Nosalty Logó

Mákos - diós bejgli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Mákos - diós bejgli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Összesen 1091 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Összesen 8701 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Összesen 368 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.1 g

Zsír

  • Összesen
    57.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1137.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    448 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    151 mg
  • Foszfor
    442 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.9 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    257 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 1091 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.8 g

Zsír

  • Összesen
    461.9 g
  • Telített zsírsav
    167 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    100 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    164 g
  • Koleszterin
    986 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9098.9 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    252 mg
  • Kálcium
    3585 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    1208 mg
  • Foszfor
    3537 mg
  • Nátrium
    419 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    24 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1023.5 g
  • Cukor
    537 mg
  • Élelmi rost
    75 mg

VÍZ

  • Összesen
    553.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2054 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    735 micro
  • Kolin:
    532 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2014 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    459 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    611 micro
Összesen 8701 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    149 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 368 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztát előző este készítjük el. A lisztet deszkán elmorzsoljuk a vajjal, rászórjuk a porcukrot és a csipet sót. A tejfölt meglangyosítjuk, beletördeljük és elkeverjük benne az élesztőt és a tojást. Kicsit hagyjuk feljönni. Ráöntjük a lisztes keverékre és összegyúrjuk.
  2. 4 db cipót formálunk belőle (érdemes előtte lemérni és pontosan elnegyedelni), átlátszó fóliába csomagoljuk és másnapig betesszük a hűtőbe.
  3. Ha teszünk a töltelékbe mazsolát, akkor forró vízben megmossuk, és leöntjük a rummal.
  4. A diótöltelékhez felvágjuk a vaníliarudat, kikaparjuk a magocskákat, a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és azt felforraljuk. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a diót (ha híg, akkor kevés zsemlemorzsát szórhatunk bele).
  5. A máktöltelékhez 100 ml vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk és elkeverjük benne a mákot. Levesszük a tűzről, és belereszeljük a citrom héját, majd belecsavarjuk a levét is. Hagyjuk kihűlni a töltelékeket!
  6. Az első tésztacipót lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, és kb. 5mm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
  7. Az 1 tojást kettéválasztjuk, és a fehérjével vékonyan megkenjük a tésztalapot. Rákenjük óvatosan az egyik töltelék felét úgy, hogy a hosszabb oldalain hagyjunk szabadon kb. 1.5- 2 cm-t. Ekkor megszórhatjuk a lecsöpögtetett mazsola negyedével.
  8. Most a két rövidebb oldalon visszahajtunk kb. 2 cm-t (ezek lesznek az oldalai), és a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük.
  9. Sütőpapíros tepsire fektetjük. Most jöhet a másik három tekercs.
  10. Tetejüket megkenjük tojássárgával, és langyos helyen hagyjuk, míg az megszikkad rajtuk. Majd megkenjük tojásfehérjével, és ugyanúgy rászikkasztjuk.
  11. Ezalatt a sütőt előmelegítjük.
  12. Mielőtt betesszük a sütőbe a szép kis bejglijeinket, sűrűn megszúrkáljuk villával, vagy egy hurkapálcikával.
  13. Betesszük a középső rácsra a sütőbe és gyönyörű aranybarnára sütjük. Az elején (15-20 perc) nem szabad kinyitni a sütő altaját!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 43
  • Össznézettség: 279398
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 24.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Vicikó 251 recept

