Hozzávalók
-
500 g finomliszt
-
200 ml tej
-
80 g porcukor
-
120 g vaj
-
2 db tojás
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
45.7g finomliszt167 kcal
-
18.3g tej10 kcal
-
7.3g porcukor28 kcal
-
11g vaj79 kcal
-
10.1g tojás13 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
1.9g szezámmag11 kcal
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.7 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 489.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 95.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 38.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 211 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 208 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.5 g
Zsír
-
Összesen 131 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 798 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2445.7 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 224 mg
-
Kálcium 621 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 1033 mg
-
Nátrium 336 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 478.5 g
-
Cukor 90 mg
-
Élelmi rost 18 mg
Víz
-
Összesen 190.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1053 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 386 micro
-
Kolin: 509 mg
-
Retinol - A vitamin: 1038 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 191 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 820 micro
- 10% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 223.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 43.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 17.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Elkészítés
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy nagy keverőtálban (a lisztet, az élesztőt, a porcukrot és a csipet sót.)
- Adjuk hozzá a langyos tejet és a tojásokat a lisztes keverékhez. Alaposan dolgozzuk össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Mikor már szinte összeállt, adagoljuk hozzá a vajat, és dolgozzuk sima, rugalmas tésztává. A munkapulton kissé át is gyúrhatjuk. A tésztát letakarva kelesszük 1 órán át, amíg a duplájára nő.
- A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és formázzunk kis gombócokat belőle. Minden gombócot lapítsunk ki, majd tekerjük fel őket, és sodorjunk hosszúkás rudakat. Egy kalácshoz 4 rúdra lesz szükségünk. A fonáshoz a szálakat úgy rendezzük el, hogy mindig a második szálat emeljük fel, és hozzuk át a mellette lévő két szálon, majd az első szálat húzzuk át a mellette lévő szálon.
- A kész minibarheszeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, újra takarjuk le, majd kelesszük 30 percig, míg szépen megnőnek.
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A barheszeket kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg a szezámmaggal. Süssük őket 15-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
- Miután kihűltek, helyezzük őket egy tálcára. Fogyaszthatjuk önmagában, hús, saláta mellé vagy jól megtöltve, akár hamburgerként is.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 100 p
- Sütés ideje: 20 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből származik, amely jelentése "kör" vagy "fonat". A barhesz kalács története szorosan összefonódik a zsidó vallási hagyományokkal. Az édes kalácsot általában két vagy több tésztaszálból készítik, ami a gazdagságot és a bőséget szimbolizálja. A barhesz a családi asztalra kitéve pedig a közösség és a család egyesülését jelképezi. A kalács készítése és fogyasztása fontos része a zsidó kultúrának, amely generációkon keresztül megőrizte helyét a vallási és családi ünnepek során. Az édes íz és a puha textúra miatt sokan kedvelik, és modern változatai is elterjedtek, például a csokoládés, diós vagy gyümölcsös változatok. Nekünk az az ötletünk támadt, hogy húsvétra minibarheszt sütünk! Ezt a kicsi, puha és édes péksüteményt mindenki imádni fogja, tökéletes lesz például a tojássaláta mellé.