Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panettone Zsuzsamama konyhájából

Panettone Zsuzsamama konyhájából
Panettone Zsuzsamama konyhájából
90 perc / előkészület: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A régi technológiával nehéz lett volna elkészíteni, hiszen érlelni kellett volna a kovászt, de így is csodásan puha, könnyű maradt, még a 15. napon is. Thang-zonggal készítettem.

hozzávalók / 6 adag

Tang zonghoz

Kalácshoz

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először 2 dl langyos vízben elkeverünk 10 dkg lisztet, és felmelegítjük kb. 65 fokra. Lehűtjük, majd az élesztőt a tejjel és cukorral hozzákeverjük, és így kelesztjük 15 percig. A többi lisztet a tojásokkal, a cukorral, a citrushéjakkal és a kovásszal, sóval a robotgép táljába tesszük, és bedagasztjuk, majd a vajat/margarint megolvasztva hozzáadagoljuk.
  2. 1 órát meleg helyen kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, addig a mazsolát megmossuk, és a rumban megáztatjuk. A mandulát és pisztáciát késsel apróra vagdaljuk. A kandírozott narancsot és citromot apró kockára vágjuk.
  4. A tésztát lisztes deszkán kicsit kinyújtjuk, majd a rumból kivett mazsolát összekeverjük a többi hozzávalóval, és a tésztába dolgozzuk addig, míg szép sima lesz és nem ragad. Egy tortaformát, aminek az alja kivehető, magasan körbebélelünk zsírpapírral, hogy a tészta keléskor ki ne folyjon a formából. (Sajnos nálunk nincsen ehhez való forma. Olaszországban sok helyen erre alkalmas cserépedényben sütik a panettonét, vagy magas formákban.)
  5. A tésztát a bélelt formába tesszük, keresztbe bevágjuk, majd lekenjük tejjel, és megszórjuk mandulapehellyel. 50 fokos sütőben triplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 150-160 fokon, alsó-felső sütéssel 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórjuk, kiemeljük a formából, és mint a tortát, úgy szeleteljük fel. 2 hétig is eláll hűvös helyen letakarva.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 426
elküldve: 2
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuzsamama56

Mióta szakács: 2013.01.20.
312 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

olasz mazsolás-citrusos kalács, karácsonyi mazsolás kelt tészta, aszalt gyümölcsös kelt kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1114
víz 2 dl
finomliszt 10 dkg
rumaroma 10 ml
mandula 5 dkg
sótlan pisztácia 5 dkg
kandírozott ananász 5 dkg
mazsola 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
kandírozott narancshéj 8 dkg
2 csipet
cukor 20 dkg
tej 2 dl
margarin 22 dkg
tojássárgája 5 db
friss élesztő 2.5 dkg
finomliszt 50 dkg
mandulapehely 5 dkg
porcukor 5 dkg