A Karácsony szinte elmaradhatatlan főszereplője ez a sütemény. Én már egész fiatal lánykoromban kezdtem a próbálgatását. Emlékszem, egyszer Édesanyámmal (akkor kisebb konyhánk volt) valamiért több bejglit kellett készítenünk. Vendégek jöttek, vagy talán ott is maradtak nálunk pár napig, már nem tudom. Csak arra emlékszem, hogy mindenhol bejglik feküdtek tepsiken, nemcsak a konyhában, de a spájzban és már a szobában is akadt belőlük. És várták a sütőbe való bebocsáttatást......! És csak  nőttek - nőttek mindenfelé....dagadtak és durrantak szét :-))))))) Valahogy nagyon nehezen lett vége annak a sütésnek és murisan néztek ki mondanom sem kell mire megsültek szegények, úgy elkeltek, hogy csak na! Azért a végén már mi is nevettünk az egészen. Finomak voltak, de tudjuk, a kinézet sem mindegy :-) Aztán persze felhagytunk azzal a recepttel, mert igazából máskor sem jött be. Utána szép lassan, már jómagam, elkezdtem a hajtóvadászatot a jó bejgli recept után. Szerintem nem kell mondani, hogy ki-ki hányféle recepttel találkozott és az alapján készítette már el. Teltek az évek, és szinte minden évben új recept szerint sütöttem, és hol ez, hol az nem stimmelt, mire elkészült. De a fő hiba mindig az volt, hogy csak megrepedt a végére!!!!! Mindig gyönyörűek, mikor betesszük a sütőbe, tudom a barátnőktől, kolléganőktől. És akárhogy is imádkozunk érte a sütő üvegén át  nézve sülés közben, - na most talán nem reped meg....! - nézd, még mindig jól néz ki! stb... sokunknak lefagy az arcáról az öröm, mikor megtörténik.... Persze a drága férjek, gyerkőcök, rokonok vigasztalása, hogy pl. " - ez mind a jóságtól van, azért repedt meg!  - " , aztán..."- húú, ilyen finom még nem is volt! - " , meg .. " - az íze számít, hisz olyan finom... "-  ugye ismerjük? - enyhíti a szomorúságot, de azért ott van, hogy megint nem sikerült. Na, ezen recept alapján, ami Lajos Mari: Karácsonyi édességek c. könyvéből való, készítettem tavaly Karácsonykor életem legszebb bejglijét. Igaz, mint ahogy a képen is látszik, egy picit ez is megrepedt oldalt ;-)) de ezt elnéztem neki! Könnyű volt vele dolgozni, gyorsan is ment, az előző esti kis összegyúrás nem volt nagy ügy, és idő sem. Ééééés, nagyon finom volt, mellesleg!!!!!  :-))))))) Így hát, akinek nincs bevált receptje, annak ajánlom kipróbálni...    

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szuper,elmentettem,köszönöm. :) Hiába szedted ilyen sok pontba az elkészítését,egyáltalán nem t?nik bonyolultnak! És meg kell,hogy mondjam,pont eltaláltad a töltelék mennyiségét a képen látható bejglikben,mert azt sem szeretem,ha túl sok a töltelék,szinte csak az van,tészta semmi,de az sem jó,ha alig van benne mák és dió. :)

Vicikó

Szia christaylor! Igen, ahogy írod úgy van, tényleg nem bonyolult és szerintem is, ez olyan pont jó arányokkal rendelkez? recept. Üdv. Neked! Vicikó

Olaszné Anci

Kedves Vicikó! Negyvenegy éve sütöm már a beiglit a családomnak különböz? receptek alapján, de a képen annyira megtetszett a te verziód, hogy idén Karácsonykor ezt fogom megsütni ! Köszönöm, elmentve ! Üdvözöllek: Olaszné Anci

Vicikó

Kedves Anci! Igazán kedves T?led, hogy ezt mondod! Nagyon szívesen osztottam meg Veletek! Remélem, de biztos vagyok benne, - mert olyan szép ételeid vannak, gondosan válogatottak, ami azt mutatja, hogy nagy szeretettel vagy irántuk és akiknek készíted, azok felé is ;-) -, hogy jól fog sikerülni Karácsonykor! Szép hetet kívánok Neked, a sok es?t ellenére is! :-)) Üdv. Vici

Törölt felhasználó

Nagyon tetszik a recpeted. Ki fogom próbálni! Csak a pontosítás miatt--> A megadott mennyiségekb?l 2 mákos és 2 diós beigli jött ki?

Vicikó

Szia Hercegn?! Igen, egész pontosan 2 mákos és 2 diós jön ki ebb?l a mennyiségb?l. Óhh, és köszi!!!! Üdv. Vicikó

Tetej

Én Pelle Józsefné Minerva Nagy Szakácskönyvéb?l szoktam sütni.Az is isteni finom és küllemre ilyen mint ez. Vagyis mint Vicikóé.

mulix

A receptem ugyanez,csak a töltelék 250 gr.dió vagy mák.Soha nem mérem a tej és a víz mennyiségét,szemre öntöm rá,hogy a töltelék épp csak morzsalékos legyen.Ez a titka annak,hogy ne repedjen ki.Én nem tudom milyen a repedt bejgli.Próbáljátok egy kicsit kevesebb folyadékkal elkésziteni a tölteléket és akkor tökéletes kell hogy legyen

