r
Nosalty Logó

Mandulás panettone

Takács Kriszti
Mandulás panettone
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Élesztő felfuttatása

Tészta

900
Kalória
19g
Fehérje
118.7g
Szénhidrát
38.8g
Zsír
41.7g
Víz
170.6g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
40.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Élesztő felfuttatása

Tészta

Összesen 900 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Élesztő felfuttatása

Tészta

Összesen 3599 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Élesztő felfuttatása

Tészta

Összesen 333 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    477.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    118.7 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    295 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    290 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    206 micro
Összesen 900 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    76.2 g

Zsír

  • Összesen
    155.1 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    683 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1909.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    452 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    191 mg
  • Foszfor
    775 mg
  • Nátrium
    271 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    474.8 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    167 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1181 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    372 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1161 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    243 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    824 micro
Összesen 3599 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    15.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 333 kcal

Elkészítés

Élesztő felfuttatása

  1. Az 50 ml langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és a mézet. Hozzáadjuk az 50 g lisztet és csomómentesre keverjük. Lefedjük és 15-20 percre félrerakjuk, hogy az élesztő felfusson.

Tészta

  1. Kimérjük a 375 g lisztet, hozzáadjuk a tejet és az élesztős keveréket ,és elkezdjük dagasztani. Amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a citromhéjat, a tojást és a mandulakivonatot, majd tovább dagasztjuk.
  2. Amikor elkeveredtek a hozzávalók, mehet bele a cukor, a vaj és 15 percig dagasztjuk. A végén hozzáadjuk a mandulát és elkeverjük.
  3. Lefedve egy órát kelesztjük. Ezután kicsit kilisztezett felületen átgyúrjuk. Egy kb. 22-25 cm átmérőjű formát válasszunk, így egyben kelesztjük tovább a tésztát. A hagyományos Panettone papírforma ennél kisebb, így annak megfelelően 2 vagy 3 részre osztjuk ebben a fázisban a tésztát.
  4. A formát szilikonos sütőpapírral béleljük és a cipóra formázott tésztát belerakjuk. Lefedve újabb 60-80 percig kelesztjük. Ha letelt az idő, tojással megkenjük a tetejét, megszórjuk egy kevés mandulával és kristálycukorral.
  5. A sütőt 165 C fokon előmelegítjük és 60 percig sütjük a sütit. Félidő körül, a tetejére nem rászorítva tegyünk egy alufólia borítást, hogy ne égjen meg.
  6. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt. A papírforma azért is jó választás, mert ebben az esetben az alján érdemes átszúrni két hurkapálcát és egy tál fölött fejjel lefelé lógatni. Ha így hűl ki, sokkal jobb állaga lesz a tésztának. Az eredeti verzió is így készül, de ez el is hagyható, az íze így is finom.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 165 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 23

Nosalty stories

További receptek

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek