Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

BBC csirkés-pórés pite

BBC csirkés-pórés pite
BBC csirkés-pórés pite
80 perc / előkészület: 15 perc főzés: 35 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nézelődtem a BBC videóreceptes oldalán, ott bukkantam erre a receptre. A szakács hölgyet Lesley Waters-nek hívják, sosem hallottam róla, de szimpatikus : ) A videó itt található, angolul nem tudóknak is segíthet, ha megnézik. Egyébként nem kell aggódni, ha pár dolog máshogy fest otthoni prezentációban. A besamelt a videó alatt megadott recept szerint készítettem, nagyon finom lett, de a képen láthatónál sokkal sárgább (hála a leveskockának). Ezen kívül én beleestem a sok víz hibájába, így nagyot küzdöttem a tésztával, mire sikerült kinyújtani. Az omlós vajas tésztából falatozó család arckifejezése viszont bebizonyította, hogy megérte a fáradtságot. Jann csak egy részt nem volt hajlandó sehogy sem lenyelni: ragaszkodott hozzá, hogy a kiskutya életét kíméljük meg : )

hozzávalók / 6 adag

A vajas tésztához

A kenéshez

A besamelhez

A töltelékhez

ajánlat

A tészta zsiradéka lehet zsír és vaj keveréke vagy teljes egészében vaj. Ugyan nagy margarin-párti vagyok, ez esetben az semmiképp nem használható.
Az eredeti recept szaftossága miatt csirkecombot ajánl, én mellel készítettem, mert az volt itthon.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet egy csipet sóval tálba szitáljuk, majd összemorzsoljuk a kis kockákra vágott, szobahőmérsékletű zsiradékkal.
  2. Nagyon kis adagokban vizet adunk hozzá, és egy spatulával elkeverjük, hogy gyúrható legyen. Vigyázzunk, nehogy túl sok legyen a víz, mert akkor nagyon összeáll, megkeményedik a tészta. Ha viszont túl kevés, morzsálódni fog.
  3. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk a tésztát, picit kilapítjuk, hogy gyorsabban hűljön, és fóliába csomagolva legalább 20 percre hűtőbe tesszük.
  4. A szokásos módon elkészítjük a besamelt: olvasztott vajon megpirítjuk a lisztet, s kézi habverővel erőteljesen keverve, apránként hozzáadjuk a tejet. Leveskockával, mustárral ízesítjük, tejszínnel krémesítjük, picit besűrítjük, majd félretesszük.
  5. Előkészülünk a töltelékhez: 2 centis kockákra vágjuk a húst, nagyobb darabokra az almát, s apró kockákra a bacont. A póréhagymákat felkarikázzuk, s egy tál hideg vízben átöblítjük őket.
  6. Előmelegítünk egy serpenyőt, s mikor forró, beledobjuk a hagymát (a víz miatt nem kozmál oda). Hozzáadjuk a margarint is.
  7. A serpenyőbe tesszük az almát is, és pár percig együtt pirítjuk őket.
  8. Ekkor kerül melléjük a bacon, illetve a hús. Addig kevergetjük, míg a csirke kb. 2/3 készre fő (~10 perc).
  9. A tölteléket a piteformába kanalazzuk, és tárkonnyal, illetve borssal megszórjuk. A bacon gondoskodik a sózásról, extrára nincs szükség. Mikor kicsit kihűlt, ráöntjük a besamelt is.
  10. Elővesszük a tésztát a hűtőből, s lisztezett deszkán a formánál nagyobbra nyújtjuk. A sodrófára tekerve a forma fölé helyezzük, ráterítjük, körbevágjuk, és megkenjük a felvert, sózott tojással.
  11. A maradék tésztából keretet és dekorációt készítünk rá (hagyományosan levél, de bármi lehet), újra átkenjük a tojással, a tetejét picit kilyukasztjuk, és 200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Az elővigyázatosság kedvéért nem árt alá helyezni egy tepsit, mert kifolyhat a töltelék.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 31 192
elküldve: 1
receptkönyvben: 440
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pite
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

almás- pórés pite, almás- csirkés pite, csirkés pite tárkonnyal, pite mustáros besamellel

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rox
rox Thu, 2013-11-21 19:09

sziasztok!
akkor jól érzékelem, hogy pite tészta csak tetején van,alatta és oldalt nincs ugye?
nem ég az aljára így a besamell és a húsos cucc? kissé félek nekivágni, nem vagyok túl profi. :-/

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2013-11-21 22:58

Szia, igen, jól értetted. De egyáltalán nem ég oda, sőt, inkább kevésbé, mint ha tészta is lenne alatta. Nyugodtan vágj neki :) Jó szaftos lesz, de amúgy is érdemes alá tenni egy tepsit, hogy ha esetleg kirotyog, ne a sütőbe égjen bele a szaft. Hajrá!

rox
rox Thu, 2013-11-28 09:40

Szia Durcsó!
na hosszan toporgás után csak belvágtam.:)
rá is jöttem,hogy a pite tészta miatt közepes nehézégű ez az étel.
az elég nehéz volt. nemhogy még levélformákat vagdossak ki belőle, örültem, hogy a tetején maradt.
de pompásan megsült, nekem izlett, a család nagyrésze is megtudta enni.:)
remek recept, izletes és laktató. máskor is megcsinálom, az hiszem,de nem igérem hogy nem mirelitte tetőt csinálok neki.;)

a tepsi viszont tényleg kell alá, jó ötlet volt, hogy erre figyelmeztettél..ikicsi folyt csak ki, de jobb, hogy a sűtőpapírra(azt tettem alá,hogy tepist se kelljen elmosnom )folyt ki, és nem a sütőbe.

Ruszkicsaj
Ruszkicsaj / Ruszkicsaj Fri, 2010-10-15 11:00

:))) Pont olyan, mint a mi Süti nevű kutyánk! :))) Elkészítésnél nem fogom én sem kihagyni a "motívumot"! Mentem!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-01 19:22

Ezer éve kerestem egy ilyen receptet, amióta láttam a Csibefutamot, és nagyon örülök, hogy ezt most megtaláltam! Isteni volt!!! :D:D

694
finomliszt 30 dkg
1 csipet
vaj 85 g
sertészsír 30 g
víz 3 ek
tojás 1 db
finomliszt 3 dkg
vaj 3 dkg
tej 4 dl
dijoni mustár 2 ek
leveskocka 0.3 db
főzőtejszín 3 ek
póréhagyma 2 db
vaj 3 dkg
alma 3 közepes db
bacon 7 dkg
csirkemell filé 50 dkg
tárkony 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint