Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Paradicsomos húsgombóc 5. - tűzálló cserépedényben

Paradicsomos húsgombóc 5. - tűzálló cserépedényben
Paradicsomos húsgombóc 5. - tűzálló cserépedényben
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több paradicsomos húsgombócrecepttel voltak fenntartásaim. Ha vízben kell főzni, könnyen szétesik, a mártásban való főzésnél pedig félő hogy leég, kavarni pedig...
Amikor megkaptam az első tűzálló cseréplábasomat, rájöttem, hogy erre is kitűnően alkalmas!

hozzávalók / 4 adag

A gombócokhoz

A mártáshoz

ajánlat

A családom nem rajong a töltött paprikáért, de nagyon jó ízt ad neki, ha egy-két gombócot paprikába töltök.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felrakjuk a rizst főni sós, borsos vízben.
  2. A gombóchoz és a mártáshoz való hagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük.
  3. Mikor a hagyma üveges lett, kivesszük az 1/3-ad részét a gombócokhoz. A maradékból a liszttel rántást készítünk, és felengedjük a paradicsomlével. (Szükség esetén vízzel higíthatjuk.)
  4. A mártást jól átforraljuk, és végül sózzuk és cukrozzuk.
  5. Ekkorra a rizs megfő, és kis hűlés után kikeverjuk a darálthússal, illetve a megdinsztelt hagymával. Sózzuk, borsozzuk, és a masszát jól összekeverjük a 2 tojással.
  6. A tűzálló kerámiaedény aljára vékony réteg mártást teszünk. Erre rakjuk a nedves kézzel megformázott gombócokat. Ha több rétegben fér csak el, akkor a rétegek közé mártást teszünk. A tetejére mártás kerül.
  7. Az edényt tetejével lefedve 45 percre magas hőmérsékletű sütőbe rakjuk. (A kerámia nem bírja a hirtelen hűlést.)

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 922
elküldve: 2
receptkönyvben: 167
elkészítve: 9/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Dlizzy

Mióta szakács: 2010.04.05.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsgombóc paradicsomszószban, paradicsomszószos húsgombóc, töltött paprika cserépedényben

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mézecske74
mézecske74 / mézecske74 Tue, 2011-03-01 13:17

Szia Dlizzy! Egyetértek veled,én is évekóta abba,csinálom mióta én is kaptam egyet!Finomabb benne minden féle étel! Puszi! Mézecske 74!

dlizzy
Dlizzy / dlizzy Sun, 2010-07-04 09:38

Szia!

Teljes mértékig igazad van a hirtelen meleg sem jó a tálnak. De nem hideg a tál, amikor beteszed a sütőbe, mert meleg benne a szósz. És a sütő sem melegszik be annyira amikor a tál bele kerül. Így tényleg precízebb!

Brea
Rea / Brea Sun, 2010-07-04 08:20

Szia! Ez nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni. Viszont én úgy tudom, a kerámia nem csak a hirtelen hűlést, hanem a hirtelen "sülést", azaz a hirtelen nagy hőmérsékletet sem bírja. Én mindig csak hideg sütőbe merem berakni. Persze ez lehet hogy csak a régi, hagyományos Römertopfra és az Európa tálra igaz?
Bocsi a belekotyogásért:) Az ötletet viszont tényleg köszönöm, hamarosan sort kerítek rá.

673
darált sertéshús 50 dkg
rizs 10 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
tojás 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1.5 ek
finomliszt 3 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
sűrített paradicsom 1 kg
cukor 5 dkg
0 ízlés szerint