Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panettone cukormentesen teljes kiőrlésű lisztből

Panettone cukormentesen teljes kiőrlésű lisztből
Panettone cukormentesen teljes kiőrlésű lisztből
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szerettem volna idén kipróbálni a Panettone sütést. Alapreceptnek Kárai Dávid Panettone receptjét választottam, és ezt alakítgattam át cukormentes, tönkölylisztes verzióvá. 

hozzávalók / 6 adag

Panettone

Cukormentes citrushéjak

Szólj hozzá!

elkészítés

A Panettone elkészítése

  1. A tejet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztő kétharmadát, majd hagyjuk negyed órát, amíg szépen felfut. A két lisztet egy tálba összeszitáljuk, majd kiveszünk belőle 100 grammot, és egy másik keverőedénybe tesszük.
  2. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a 100 g liszthez, és tésztává gyúrjuk, majd 5-6 percig dagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen EGY ÓRÁT kelesztjük (ez lesz az első kelesztés).
  3. Amikor megkelt, átgyúrjuk, hozzáadunk 1 egész tojást, a maradék élesztőt, 180 grammot a lisztkeverékből, valamint 30 g vajat és 15 g édesítőszert. Alaposan összedolgozzuk, és dagasztjuk, majd újra letakarjuk, és KÉT ÓRÁT kelesztjük (második kelesztés).
  4. Amikor megkelt, átgyúrjuk, hozzáadjuk az összes maradék hozzávalót (a mandulapehely kivételével), összedolgozzuk, nekem ennél a fázisnál a tészta még egy jó adag lisztet felvett. Dagasztjuk, és jön újabb KÉT ÓRA kelesztés (utolsó kelesztés).
  5. Amikor megkelt, lisztezett felületen átgyúrjuk. Akinek van Panettone formája, az szerencsés, akkor abba célszerű tenni. Nekem sajnos nem volt, így egy magas falú, piros fazékba tettem, amit előtte kibéleltem sütőpapírral (2,5 literes fazék). A tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk a mandulapehellyel. 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt szép aranybarnára sül. (Ha sütés közben a teteje nagyon barnulna, takarjuk le egy alufóliával.)

Cukormentes citrushéjak

  1. A narancsok és citromok héját alaposan lepucoljuk (meleg vízben, fogkefével vagy egy új szivacs dörzsis felével, mosogatószerrel átsikáljuk, majd jól leöblítjük).
  2. A héjakat egy zöldséghámozó vagy éles kés segítségével levágjuk a gyümölcsökről úgy, hogy a fehér részek ne nagyon maradjanak rajtuk (ha igen, lekaparjuk).
  3. Ezután a héjakat annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi őket, és fél órán át főzzük, majd leöblítjük. Ezt a műveletet még egyszer megismételjük.
  4. 0,5 dl vizet és az édesítőszert egymáshoz tesszük, alacsony lángon összefőzzük (kicsit be kell sűrűsödnie.) A citrushéjakat lecsepegtetjük, majd a vizes-édesítőszeres keverékhez adjuk őket, és kicsit összefőzzük őket (néhány perc). Ezután a héjakat egy tálkába szedjük, és hagyjuk száradni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 199
össznézettség: 893
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pepi's Kitchen

Mióta szakács: 2015.10.19.
8 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

egészséges, rostban gazdag, karácsonyi panettone

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

694
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 25 dkg
finomliszt 25 dkg
tej 1 dl
friss élesztő 3 dkg
tojás 4 db
tojássárgája 3 db
édesítőszer 30 g
vaj 20 dkg
mazsola 100 g
vaníliaaroma 5 csepp
mandulapehely 2 ek
tojásfehérje 1 db
narancshéj 2 narancsból nyert
citromhéj 2 citromból nyert
víz 0.5 dl
édesítőszer 10 g