r
Nosalty Logó

Padlizsános-fetás baklava

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Padlizsános-fetás baklava
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Összesen 431 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Összesen 3429 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Összesen 160 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    21 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    636.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    190 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    238 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.4 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    163.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    208 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1373 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 431 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    168 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    349 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5094.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    1519 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    424 mg
  • Foszfor
    1177 mg
  • Nátrium
    1905 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    410.8 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    1304.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1664 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    229 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    541 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    859 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1304 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    582 micro
Összesen 3429 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    236.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    510 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 160 Kcal

Hozzávalók

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Elkészítés

Előkészületek

  1. A hagymát felezzük és vágjuk vékony csíkokba.
  2. A padlizsánt hosszanti irányban vágjuk 5mm-es csíkokba, és ecset segítségével kenjük meg mindkét felükön olívaolajjal, szórjuk meg egy kevés sóval.
  3. A megmosott és leszárított kaprot aprítsuk fel.
  4. A datolyát magozzuk ki és vágjuk apró kockákba.

A töltelék elkészítése

  1. Egy nagy, vastag talpú serpenyőben, alacsony lángon hevítsünk 3 evőkanál olívaolajat. Ebben szép lassan, néha átkeverve pároljuk üvegesre a vékonyan csíkozott hagymát.
  2. Közben egy másik (lehetőleg rácsozott aljú, grillező) serpenyőben süssük meg a padlizsánszeleteket, mindkét felükön úgy 2-3 percig, majd szedjük ki papírtörlőre.
  3. A mandulapehely akkor adja ki a legjobb ízét, ha felhasználás előtt megpirítjuk.
  4. Adjuk a párolt hagymához a 2-3 kanál paradicsomlevet a konzervből, az apróra vágott fokhagymát, a fahéjat, és 3 perc alatt forraljuk össze.
  5. Most tegyük bele a apró paradicsomkockákat, egy kevés cukrot, az apróra vágott kaprot, ecetet és egy csipet sót, borsot. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrítsük be a szószt, majd hagyjuk lehűlni. Ezt akár egy-két nappal korábban is elkészíthetjük.

Baklava összeállítása és sütése

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egy kisebb tálkában olvasszuk meg a vajat.
  2. Tekerjük ki a rétestésztát, és fektessünk rá egy nedves konyharuhát, hogy ki ne száradjon. Mindig csak az aktuális lapmennyiséget vegyük ki alóla.
  3. Az olvasztott vajjal kenjünk ki egy kb. 30x20 cm-es tepsit, majd fektessünk bele hat méretre vágott réteslapot egyenként vajjal megkenve.
  4. Öntsük a tésztára a szósz felét, majd takarjuk be a padlizsánszeletek felével. Ekkor jöhet egyenként vajazva megint 4 réteslap (a tetején is). Nyomkodjuk le egy kicsit, hogy nagyjából vízszintes legyen.
  5. Öntsük rá a maradék szószt, szórjuk rá az magozott, aprított datolyát vagy fügét, morzsoljuk rá a fetát, hogy mindenhová jusson, szórjuk meg pirított mandulapehellyel, majd fedjük le az egészet a maradék padlizsánszeletekkel.
  6. A rakottas tetejére az utolsó 4 réteslap kerüljön, egyenként vajazva (a tetején is). Ekkor is nyomkodjuk le, hogy egyenletesen eloszoljon a töltelék és nagyjából vízszintes legyen a teteje, amire a végén kerüljön egy kevés víz, permet vagy locsolás formájában.
  7. Végül egy éles késsel óvatosan vágjuk fel a baklavát (nem lesz nehéz): először 8 kockára, majd azokat megfelezve, 16 háromszögbe, és mehet a sütőbe úgy 30-35 percre, míg aranybarnára nem sül a teteje.
  8. A sütőből kivéve hagyjuk kissé hűlni, csak utána szedjük tányérokra, ekkor locsoljuk meg a szeleteket egy kevés mézzel. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x30
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 2917
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 09.

Ajánló

Tálald humusszal és készíts hozzá zöldsalátát: frissen vágott zöldfűszerekkel, mint menta és petrezselyem. A salátát olívaolajos-citromos dresszinggel locsold, amit apróra vágott lila (Kalamata) görög olívabogyókkal díszíthetsz.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Eredetileg pirított, tört magvakkal készül a világ valószínűleg legédesebb sütije a baklava, melynek most egy merőben más, fetás-padlizsános, nagyon egzotikus ízvilágú verzióját láthatjátok. Ilyen szuper sós-édes sütit még nem kóstoltatok, úgyhogy próbáljátok ki! Itt a recept, ami alapján dolgoztam.

Hozzászólások

csakegygourmet

Kedves Gréti! Elkészítettem és fantasztikus lett! Csak egy megjegyzés: talán felesleges minden lapot külön-külön megkenni, lehet, hogy elég lenne csak a fels? lapokat. ? üdv, szép napot: banalt

Gréti

Kedves banalt! Örülök, hogy ízlett! Talán csak azért kell megkenni minden lapot, hogy sütés után roppanós maradjon a baklava, amikor beleharapsz, szinte egyenként érezd a rétegeket. Üdv, Gréti

Hozzávalók

Előkészületek

A töltelék elkészítése

Baklava összeállítása és sütése

Címlapról ajánljuk

További cikkek