r
Nosalty Logó

Minibarhesz

Gerzsenyi Flóra
Minibarhesz
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

691
Kalória
16.7g
Fehérje
95.7g
Szénhidrát
26.2g
Zsír
38.2g
Víz
159.6g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
18g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 691 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 3452 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 316 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    489.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    95.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    38.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    211 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    208 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 691 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.5 g

Zsír

  • Összesen
    131 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    798 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2445.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    621 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    207 mg
  • Foszfor
    1033 mg
  • Nátrium
    336 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    478.5 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    190.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1053 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    386 micro
  • Kolin:
    509 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1038 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    191 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    820 micro
Összesen 3452 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    223.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    17.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 316 kcal

Elkészítés

  1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy nagy keverőtálban (a lisztet, az élesztőt, a porcukrot és a csipet sót.)
  2. Adjuk hozzá a langyos tejet és a tojásokat a lisztes keverékhez. Alaposan dolgozzuk össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Mikor már szinte összeállt, adagoljuk hozzá a vajat, és dolgozzuk sima, rugalmas tésztává. A munkapulton kissé át is gyúrhatjuk. A tésztát letakarva kelesszük 1 órán át, amíg a duplájára nő.
  3. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és formázzunk kis gombócokat belőle. Minden gombócot lapítsunk ki, majd tekerjük fel őket, és sodorjunk hosszúkás rudakat. Egy kalácshoz 4 rúdra lesz szükségünk. A fonáshoz a szálakat úgy rendezzük el, hogy mindig a második szálat emeljük fel, és hozzuk át a mellette lévő két szálon, majd az első szálat húzzuk át a mellette lévő szálon.
  4. A kész minibarheszeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, újra takarjuk le, majd kelesszük 30 percig, míg szépen megnőnek.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A barheszeket kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg a szezámmaggal. Süssük őket 15-20 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
  6. Miután kihűltek, helyezzük őket egy tálcára. Fogyaszthatjuk önmagában, hús, saláta mellé vagy jól megtöltve, akár hamburgerként is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 100 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből származik, amely jelentése "kör" vagy "fonat". A barhesz kalács története szorosan összefonódik a zsidó vallási hagyományokkal. Az édes kalácsot általában két vagy több tésztaszálból készítik, ami a gazdagságot és a bőséget szimbolizálja. A barhesz a családi asztalra kitéve pedig a közösség és a család egyesülését jelképezi. A kalács készítése és fogyasztása fontos része a zsidó kultúrának, amely generációkon keresztül megőrizte helyét a vallási és családi ünnepek során. Az édes íz és a puha textúra miatt sokan kedvelik, és modern változatai is elterjedtek, például a csokoládés, diós vagy gyümölcsös változatok. Nekünk az az ötletünk támadt, hogy húsvétra minibarheszt sütünk! Ezt a kicsi, puha és édes péksüteményt mindenki imádni fogja, tökéletes lesz például a tojássaláta mellé.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek