Logó

Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo)

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húsgombóchoz

A szószhoz:

Összesen 562 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húsgombóchoz

A szószhoz:

Összesen 2243 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húsgombóchoz

A szószhoz:

Összesen 136 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    193 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2292.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    409 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    577 mg
  • Nátrium
    1173 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    290.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    47 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    187 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    463 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    20017 micro
  • Lut-zea
    215 micro
Összesen 562 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    168.8 g

Zsír

  • Összesen
    127.5 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    773 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9169.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    1636 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    307 mg
  • Foszfor
    2308 mg
  • Nátrium
    4691 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    1161.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    632 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    84 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    207 micro
  • Kolin:
    747 mg
  • Retinol - A vitamin:
    475 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    1852 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    80069 micro
  • Lut-zea
    858 micro
Összesen 2243 kcal
  • 11% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    283 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    4829 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 136 kcal

Hozzávalók

A húsgombóchoz

A szószhoz:

Elkészítés

A húsgombóchoz

  1. A zsemléket tépjük apró darabokra egy közepes tálban, majd öntsük rá annyi hideg tejet, hogy a zsemledarabok teljesen felszívják azt. Tegyük félre, amíg tejben puhulnak a zsemledarabok.
  2. Vágjuk fel a hagymát kisebb cikkelyekre, és tegyük egy pengével működő konyhai robotgépbe. Dobjuk hozzá a 4 gerezd fokhagymát, majd aprítsuk durván pépesre a hagymakeveréket, szükség szerint kaparjuk le az edény oldalát.
  3. Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagyobb serpenyőben közepesen magas lángon, amíg csillogó nem lesz. Adjuk hozzá a hagymakeveréket, 2 teáskanál oregánót, 1 csipet sót és opcionálisan 1 kevés pirospaprikapelyhet. Időnként megkeverve főzzük, amíg a hagymákból származó folyadék nagy része el nem párolog, 10-12 percig.
  4. Csökkentsük a hőt közepesre, és dinszteljük tovább a hagymás keveréket addig, amíg teljesen megpuhul és fényes lesz (további 4-5 percig). Tegyük át a hagymás alap felét egy nagy tálba, és rakjuk félre, amíg elkészítjük a húsgombócokat.
  5. A hagymás-fokhagymás keverék másik felét tegyük egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a friss, finomra vágott petrezselymet, a reszelt parmezánt (vagy Pecorino Romano sajtot) és a fél citrom reszelt héját.
  6. Adjunk hozzá 2 nagy tojást, 1 evőkanál paradicsompürét, 2 csipet sót, 1 teáskanál őrölt fűszerköményt és frissen őrölt fekete borsot. Az apró darabokra tépett zsemlékből facsarjunk ki a kezünkkel annyi tejet, amennyit csak tudunk, majd adjuk hozzá a hagymás-fokhagymás keverékhez. A maradék tejre nem lesz szükségünk.
  7. Adjunk hozzá a darált marha/sertéshúst: miközben a tálba adagoljuk, ujjainkkal törjük kisebb darabokra. Egy fakanállal vagy villával óvatosan keverjük össze a húsgombóc hozzávalóit, amíg teljesen össze nem áll.
  8. Nedves kézzel formázzunk a keverékből golflabda méretű gombócokat, majd tegyük őket egy sütőlapra vagy egy nagy tálra. Ideális esetben 1 órát hűtőben pihentetjük, ezalatt mehetünk tovább a szósz elkészítésével.
  9. Melegítsünk fel egy kevés olívaolajat egy serpenyőben (lehetőleg tapadásmentes legyen) közepes lángon, amíg csillogó nem lesz. Tegyünk bele annyi húsgombócot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett (körülbelül fél hüvelyk távolságra legyenek egymástól). Süssük barnulásig mindkét oldalukat, félidőben fordítsuk meg őket (összesen 5-6 percig). Tegyük át egy papírtörlővel bélelt tányérra. Ha nem fért bele az összes gombóc a serpenyőbe, folytassuk a maradék húsgombóc sütésével.

A szószhoz:

  1. Az első körben már összefőzött hagymás keverék másik felét tegyük egy serpenyőbe, adjunk hozzá 1 evőkanál vajat, majd alacsony lángon főzzük össze.
  2. Adjunk hozzá 2 evőkanál sűrített paradicsomot, és keverjük össze. 2-3 percig, sötétedésig és illatosodásig főzzük. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot is (a doboz vagy üveg kiöblítéséhez adjunk egy pici vizet, és nyugodtan öntsük a szószhoz), keverjük össze. Ha nem elég krémes az állaga, turmixgépben össze is dolgozhatjuk.
  3. Adjunk hozzá 1 babérlevelet és egy csipet sót. Forraljuk össze a szószt közepesen magas lángon. Akkor lesz jó a szósz állaga, ha kellően sűrű és krémes lesz a paradicsomszósz, tehát semmiképp ne hagyjuk túl vizes és folyékon állagúnak.
  4. Egy csipesz segítségével adjuk hozzá a húsgombócokat egyenként a szószhoz, és óvatosan nyomkodjuk le őket úgy, hogy nagyrészt elmerüljenek paradicsomszószban. Fedjük le, és további 10-15 percig rotyogtassuk össze őket. Végeredményként a sűrű paradicsomszósznak szépen be kell vonnia a húsgombócokat.
  5. Tálaljuk olívaolajos pirított kenyérrel, friss parmezánnal és fűszernövényekkel (bazsalikommal vagy kakukkfűvel).
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 21
  • Össznézettség: 4437
  • Feltöltés dátuma: 2023. április 01.

Ajánló

A polpette tökéletes, akár három nappal előre elkészíthető, és finoman felmelegítve újratálalható étel. A polpette al sugót (tehát a húsgombócokat paradicsomszószban összefőző verzióját) általában magában (vagy olívaolajos pirítós kenyérrel) fogyasztják, de vannak olyan konyhák és éttermek, ahol spagettivel tálalják.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Olasz paradicsomos húsgombócok (Polpette al sugo)
Hering András 166 recept

A polpette olaszul húsgombócot jelent, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezeket a finom olasz gombócokat kizárólag húsból vagy paradicsomosan, spagettivel tálalják: készülhetnek baromfiból, halból vagy akár zöldségekből is. Legnépszerűbb húsos-paradicsomos verziója, a polpette al sugo, ami a mi paradicsomos húsgombócunkhoz is hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy az olaszok sűrűbb szószt készítenek a darált húsok, fűszernövények és tejbe áztatott kenyér vagy zsemle masszájából készült gombócokhoz.

Hozzávalók

A húsgombóchoz

A szószhoz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek