Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós-élesztős bejgli Arthemistől

Omlós-élesztős bejgli Arthemistől
Omlós-élesztős bejgli Arthemistől
95 perc / előkészület: 35 perc főzés: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Apai nagynénémtől van ez a recept. Szerintünk igen finom, és majd szilveszterig is eláll.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A máktöltelékhez

A diótöltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a zsírral és 8 dkg porcukorral.
  2. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadunk még egy egész tojást és egy késhegynyi sót.
  3. Jól összedolgozzuk, és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Majd 6 egyenlő részre osztjuk, cipókba formáljuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat mákos és hármat diós töltelékkel töltjük meg úgy, hogy a tölteléket kés segítségével egészen a tészta széléig kenjük. A tészta kisebbik oldalán kb. 1 cm-t  visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.
  4. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a bejgliket, tojással megkenjük. Fél órát meleg helyen pihentetjük.
  5. Ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük, amíg a tojás megszárad. Sütőben megsütjük.
  6. Máktöltelék: A cukrot a vízzel sziruppá főzzük. Ezzel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverjük a mazsolát és a citromhéjat. (Esetleg 1-2 hámozott, reszlet almát. Ettől lazább lesz a töltelék.)
  7. Diótöltelék: A cukrot a vízzel sziruppá főzzük. Ezt a dióra öntjük, hozzáadjuk a mazsolát, reszelt citromhéjat és a zsemlemorzsát.
  8. A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára. Ne legyen se túl sűrű, se hideg, mert akkor a tészta sütés közben felreped.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 31 758
elküldve: 12
receptkönyvben: 384
elkészítve: 15/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Arthemis

Mióta szakács: 2011.10.13.
32 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vajas-zsíros tésztájú bejgli, mákos/diós bejgli

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

killy2
killy2 Tue, 2015-12-08 18:37

Minden évben ezt a receptet alkalmazom,csak én teszek fahéjat is a tésztába ami kicsit megbolondítja! :)

2000x
2000x Tue, 2011-12-27 09:27

Hatalmas sikert arattam ezzel a receptel, Köszönöm!!!!! :)

sicek
sicek Fri, 2011-12-23 13:05

Szeretném megkérdezni,hogy milyen vastagra kell kinyújtani a tésztát?

illesera
illesera Fri, 2011-12-23 15:03

kb. 2-3 mm vastagra. Vigyázz, ne legyen hosszabb a rúd, mint a tepsid hossza ! ( ez egyébként meg is adja a méretet !)
üdv
era

Aman Ilona
Aman Ilona Thu, 2011-12-22 17:19

Ez a recept nagyon jól hangzik, én is már többet próbáltam, de nem mindig sikerült, most ezt fogom! A hozzászólások is nagyon hasznosak, kösz mindenkinek!

Benya Éva
Benya Éva Fri, 2011-12-16 03:04

Ennek a bejglinek sikerülni kell, olyan részletesen van leírva. Egyetlen gondom az, hogy nem tudom mikor süssem ki, hogy Karácsonykor finom legyen. Gondolom 23-án lenne a legalkalmasabb. Majd beszámolok a végeredményről. Éva

illesera
illesera Sun, 2011-12-18 12:25

Kedves Éva !
Én is ezt a receptet használom már évek óta , nekem ez vált be a legjobban, bár sokat kipróbáltam már !
Megsütheted napokkal karácsony előtt is, nem szárad ki, finom puha marad sokáig, sőt az ízei jobban összeérnek állás közben. Amikor kihűlnek teljesen a rudak, folpackba csomagolom őket, és hűvös helyre teszem ( kamra...ilyesmi ).A töltelékekbe én mindig teszek egy-egy lereszelt almát, és egy-egy kanál házi baracklekvárt is, ( no meg a mákosba egy kis fahéjat, a diósba egy kevés kakaót is ). Ezektől szaftos lesz a töltelék, nem tömény és "nyögvenyelős", és így sokáig nem szárad ki a süti!
Remélem tudtam segíteni !
Boldog Karácsonyt !
Üdv
Era

Benya Éva
Benya Éva Sun, 2011-12-18 21:13

Szia Era! Nagyon örülök, hogy a No Saltyban nem csalódok, hisz máskor is a segítségemre voltak, recept ügyben. Annak meg külön örülök, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat. Nagyon sok hasznos dolgot tudtam meg Tőled. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok. Természetesen ünnep után beszámolok az eredményről. Éva

Benya Éva
Benya Éva Sat, 2012-01-14 21:46

Kedves Era! Nagyon röstellem, hogy megígértem, hogy ünnep után válaszolok és elfelejtettem. Megsütöttem a beiglit és nagyon jól sikerültek. Köszi a segítséget. További sikeres sütést kívánok és ha gondom adódik valamilyen sütéssel kapcsolatban, megpróbállak megtalálni. Most már gyakran fogok ide nézni, hisz a kérdezőktől és válaszokból sokat lehet tanulni. Üdv: Éva

1185
finomliszt 100 dkg
vaj 20 dkg
sertészsír 15 dkg
cukor 12 dkg
friss élesztő 5 dkg
tojás 2 db
tej 2 dl
0 ízlés szerint
mák 40 dkg
cukor 26 dkg
víz 2.5 dl
mazsola 5 dkg
citromhéj 1 kk
dió 40 dkg
cukor 22 dkg
víz 2 dl
mazsola 5 dkg
citromhéj 1 kk
zsemlemorzsa 4 dkg