r
Nosalty Logó

Pásztorpite ahogy Gréti készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Pásztorpite ahogy Gréti készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 682 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 2726 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 146 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.1 g

Zsír

  • Összesen
    43.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    229 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1407 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    273 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    492 mg
  • Nátrium
    513 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    262.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    623 micro
  • β-karotin
    1521 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    719 micro
  • Lut-zea
    170 micro
Összesen 682 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.5 g

Zsír

  • Összesen
    174.6 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    914 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5627.9 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    1090 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    311 mg
  • Foszfor
    1968 mg
  • Nátrium
    2053 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1048.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    901 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    272 micro
  • Kolin:
    419 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    2494 micro
  • β-karotin
    6082 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    2877 micro
  • Lut-zea
    679 micro
Összesen 2726 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    300.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    133 micro
  • β-karotin
    324 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    153 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 146 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát és a répát a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük, a fokhagymát finomra reszeljük, a zöldfűszereket felaprítjuk.
  2. A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük.
  3. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a darált bárányhúst és kifehéredésig pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a reszelt hagymát, répát és fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk és pirítjuk tovább.
  5. Jöhet a worchestershire-szósz, majd félrehúzzuk a húst, megpirítjuk mellette a sűrített paradicsomot és összekeverjük vele.
  6. Hozzáadjuk a jó minőségű vörösbort, a zöldfűszereket és addig forraljuk, míg a bor el nem fő.
  7. Aláöntjük az alaplevet, és azt is elfőzzük róla.
  8. Akkora tűzálló tálba töltjük a bárányragut, hogy félig megtöltse azt.
  9. A főtt burgonyát még forrón összetörjük, sózzuk, borsozzuk, ráütünk két tojássárgát,hozzáadjuk a tejszínt és a parmezán felét, majd simára keverjük.
  10. A pürét egyenletesen eloszlatva a ragu tetejére halmozzuk. A tetejét megszórjuk a maradék frissen reszelt parmezánnal, majd villával díszítésképpen szép hullámokat képezünk rá.
  11. 190-200 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 92022
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 07.

Ajánló

A hűtőből kivéve várjunk, ameddig kissé kihűl. Ekkor szeleteljük, tálaljuk. Egy jó pohár vörösbor dukál hozzá!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A pásztor pitét eredetileg hétfőnként készítették, hogy a vasárnapi sült maradékát felhasználják. Ez a tradíció a mai napig létezik. Nagyon sok angol ember bálványozza a roppanós tetejű ételkülönlegességet. A Sheperd’s pie elnevezés 1885-ben látott napvilágot. Egy korabeli szakácskönyv író, a Wiltshire-i születésű Jane Grigson tollából származik. Ezt a tényt meghazudtolva az írek úgy vélik, ők már a XV. században feltalálták, pedig akkor még az európaiak fel sem fedezték Amerikát, a burgonya őshazáját. Az írek különben zellerrel sütik és nem tesznek a tetejére parmezánt, mint Gordon Ramsey. Én az ő iskoláját viszem, ezért sütöttem meg a sajtos receptjét. Édes mindegy, hogy ki készítette először, a fő, hogy isteni finom és érdemes kipróbálni.

Hozzászólások

KCarola

Kedves Gréti! Hova kell a tejszín? Sajnos nem találom, de gondolom, hogy a krumplihoz.

Gréti

Szia Carola! Persze a krumplihoz kell keverni, attól lesz krémes állagú. Köszi, hogy jelezted a hiányosságot, beírtam a receptleírásba is. Gréti

KCarola

Köszönöm a gyors választ! Ma elkészült a recept alapján a pite. Nagyon finom! Ez a harmadik recept, amit pásztor pitére próbálok, de itt abba is hagyom a kutakodást. Köszönöm a jó receptet is!

Gréti

Nagyon jó hír, hogy megtaláltad a számodra legjobbat. Nekem az egyik személyes kedvencem! Üdv, Gréti

csokipancsi

Remek recep bar ahogy latom Gordon Ramsay receptje. Szerintem fel kellene tüntetni. http://youtu.be/OJB3_asB2rc

Gréti

Szia Csokipancsi! Igazad van, a tavalyi cikkemben, ahová készült a recept és a fotó természetesen megemlítettem a mestert, most betettem a storyba is. Egy ilyen régi hagyományokkal rendelkez? pitét biztosan nem találnék ki én, ezt gondolom, mindenki tudja. Az nem lenne az igazi. Ha végignézed azt a sok receptet, amit én, valószín?leg ezt választod ki Te is, nagyszer? és fantasztikus!!! köszi, G

vmzsuzsa

Nagyon vonzó recept, biztos meg fogom csinálni. Gondolom a habtejszín nem 0.5 mi, hanem 0.5 dl. Biztos elírás.Majd beszámolok róla, milyen lett. Bár nem hiszem, hogy bárányhúsból fog készülni, mert az sajnos nekem nagyon drága. Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Gréti . Ezt a változatát a pásztor pitének még nem ismertem, feltétlenül ki kell probáljam, csak nem értem a leirásban az 5. pontot. Hogyan piritjuk meg a süritett paradicsomot ? Egy külön edényben felforrositjuk ? Meddig kell heviteni, mikor lesz pirult ? Ezt a müveletet még soha nem végeztem. Nagy érdeklödéssel olvastam a hozzászólásokat , hatha ezekbol kiderül a kérdésemre a válasz de ugylátszik csak én nem értem. Üdvözlettel Jutka

Gréti

Kedves Jutka! A bárányos ragut egy nagyobb (nehéz, vastag talpú) serpeny?ben érdemes készíteni. Amikor a hús már kifehéredett, (ebben a serpeny?ben, amiben pirítjuk) félre kell húzni, az edény egyik felébe (ezt a részt kicsit le is lehet húzni a t?zr?l). Az így felszabadított területre lehet kanalazni a paradicsompürét, amit egy fakanállal kevergetve, pár percig pirítunk. Ekkor az edényben lév? hús szaftjával kicsit keveredik, ízét átveszi, a pirítás során veszít nedvességtartalmából és egy kicsi színt is kap. A mozzanat lényege, hogy a paradicsompüré ne f?ni kezdjen el rögtön, hanem piruljon, így az ízei jobban érvényesülnek majd a raguban. Ugyanakkor nem szolgálunk plusz nedvességgel a húsnak sem, amikor összekeverjük vele, csak egy ízbombát dobunk hozzá! Remélem, segítettem. Üdv, Gréti

Törölt felhasználó

Kedves Gréti, nagyon köszönöm a gyors választ. Üdv. Jutka

Kitsune

Kedves Gréti, nagyszer? recept, de persze nem volt itthon bárány, úgyhogy pörköltem hozzá kis szalonnát, azon pirítottam a paradicsompürét, és adtam neki egy kis füstölt paprikát (ami a kedvenc f?szerem a VILÁGON :) ). Alig várom, hogy hazaérjen az ember, mert kóstolgatás közben igencsak csorgott a nyálam :)

Gréti

Szia! Általában én sem bárányból készítem, hanem marhából. Nem csak olcsóbb, de biztosabban megeszi a család is (a báránynak azért van egy különleges íze, amit nem mindenki szeret). Azért egyszer, ha olyan alkalom van, akkor érdemes báránnyal is kipróbálni. A füstölt paprika nekem is az egyik kedvencem...Remélem, learattad tegnap a babérokat!!! Üdv, Gréti

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek