Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pad thai Dacota konyhájából

Pad thai Dacota konyhájából
Pad thai Dacota konyhájából
45 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A thai konyha egyik legnépszerűbb fogása, ami 5 perc alatt elkészül, ha előtte fél órán át aprítottunk mindent. Igényel némi gyakorlatot az elkészítése, de ha egyszer ráéreztünk az ízére, garantáltan gyakran fogjuk elkészíteni!

hozzávalók / 4 adag

A szószhoz

A pad thaihoz

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A szószhoz

  1. Először elkészítjük a szószt: a tamarindszószt, a cukrot és a vizet összekeverjük, és kis lángon felmelegítjük, amíg a cukor elolvad. Elzárjuk alatta a gázt, vattát tömünk az orrunkba, kendőt kötünk az arcunk elé, hozzáöntjük a halszószt, majd levegővétel nélkül jól elkeverjük. Utána gyorsan kinyitjuk az ablakot. Erre azért van szükség, mert ha beinhaláljuk a halszósz "aromáját" nem biztos, hogy aznap enni kívánunk...:)
  2. A szószt félretesszük (ha rákapunk a pad thaira, előre is elkészíthetjük, hűtőben eláll 2 hétig).

A pad thaihoz

  1. A sózott rákot beáztatjuk jó negyed órára, majd kinyomkodjuk, és papírtörlővel megszárítjuk.
  2. A tésztát hideg vízbe áztatjuk, amíg meg nem puhul. Nem szabad sokáig, csak amíg kicsit puhul. Ha kész, félretesszük.
  3. A salottát és a sózott retket nagyon apróra vágjuk. Kis tálakba tesszük.
  4. A tofut kis kockákra vágjuk. A kínai metélőhagymát felaprítjuk. Mehetnek ők is kis tálakba.
  5. Egy serpenyőben 1-2 kanál olajon oldalanként 2-3 perc alatt előkészítjük a rákokat, majd félretesszük őket.
  6. A tojásokat megmossuk, és a kezünk ügyébe készítjük az összes hozzávalóval együtt. Ha úgy érezzük, készen állunk arra, hogy iszonyatosan gyorsak legyünk, indulhat a buli! Egyszerre csak 1, maximum 2 adagot készítsünk, különben összeragad és élvezhetetlen lesz.
  7. Egy vastag serpenyőben vagy wokban (ha van woklángunk a tűzhelyen) melegítsünk fel egy-két kanál olajat magas hőfokon. Várjuk meg, míg forró lesz, majd adjuk hozzá a salottát, és rázogassuk kb. fél percig.
  8. Adjuk hozzá a tofu, a sózott retek és a szárított rák negyedét, felét, ha két adagot készítünk, forgassuk a lángon, vagy kevergessük fakanállal, ha nincs gázlángunk. Addig kevergetjük, amíg a tofunak lesz egy kis színe (2-3 perc). Ha kiszáradna, adjunk hozzá egy kis vizet (pár kanállal).
  9. Dobjuk rá a tészta negyedét vagy felét, de igyekezzünk úgy, hogy ne egy helyre menjen, hanem szétterüljön a serpenyő alján. Azonnal öntsük hozzá a szósz negyedét, majd kettőt keverjünk rajta (hogy mindenhol bevonja).
  10. Kapjuk le a tűzről, és kotorjuk a tésztát a serpenyő egyik oldalára. Üssük rá a tojást (adagonként egyet), és forgassuk bele a tésztát. Fél percre tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a rák, a babcsíra és a kínai metélőhagyma rá eső részét. Rázzuk össze még egyszer, és azonnal vegyük le a tűzről. Legyünk óvatosak, nagyon gyorsan kell dolgoznunk, hogy a pad thai ne száradjon ki - ezért fontos, hogy minden a kezünk ügyében legyen.

A tálaláshoz

  1. A tésztát adagonként tálaljuk, megszórjuk aprított mogyoróval, egy pici chilipehellyel. Két negyed lime kíséretében azonnal tálaljuk.
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 649
elküldve: 0
receptkönyvben: 155
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: távol-keleti
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

távol keleti sült tészta

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

foodfighter
foodfighter Fri, 2015-01-16 15:04

A szósz arányai teljesen jók, megvolt az egyensúly, miután pár perc alatt összeért. Szárított rák nekem nagyon nem jött át, Vámház körúti Ázsia boltban vettem 3k-ért, beáztattam a recept szerint, de szinte semmi íze nem volt, én azt mondom, hogy lehet érdemesebb egy kevés csirkemellel megpróbálni. Hideg vízben a Vifon rizstésztához legalább 3/4 óra kell, hogy a rövid wokozás után ehető puhaságú legyen. Sózott retket nem kaptam, de nem hiszem, hogy létfontosságú, a többi zöldségből raktam egy kicsivel többet inkább.

Összeségében frankó recept, a rák része nem jött át egyedül.

775
tamarind paszta 3 evőkanál
melaszos nádcukor 40 g
halszósz 40 ml
víz 0.5 dl
sózott retek 40 g
salottahagyma 1 db
szárított rák 6 ek
tofu 150 g
rizstészta 28 dkg
tojás 4 db
garnéla 30 dkg
mungóbabcsíra 100 g
snidling 0.5 csokor
kukoricaolaj 8 ek
földimogyoró 10 g
chilipehely 2 kávéskanál
lime 2 közepes db