Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pasimata

Pasimata
Pasimata
190 perc / előkészület: 150 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az interneten találtam ezt az érdekes receptet egy olasz oldalon, és addig-addig nézegettem, hogy ki kellett próbálnom. Ez a fajta kelesztési mód, na meg hogy legyen gluténmentes, így karácsonyra nekiálltam, és nem csalódtam, nagyon finom, 4-5 napig friss maradt zacskóba tekerve. Az eredeti recept rendes búzaliszttel van, de működik gluténmentesen is, a kép magáért beszél. A recept bonyolultnak tűnhet, de nem az, annak ellenére, hogy 3 napig készül, nincs vele sok munkánk a dagasztáson kívül.

hozzávalók / 8 adag

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

ajánlat

A kandírozott gyümölcsöt elhagyhatjuk. A recept még írja, hogy tálalás előtt kenjük be lekvárral a tetejét, szórjuk meg porcukorral -  én ezt elhagytam.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Reggel 10 órakor: elkészítjük az első dagasztást, egy nagyobb edényben, tálban a cukrot elkeverjük a langyos vízben, majd jól elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat, majd a lisztet, és sima, egynemű (állagú) tésztává dagasztjuk, letakarjuk egy tányérral, majd 10 órát kelesztjük.
  2. Este 20 órakor: egyenként hozzáadjuk a 2. dagasztás alapanyagait, a sorrendben, ahogy fent szerepel, közben mindig jól átdagasztjuk. A liszt mennyiségét aszerint látjuk, hogy a masszánk a dagasztás végére legyen puha, sima, egynemű és csomómentes, a dagasztótálat egy másik (picit kisebb) tállal leborítani, és hagyni kelni a masszát 12 órán keresztül. (Használjunk jó nagy tálat, mert a massza kifuthat!)
  3. Reggel 8 órakor: a masszához adjuk a 3. dagasztás alapanyagait, mindig egyenként, és a fönt leírt sorrendben, a liszt mennyisége szintén aszerint változik, hogy a masszánk a dagasztás végére legyen szép puha, ismét lefedni, és további 12 órát keleszteni.
  4. Este 20 órakor: a negyedik dagasztás alapanyagait egyenként, a fenti sorrendben hozzáadjuk a masszánkhoz, mindig szorgalmasan dagasztva, majd szükség szerint hozzáadjuk a lisztet is, majd lefedve 12 órán át kelesztjük.
  5. Reggel 8 órakor: beáztatjuk a mazsolát langyos vízbe, majd kb. 10-15 perc után leszűrjük, kinyomkodjuk, 2 szakajtó közt megszárítjuk őket. A masszához adjuk a cukrot, az ánizsmagot, a kandírozott gyümölcsöt, a csipet sót, majd energikusan, röviden jól átdagasztjuk, hozzáadjuk a mazsolát is, jól eldolgozzuk. Kivajazzuk a formákat olvasztott vajjal (nekem a képen látható formából 2 lett, ez papír, nem kellett vajaznom), beletöltjük a masszát (ne legyen tele! sütés alatt megnő), a tetejét késsel 3-4 helyen bemetsszük, majd további 6 órát kelesztjük.
  6. Délután 14 órakor: előmelegíteni a sütőt, a tejet a tojással jól elkeverjük, bekenjük a masszánk tetejét, majd készre sütjük, végezzünk tűpróbát, ha nem ragad, akkor már jó.
  7. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni. Tálaljuk. :-)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 057
elküldve: 0
receptkönyvben: 72
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gluténmentes panettone, olasz kalács, olasz karácsonyi kelt tészta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

imeon
imeon Mon, 2012-12-10 11:51

Szep Karacsonyt kivanva kerdeznem a lisztrol nem veletlenul Schar B-t hasznaltal? Kisse elbizonytalanodtam mivel a Schar receptoldalan B bol kesziti a panettonet, itt viszont C-t irtal. Mukodik a C liszt elesztovel is? Meg valami, okvetlen hajdinalisztnek kell belemenni, ha netalan nem tudnek beszerezni mit lehetne bele rakni? (Glutafin, Dove v mas?)Termeszetesen csakis glutenmentes johet! Nagyon szeretnem elkesziteni az unnepekre. Udv

cafika
Cafika / cafika Sat, 2012-12-15 00:13

szia Imeon,
en is hamarosan neki allok :-)
mix C-bol keszitettem, de szerintem mixB-vel is jo. az eredeti recept nem volt glutenmentes, es ott sima lisztet, es manitoba lisztet hasznaltak, ezert gondoltam, hogy a mix C-vel es hajdinaliszttel megprobalom, es nagyon jo lett!! mar bevasaroltam a lisztekkel, es csak tiszta rizs, kukorica es hajdina lisztem van, ezekbol fogom az iden elkesziteni. Probald te is nyugodtan glutafin-nel, vagy ugyanugy mix-C vagy B-vel (a Dove-t nem ismerem)
itt az eredeti recept: http://www.prodottitipicitoscani.it/ricette-cucina-toscana/pasimata-dolce
Neked is nagyon kellemes unnepeket, jo sutest fozest kivanok,
udv. Evi

cafika
Cafika / cafika Fri, 2012-10-12 21:16

Szia Boribakter,
teljesen igazad van !!! örülök, hogy tetszik :-)))
hamarosan bizony neki is állhatunk a karácsonyi sütigyártásnak :-)
nagyon kellemes hétvégét, és jó sütést-fözést kivánok,
üdv. Évi

boribakter
boribakter / boribakter Sat, 2012-10-13 11:53

köszönöm, viszont kívánom! igen, közeleg a karácsony :)

Felmerült közben egy kérdés, mert nekem állandóan jár az agyam, hogy a három nap alatt az első esti etapban bekerül az első tojás, ami harmadnapra már harmadnapos lesz. Nem romlik meg? Hol kell tárolni a kelő tésztát, hogy ne romoljon meg benne a tojás, de keljen szépen?

Lillus-M
Lillus-M / Lillus-M Fri, 2012-01-20 18:31

Az érdekelne, hogy két kelesztés között milyen hőmérsékletű helyen tárolod. És az ánizsmagot így egyben kell beletenni, vagy őrölve? Nem érződik nagyon ki az íze?
Nagyon tetszik a recept, várom az alkalmat, hogy elkészítsem.

cafika
Cafika / cafika Fri, 2012-01-20 22:20

kedves Lillus,
a tészta mindig a konyhában kelt, és ott is dolgoztam vele, lévén fütésszezon, jó melegen. az fontos, hogy mindig le legyen borítva egy tállal. az ánizsmagokat egészben raktam bele, és nem okozott gondot, az íze nagyon kellemes volt.
további jó sütés-fözést kívánok,
üdv. Évi

cafika
Cafika / cafika Mon, 2012-01-16 11:48

Kedves Eszter, Fahéj és többiek,
köszönöm a dicsérö szavakat :-)
örülök, hogy ti is megosztjátok velünk a finomabbnál finomabb receptjeiteket !!!
kellemes hetet, stresszmentes életet és jo sütés fözést kivánok mindenkinek !!!!
üdv. Évi

Timancs
Timancs Fri, 2012-01-13 11:00

Nekem meg az lenne a kérdésem, hogy hol kaptál kuglófformát papírból???? Eszméletlen találmány!!! Utálom vajazni, lisztezni, pláne elmosogatni ezt a típusú formát! Köszi!

cafika
Cafika / cafika Mon, 2012-01-16 11:40

Kedves Timancs,
Katioma már válaszolt helyettem, köszönöm neki !! Itt nálunk, Olaszban lehet kapni ilyen kuglof papirformát,, igaz nem kimondottan panetone formájú, de nem baj. Itt a desparban lehet kapni, nézz körül nálatok is a nagyobb spar-ban, lehet hogy ott is ráakadsz, mert ugyanaz az üzletlánc. remélem ráakadsz valahol :) mert tényleg jó, nem kell se vajazni,. lisztezni és mosogatni sem
üdv: Évi

klivi
klivi / klivi Fri, 2012-01-13 10:46

Kedves Cafika!
Karácsonyra megsütöttem én is, igaz, lerövidítettem a kelesztési időket. Tényleg nagyon finom, a boltokban kapható, tartósítószerrel telerakott példányoknak közük sincs az igazi, házilag sütött panettonéhez.. :)
http://www.youtube.com/watch?v=7x3NuN43Mzs
Üdv.
Livi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-01-12 23:02

Eszméletlenül érdekes! És nem utolsósorban szép is. Gratulálok! Már azon jár az eszem, hogy mikor lesz annyi időm, hogy nekiálljak... :)
Üdv: Fahéj

874
élesztő 25 g
víz 300 ml
finomliszt 400 g
cukor 2 púpozott ek
olívaolaj 2 ek
tojás 1 db
olívaolaj 1 ek
cukor 2 púpozott ek
hajdinaliszt 250 g
tojás 2 db
olívaolaj 2 ek
cukor 2 púpozott ek
finomliszt 120 g
tojás 3 db
olívaolaj 2 ek
cukor 2 púpozott ek
finomliszt 300 g
mazsola 300 g
cukor 5 ek
ánizs 15 g
kandírozott narancshéj 80 g
1 csipet
tojás 1 db
tej 2.5 dl