r
Nosalty Logó

Pásztorpite ahogy Gréti készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Pásztorpite ahogy Gréti készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 682 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 2726 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 146 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.1 g

Zsír

  • Összesen
    43.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    229 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1407 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    273 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    492 mg
  • Nátrium
    513 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    262.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    623 micro
  • β-karotin
    1521 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    719 micro
  • Lut-zea
    170 micro
Összesen 682 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.5 g

Zsír

  • Összesen
    174.6 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    914 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5627.9 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    161 mg
  • Kálcium
    1090 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    311 mg
  • Foszfor
    1968 mg
  • Nátrium
    2053 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1048.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    901 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    272 micro
  • Kolin:
    419 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    2494 micro
  • β-karotin
    6082 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    2877 micro
  • Lut-zea
    679 micro
Összesen 2726 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    300.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    133 micro
  • β-karotin
    324 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    153 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 146 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát és a répát a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük, a fokhagymát finomra reszeljük, a zöldfűszereket felaprítjuk.
  2. A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük.
  3. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a darált bárányhúst és kifehéredésig pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a reszelt hagymát, répát és fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk és pirítjuk tovább.
  5. Jöhet a worchestershire-szósz, majd félrehúzzuk a húst, megpirítjuk mellette a sűrített paradicsomot és összekeverjük vele.
  6. Hozzáadjuk a jó minőségű vörösbort, a zöldfűszereket és addig forraljuk, míg a bor el nem fő.
  7. Aláöntjük az alaplevet, és azt is elfőzzük róla.
  8. Akkora tűzálló tálba töltjük a bárányragut, hogy félig megtöltse azt.
  9. A főtt burgonyát még forrón összetörjük, sózzuk, borsozzuk, ráütünk két tojássárgát,hozzáadjuk a tejszínt és a parmezán felét, majd simára keverjük.
  10. A pürét egyenletesen eloszlatva a ragu tetejére halmozzuk. A tetejét megszórjuk a maradék frissen reszelt parmezánnal, majd villával díszítésképpen szép hullámokat képezünk rá.
  11. 190-200 fokos előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, hogy a teteje szép aranybarna legyen.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 729
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 52
  • Össznézettség: 103454
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 07.

Ajánló

A hűtőből kivéve várjunk, ameddig kissé kihűl. Ekkor szeleteljük, tálaljuk. Egy jó pohár vörösbor dukál hozzá!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A pásztor pitét eredetileg hétfőnként készítették, hogy a vasárnapi sült maradékát felhasználják. Ez a tradíció a mai napig létezik. Nagyon sok angol ember bálványozza a roppanós tetejű ételkülönlegességet. A Sheperd’s pie elnevezés 1885-ben látott napvilágot. Egy korabeli szakácskönyv író, a Wiltshire-i születésű Jane Grigson tollából származik. Ezt a tényt meghazudtolva az írek úgy vélik, ők már a XV. században feltalálták, pedig akkor még az európaiak fel sem fedezték Amerikát, a burgonya őshazáját. Az írek különben zellerrel sütik és nem tesznek a tetejére parmezánt, mint Gordon Ramsey. Én az ő iskoláját viszem, ezért sütöttem meg a sajtos receptjét. Édes mindegy, hogy ki készítette először, a fő, hogy isteni finom és érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek