r
Nosalty Logó

Flódnis rétes

Lakos Benedek
Flódnis rétes: mákkal és dióval töltött, vékony rétestésztába burkolt, klasszikus, magyar sütemény
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A diós-szilvás töltelékhez

A mákos-almás töltelékhez

Az összeállításhoz

581
Kalória
11.6g
Fehérje
53.8g
Szénhidrát
37.1g
Zsír
92.2g
Víz
15.1g
Koleszterin
10.4g
Élelmi rost
28.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós-szilvás töltelékhez

A mákos-almás töltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 581 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós-szilvás töltelékhez

A mákos-almás töltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 5812 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A diós-szilvás töltelékhez

A mákos-almás töltelékhez

Az összeállításhoz

Összesen 248 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1028.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    460 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    373 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    92.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    117 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 581 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115.9 g

Zsír

  • Összesen
    371.3 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    219 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10289 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    4597 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    1569 mg
  • Foszfor
    3731 mg
  • Nátrium
    193 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    30 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    538.4 g
  • Cukor
    287 mg
  • Élelmi rost
    104 mg

Víz

  • Összesen
    921.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    592 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    141 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    619 micro
  • Kolin:
    228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    470 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    1171 micro
  • β-crypt
    464 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    713 micro
Összesen 5812 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    439.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 248 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát először egy enyhén belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
  3. Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.

A diós-szilvás töltelékhez

  1. Két-három nappal a rétessütés előtt az aszalt szilvát vörösborba áztatjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni. A sütés napján a szilvát leszűrjük (a bort ne öntsük ki, készítsünk belőle forralt bort!), majd felaprítjuk.
  2. A darált diót elkeverjük a porcukorral, gyömbérrel és a narancs reszelt héjával. Hozzáadjuk a felaprított aszalt szilvát és keveset a borból, hogy a töltelék nagyjából összeálljon, de ne legyen túl sűrű massza.

A mákos-almás töltelékhez

  1. A tejet felforraljuk a porcukorral, citromhéjjal és vaníliás cukorral, majd ha forr, hozzáadjuk a mákot és sűrű krémet főzünk. Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, majd így a máktöltelékhez keverjük.

Az összeállításhoz

  1. Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és kibélelünk egy gáztepsit sütőpapírral.
  2. A kinyújtott rétestészta hosszabbik oldalára állunk, majd az egész tésztát bekenjük olvasztott vajjal. A hozzánk közel eső tésztarészen kihagyunk egy vékony sávot, majd egy vastag sorban ráhalmozzuk először a dió- majd a máktölteléket. Legyenek szorosan egymás mellett, és inkább legyenek magasabbak, mint szélesek, mert így lesznek jók a megformázott rétes arányai.
  3. Az üresen hagyott tésztarészt ráhajtjuk a töltelékre, majd kétoldalt is behajtjuk a tésztát, így lezárva oldalt a rétest. Utána a terítő segítségével elkezdjük feltekerni, míg el nem fogy a tészta.
  4. A megformázott rétest óvatosan átemeljük a sütőpapíros tepsire. Lekenjük olvasztott vajjal, majd ráhelyezünk néhány fél diót, illetve megszórjuk barna cukorral és mákkal.
  5. Betoljuk a sütőbe és 30-35 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük, hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukros hintéssel, vékonyabb szeletekre vágva tálaljuk (vigyázzunk vele, igen masszív).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét magába foglalja.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...