r
Nosalty Logó

Pandzsábi parajos bárány

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Pandzsábi parajos bárány
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A bárányhoz

A tálaláshoz

Összesen 737 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A bárányhoz

A tálaláshoz

Összesen 2952 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A bárányhoz

A tálaláshoz

Összesen 193 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    32.7 g

Zsír

  • Összesen
    63 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1420.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    828 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    255.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    224 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    180 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    2302 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2725 micro
  • Lut-zea
    4455 micro
Összesen 737 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    130.9 g

Zsír

  • Összesen
    252 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    547 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5683.4 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    1417 mg
  • Nátrium
    3311 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1020.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    897 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    17 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    720 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    481 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    208 micro
  • β-karotin
    9209 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10899 micro
  • Lut-zea
    17819 micro
Összesen 2952 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    599 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    709 micro
  • Lut-zea
    1159 micro
Összesen 193 Kcal

Hozzávalók

A bárányhoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A bárányhoz

  1. Robotgépben péppé törjük a gyömbért, fokhagymát, a chilit a joghurttal, majd hozzákeverjük a 1/4 tk. római köményt. A kockákra vágott bárányt ebben a keverékben pácoljuk legalább egy órát, de ha módunk van rá, még tovább.
  2. Egy egészen kis edényben felforrósítjuk az olajat a fahéjjal vagy babérlevéllel, a kardamommal és a szegfűszeggel. Ha az olaj már igazán forró, a babérlevél sülni kezd. Ekkor átöntjük a főzéshez használt edénybe, majd hozzáadjuk a hagymát és lassú tűzön pirítjuk 15 percig.
  3. Ráhintjük az őrölt koriandert, 2 percig kevergetjük. Hozzátesszük a másik 1/4 tk. római köményt és 10-15 másodpercig sütjük, majd hozzáöntünk egy kevés vizet és hagyjuk 10 percig főni a fűszereket.
  4. Közben kiolvasztjuk a parajt és jól kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Kézzel egy deszkán nagyobb darabokra vágjuk. Ne pürésítsük!Ha friss levelekkel dolgozunk, 10 másodpercre forró vízbe dobjuk, majd amikor kihűlt, akkor vágjuk fel.
  5. A bárányt a páccal együtt a hagymához tesszük és jól összeforgatjuk további 10 percig. Belekeverjük a paradicsomot és a paradicsompürét, majd hozzáöntünk 2,5 dl forró vizet, belehintünk 3/4 tk sót. Kicsire vesszük a lángot, lefedjük és hagyjuk lassan párolódni.Haa hús márpuha, beleszórjuk a parajt és együtt főzzük kb. 5 percig.
  6. Tálaláskor egy darabka vajat olvasztunk a tetejére, megszórjuk kevés őrölt szerecsendióval és púrival vagyparáthával tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5965
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 23.

Ajánló

Élettani hatása: közepesen savasít - főleg, ha kevesebb húst teszünk bele. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez a recept egy indiai curry, házi recept(Camelia Pandzsabi: A legjobb curryreceptek Indiából), de néha megtalálni éttermekben is. Pandzsáb vidékéről származik, ahol a föld bővelkedik terményekben így a helyiek előszeretettel használják a parajt, a tarlórépát, burgonyát ezekhez a currykhez. De vajon tudjuk, mi is az a curry? Nem, nem fűszerpor.   Annak egyáltalán semmi köze az eredeti jelentéshez, ami egyszerűen "mártás". Az ehhez legközelebb álló nyugati ételek a pörkölt- és ragufélék. Az indiai curry készítésénél a húst vagy zöldségeket sok-sok alkotó, köztük természetes sűrítőanyagok és számos fűszer hozzáadása mellett főzik, de lisztet ehhez soha nem használnak. Ugyanígy tévhit, hogy az indiaiak örökké rizst esznek. Csak a tehetősebb családok engedhetik meg maguknak, de még ott is CSAK a púri, a naán vagy a csapáti után következik az étkezésben. Fontos, hogy tudjuk, teljesen helytelen az a nézet, miszerint a rizs és a curry elválaszthatatlanok - ám úgyanígy természetesen számos olyan curry létezik, ami akkor igazán autentikus, ha rizzsel fogyasztjuk. Ilyen például a vindalú.  

Hozzávalók

A bárányhoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek