Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis panettone

Csokis panettone
Csokis panettone
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gondoltam csatlakozunk mi is a "Csokoládéőrülethez", s egy méltó recepttel rukkolnuk elő. :) Ez a kalács a Kenyérsütés enciklopédiája című könyvben található amúgy, Pane al Cioccolato néven. Bármikor sütöm, általában  egy órán belül elfogy, mivel a családunk igen közel lakik egymáshoz, és amikor sül, mit is mondjak, mennyei illat terjed a levegőben, és a szomszédaink /akik a családtagjaink is egyben/ hamar előkerülnek. :)) Eddig a gyerkőc míg kissebb volt, nem nagyon ette, mert a csokoládét keserűnek találta, de ez alkalommal megváltoztatta ízlését, mert mire ezeket a sorokat leírtam, már a fél kalácsot megrágta. Hiába, a gyerekek is változnak! De ha kicsiknek készítjük, biztosan meg lehet próbálni tejcsokoládéval készíteni ét helyett, csak akkor érdemes előtte a fagyasztóba tenni az összetört csokit, s akkor nem olvad meg munka közben. A tésztája maga finom édes, és nagyon könnyű, biztosan úgy is jó eredményt kapunk! S hogy el ne felejtsem megemlíteni, a fotót ismét Junior Smith segítségével alkottuk! :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ezt a kalácsot az olaszok krémes mascarponéval kínálják, de én szeretem hideg vajjal is, egy pohár hideg tej kíséretében, vagy kávézgatás mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük a kakaóport és a sót, elkavarjuk alaposan.
  2. A csokoládét berakjuk a hűtőszekrénybe.
  3. A langyos vízben feloldjuk a kristálycukrot, és szétolvasztjuk benne az élesztőt.
  4. A liszt közepébe készítünk egy mélyedést, és beleöntjük az élesztős keveréket, és egy kis liszt hozzákavarása után félretesszük 10 percre pihenni.
  5. Miután egy kicsit megemelkedett az élesztős massza, az egész tésztát szépen összedagasztjuk, jó alaposan, és menet közben a 2 ek vajat hozzáadagoljuk, és közben dagasszuk. /Lehet természetesen dagasztógéppel is./
  6. Miután készen vagyunk, a tálat kissé megolajozzuk, és letakarjuk megolajozott frissentartó fóliával. 1 órán keresztül kelni hagyjuk.
  7. Kelés után dögönyözzük meg egy kicsit, és a csokoládédarabokat adagonként dolgozzuk bele. Próbáljunk meg szaporán dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a csokoládé. /Persze a magas kakaótartalmú csoki azért nem olvad olyan gyorsan/ Tegyük félre 5 percre pihenni.
  8. Vajazzunk ki egy püspökkenyérformát, az enyém 22 cm hosszú volt jelen esetben, az eredeti receptben egy 15 cm átmérőjű tortaformát írnak, /nekem sajnos olyan nem áll rendelkezésemre/ amibe egy kis sütőpapír magasítást raktak. De jobb híján így is remek eredményt kaphatunk! :)
  9. A kissé megpihent tésztát lazán henger lakúra formázzuk, akkorára, mint a formánk, és belehelyezzük, 45 percig olajozott fóliával letakarva kelni hagyjuk.
  10. A sütőt előmelegítjük 220°C fokra /légkeveréses:200°C/, s amint megkelt a tészta, betesszük a sütőbe, s ezen a hőfokon sütjük 10 percig.
  11. Ezután visszavesszük a hőmérsékletet 180°C fokra /légkeveréses 160°C/ és sütjük további 25-30 percig.
  12. Amikor kész, kivesszük a sütőből, kiborítjuk a formából, egy rácsra helyezzük, és a tetejét megkenjük olvasztott vajjal.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 25 474
elküldve: 2
receptkönyvben: 421
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Pane al Cioccolato, csokoládés kalács, csokis kalács, csokoládés panettone, csokis kalács csokidarabkákkal

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Omame
Omame Sat, 2012-05-12 19:02

Most csináltam meg. A gyerekeknek sajnos nem ízlik, de a család felnőtt népessége nagyon élvezi.
Savanykás baracklekvárral, ribizli lekvárral, illetve diókrémmel próbáltuk, mindegyik kellemes ízkombináció volt. A gyerekeknek szerintem valóban túl keserű a csoki, mivel a brownies-t sem szeretik belőle.

Nem baj, végre egy édesség, amiből nekünk is marad :D

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2012-06-13 15:10

Kedves Omame! Igen, előfordulhat hogy nem minden gyerek kedveli a sötétebb csokit...igazából ez az egészségesebb, és én is ilyen hátsó szándékkal készítettem a gyereknek, csak nekem ebben szerencsém volt - hogy bejött neki...próbáld meg kevésbé keserű csokival..hátha úgy jobban kedvükre való! :) Magatoknak meg mindig itt van ez a változat...:))) Annak azért örülök, hogy nektek ízlett! :)))) A legjobbakat: Mrs Smith

palice
palice / palice Wed, 2012-01-04 22:34

Sziasztok Mr.and Mrs.Smith!
Hat ez nagyon "panettones" lett!!! :))) Az allaga hajszal pontosra az olasz kalacs allaga.KITUNO!
Koszonom a receptet.
Udv,Alice.

szaboadrienn
szaboadrienn Sun, 2011-02-20 19:41

Kedves Mrs Smith! Én is módosítottam rajta egy kicsit. Tejjel csináltam és bele tettem a kenyérsütő gépbe, így forma kalács lett belőle. Nagyon ízlett a családnak! A 4 éves kislányom elnevezte csokikenyérnek. Teavajjal és savanykás baracklekvárral ettük vacsorára. Üdv: Adrienn

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-02-21 02:13

Kedves Szabó Adrienn! Jól tetted, a család ízlése az első!:) Igazán örülök, hogy mindenkinek ízlett nálatok! Junior is odavan érte nálunk. Nagyon köszönöm a visszajelzést! Most már biztosra mondhatjuk, hogy kenyérsütőgéppel is lehet készíteni, köszönet érte Neked. A legjobbakat: Mrs Smith

szaboadrienn
szaboadrienn Mon, 2011-02-21 09:38

Kedves Mrs Smith! Ezt csak azért írom, hogy ha valaki még szeretné a gépben sütni: ahogy a gép kavarta a tésztát, számomra túlságosan lágynak tűnt, így kb. 2 nagy kanál lisztet még adtam hozzá. A csokit akkor tettem bele, amikor a gyümölcsjelzés megszólalt, mert ezután már csak néhány percig kavarja, így a csoki nem olvadt bele a tésztába. A legjobbakat Nektek is! (ma is ez került az uzsis dobozba reggel)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-02-21 17:52

Kedves Adrienn! Köszönjük a plusz infókat!:) Valóban egy kicsit lágyabb típusú ez a tészta nyersen. Mivel formába rakom kelesztéshez, én nem nagyon szoktam utánalisztezni, de arra is volt már példa, azt vettem észre, hogy ez lisztminőség függő. Melyik liszt mennyi nedvességet vesz fel. Köszönöm még egyszer a hsz-t! :)) A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-02-14 14:09

Kedves Mikkamakka! Aszalt sárgabarack - csokoládé - amaretto? Mmmm, jól hangzik! :) Biztos finom lett! Érdemes kipróbálni! Jó eszegetést: Mrs Smith

Mikkamakka
Mikkamakka / Mikkamakka Sun, 2010-02-14 13:09

Jelentem, elkészítettem, és megérte! Köszi, a receptet!!! Kis változtatást én is eszközöltem: tejben futtatam meg az élesztőt (ahogy Betti), illetve aszalt barackot kis darabokra vágtam, és amaretto-val meglocsoltam. :)

betti.kadar
betti.kadar Fri, 2009-09-25 17:39

Ezt vétek nem kipróbálni! Nagyon - nagyon finom lett! Én a vizet tejre cseréltem és tettem még hozzá egy kis marék rumban áztatott mazsolát is. Kuglófsütőben sütöttem meg. Még kevésbé édesszájú férjem is két szeletet evett meg első nekifutásra! :) :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2009-09-23 20:20

Nem fogsz csalódni benne, megígérem!:)) Nekem még aznap kellett még egyet sütnöm közkívánatra. Jó sütögetést: Mrs Smith

MiniMe9
MiniMe9 Wed, 2009-09-23 19:31

Húú ez nagyon guszta, a hétvégére meg is csinálom... :)

405
finomliszt 350 g
cukrozatlan kakaópor 2.5 ek
0.5 kk
cukor 2 ek
friss élesztő 15 g
víz 2.5 dl
vaj 2 ek
napraforgó olaj 2 ek
csokoládé 100 g
vaj 2 dkg