r
Nosalty Logó

Pikáns sárgarépa-krémleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Pikáns sárgarépa-krémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 218 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 874 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 26 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2066.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    1779 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    235.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1616 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    6576 micro
  • β-karotin
    15893 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    904 micro
Összesen 218 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8266.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    535 mg
  • Nátrium
    7116 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.1 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    941.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6463 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    203 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    26304 micro
  • β-karotin
    63572 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    3617 micro
Összesen 874 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    786 micro
  • β-karotin
    1899 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 26 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Mosd meg a zöldségeket, majd hámozd meg a zellert, a répákat, és húzd le a póré legkülső rétegét.
  2. A pórét hosszában irdald be, majd vékonyan karikázd fel. Így nagyon apró hagymadarabokat fogsz kapni. A répát és a zellert inkább reszeld, ha van türelmed hozzá, mert így kevesebb főzéssel is gyorsan készen leszel.
  3. Seperd bele a zöldségeket egy fazékba, és némi olívaolajon kezdd el párolni őket. 5-10 perc múlva öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd. (Én a tegnapi gombás, fokhagymás tarja szaftját használom, de a leveskocka is megteszi.)
  4. 5-10 percig, közepes tűzön főzd. Az utolsó percben szórd bele a gyömbért (egy jó csipetnyit) és a chillit (csak egy leheletnyit). Ezek a fűszerek hamar elillannak, azért használd csak a végén őket, de még némi főzéssel, hogy az ízek összeolvadjanak. Így lesz a leves zamata egyszerre tavaszos és melengető.
  5. Húzd le a fazekat a tűzről, és botmixerrel pürésítsd krémesre a zöldségeket.
  6. Tedd vissza a tűzhelyre, és keverd hozzá a tejfölös tejszínt. Ha nem tartod elég sűrűnek a levest, akkor a tejszínbe előbb szórj 1 ek lisztet. Most kell hozzáadnod a citromlevet is. Ha nem volt elég édes a répa, akkor nem árthat egy kanál méz.
  7. Forralj rajta egy utolsót, és közben kóstold meg. Ízesítsd, ha úgy kívánod. Jó étvágyat hozzá, akár melegen, akár hidegen eszed! :)
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 286
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 11705
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 23.

Ajánló

A sárgarépakrémleves, főleg ha pikáns jelzőt kapott, szívesen veszi, ha tálaláskor csurgatsz rá valamilyen fűszeres olajat: chilli, tökmag, szezám, bármilyen zöldfűszeres, bátraknak menta. Azt sem bánja, ha megszórod egy marék olajos maggal: szotyola, tökmag,  pisztácia, dió, de a szárított paradicsom sem rossz ötlet. Levesbetétnek a legjobb egy könnyű melegszendvics: a kenyérszeleteket permetezd meg olajjal, sózd, borsozd meg, és fektess rájuk vékony szelet sajtokat. A legjobban a camambert vagy a brie illik hozzá. Told be a sütőbe pár percre, amíg a kenyér ropogós, a sajt folyós lesz.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tegnap vásárlás közben gondolkodtam el azon, mennyire leminősítjük, és mellőzzük a sárgarépát. Leveszöldség? Ugyan, ettől ez a növény sokkal több! Hihetetlen élénk a színe, sokkal inkább gyümölcsös, mint zöldséges az íze, magas a vitamin és a karotin tartalma. Nyersen, főzve, sütve egyaránt isteni. Szinte nincs olyan fűszer, amivel ne barátkozna össze. És sokáig eláll. Egész évben hozzáférhető. Nem is drága. Hadd legyen ma ő a főszereplő egy pikáns krémlevesben! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Csak egy dolog kell, hogy soha többé ne duguljon el...

A mosogató lefolyóján napi szinten rengeteg apró kosz, ételmaradék és egyéb szennyeződés utazik, és bizony nem mindig akarnak véglegesen távozni. A dugulás elhárításához szerencsére csak egy egyszerű dolog kell. Otthon Tippünkben felfedjük, mi is ez pontosan!

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.