Pikáns sárgarépa-krémleves
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
213g sárgarépa78 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
500g alaplé35 kcal
-
13g főzőtejszín16 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
6g méz19 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
850g sárgarépa310 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
2000g alaplé140 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
25g méz76 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
25.4g sárgarépa9 kcal
-
4.8g zeller2 kcal
-
6g póréhagyma2 kcal
-
59.7g alaplé4 kcal
-
1.5g főzőtejszín2 kcal
-
0.6g tejföl1 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
0.7g méz2 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2066.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 1779 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 235.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1616 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 6576 micro
-
β-karotin 15893 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 904 micro
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8266.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 439 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 535 mg
-
Nátrium 7116 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.1 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 941.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6463 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 203 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 26304 micro
-
β-karotin 63572 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 8 micro
-
Lut-zea 3617 micro
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 786 micro
-
β-karotin 1899 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Hozzávalók
-
5 nagy db sárgarépa
-
1 kis db zeller
-
1 db póréhagyma
-
0.5 dl főzőtejszín
-
1 ek tejföl
-
gyömbérpor ízlés szerint
-
fehér bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 ek olívaolaj
Elkészítés
- Mosd meg a zöldségeket, majd hámozd meg a zellert, a répákat, és húzd le a póré legkülső rétegét.
- A pórét hosszában irdald be, majd vékonyan karikázd fel. Így nagyon apró hagymadarabokat fogsz kapni. A répát és a zellert inkább reszeld, ha van türelmed hozzá, mert így kevesebb főzéssel is gyorsan készen leszel.
- Seperd bele a zöldségeket egy fazékba, és némi olívaolajon kezdd el párolni őket. 5-10 perc múlva öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd. (Én a tegnapi gombás, fokhagymás tarja szaftját használom, de a leveskocka is megteszi.)
- 5-10 percig, közepes tűzön főzd. Az utolsó percben szórd bele a gyömbért (egy jó csipetnyit) és a chillit (csak egy leheletnyit). Ezek a fűszerek hamar elillannak, azért használd csak a végén őket, de még némi főzéssel, hogy az ízek összeolvadjanak. Így lesz a leves zamata egyszerre tavaszos és melengető.
- Húzd le a fazekat a tűzről, és botmixerrel pürésítsd krémesre a zöldségeket.
- Tedd vissza a tűzhelyre, és keverd hozzá a tejfölös tejszínt. Ha nem tartod elég sűrűnek a levest, akkor a tejszínbe előbb szórj 1 ek lisztet. Most kell hozzáadnod a citromlevet is. Ha nem volt elég édes a répa, akkor nem árthat egy kanál méz.
- Forralj rajta egy utolsót, és közben kóstold meg. Ízesítsd, ha úgy kívánod. Jó étvágyat hozzá, akár melegen, akár hidegen eszed! :)
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 288
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 12540
- Feltöltés dátuma: 2012. április 23.
Ajánló
A sárgarépakrémleves, főleg ha pikáns jelzőt kapott, szívesen veszi, ha tálaláskor csurgatsz rá valamilyen fűszeres olajat: chilli, tökmag, szezám, bármilyen zöldfűszeres, bátraknak menta. Azt sem bánja, ha megszórod egy marék olajos maggal: szotyola, tökmag, pisztácia, dió, de a szárított paradicsom sem rossz ötlet. Levesbetétnek a legjobb egy könnyű melegszendvics: a kenyérszeleteket permetezd meg olajjal, sózd, borsozd meg, és fektess rájuk vékony szelet sajtokat. A legjobban a camambert vagy a brie illik hozzá. Told be a sütőbe pár percre, amíg a kenyér ropogós, a sajt folyós lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Tegnap vásárlás közben gondolkodtam el azon, mennyire leminősítjük, és mellőzzük a sárgarépát. Leveszöldség? Ugyan, ettől ez a növény sokkal több! Hihetetlen élénk a színe, sokkal inkább gyümölcsös, mint zöldséges az íze, magas a vitamin és a karotin tartalma. Nyersen, főzve, sütve egyaránt isteni. Szinte nincs olyan fűszer, amivel ne barátkozna össze. És sokáig eláll. Egész évben hozzáférhető. Nem is drága. Hadd legyen ma ő a főszereplő egy pikáns krémlevesben! :)