Törölt felhasználó

Szia Vicikó! A képed láttán összecsordult a nyál a számban...Én még sosem próbáltam bejglit sütni, Anyukámnak szoktam segíteni amikor készíti, leginkább a mákos és diós fazék "kitakarításában"..:-) Ha jól emlékszem Anyukám is ezt a receptet használja amit Te is. Én Angliában élek..és amikor el?ször töltöttem itt a Karácsonyom Anyukám el?re lesütött nekem 2 rúd mákos bejglit, gondosan becsomagolta és feladta postán, hogy legyen bejglim Karácsonykor. Mondanom sem kell a csomag elt?nt valahol útközben és nem érkezett meg Karácsonyra, csak Újév másnapján.... Anyukám nem mondta meg el?re, hogy mit küldött, így amikor kinyítottam a csomagot és megláttam a bejglit, összeszorult a szívem, hogy nem tudtam enni bel?le, pedig Anyukám mennyit fáradt vele. De gondoltam ha már ekkora utat megtett, hát csak belekóstolok.És láss Csodát, kutya baja volt! Egy ült? helyemben megettem az egyik rudat egy nagy pohár hideg tejjel! A képeden pedig pont úgy van elrendezve a kétféle bejgli, ahogy Anyukám is a tálcára szokta tenni. Szóval nagyon szépen köszönöm a képet és a receptet is, szép emlékeket ébresztettél fel bennem és emlékeztettél arra, hogy hamarosan ismét "segédkezhetek" Anyukámnak a bejglisütésnél amikor Karácsonyra hazamegyek :-) Sok sikert mindenben! Klasem

Vicikó

Szia Klasem! Nagyon szívesen a képet és a receptet is!!!! Örülök, ha ilyen kellemes érzéseid támadtak a láttán :-) Még kicsit odébb van a Karácsonyt, de majd jó "segédkezést " kívánok Neked! Az is egy jó foglalatoskodás ;-))) Üdv. Vici

poirot

A story nagyon jó, olyan karácsonyos. :)

Vicikó

Kösziiii, Vici

Éva-Anyóca

Kedves Vicikó! A történeted aranyos. Szemet és szívet gyönyörködtet? ez a kétféle csodás bejgli:-)))) Azon kívül, hogy mindkett? finomságos, már azt is jelzi, hogy hamarosan itt lesz elkészítésének egyik legszebb ,legcsaládiasabb ünnepének az ideje: Karácsony!:-)) A férjem, és gyermekeim, külön díjazni fogják, hogy a tészta vékony és a tölteléke jó sok:-)) Köszönöm szépen, ezt a nagyon guszta receptet, elmentve:-)) Szép hetet: Éva-Anyóca

Vicikó

Kedves Éva! Olyan kedves T?led, hogy ilyet írsz!!!!Kösziiii! Bizony, hipp-hopp elröpül az id? és már állhatunk neki az ilyesmiknek...... Jaaa, nagyon szívesen, mert örülök, ha vkinek segítségére lesz majd! Neked is szép hetet, kevés es?t ;-))) kívánok! Üdv. Vici

kathy55

Szia! Ma megsütöttem a recepted alapján a beiglit! Két rúd megrepedt a tetején, nem tudom miért, pedig minden utasítást betartottam. A másik kett? viszont gyönyör?ségesen szép lett! És ráadásul nagyon finom is! Szerintem máskor is ezt a receptet fogom felhasználni! Köszönöm! Szép napot!

Vicikó

Kedves Kathy55! Örülök nagyon a másik kett?nek :-)) !!!! Hogy miért repedt meg? Talán kicsit szorosan tekerted fel..? Nem tudom. Ez a bejglik örök titka;-) De hogy finom volt, ízlett, annak is nagyon örülök. Kedves egészségedre, ill.-tekre !!! Ó, és nagyon szívesen, természetesen! Szép napot kívánok én is holnapra Neked! Vagy talán még mára....? Üdv. Vici

Éva-Anyóca

Kedves Vicikó! ? lesz a karácsonyi bejglink:-))) Megmondanád,ha tudsz id?t szakítani rám hogy ez a mennyiség hány és mekkora nagyságú bejgli rudat adott ki neked? Fontos:-)) Lehet, hogy írtad, csak nem figyeltem, és most sietek, a hozzávalókat összeírni ennél a sütinél is, meg másoknál is, azok saját ötletek :-) , -szóval hogy miket kell még vennem a boltba hozzávalót, de szeretném tudni, hány rúd lesz ebb?l? puszi a válaszért, és jó ünnepi készül?dést:-))) Éva-Anyóca

Vicikó

Kedves Éva! Igen megtiszteled a bejgli receptemet, hogy ?t készíted Karácsonykor :-) !!! Természetes, hogy tudok id?t szakítani Rád ;-) Szóval, a bejglik kb. olyan 35 cm-esek lettek, és 2 ilyen-2 olyan, azaz mákos-diós. További szép ezüst-vasárnapot kívánok Neked, és a családnak is! Puszi. Vici

Éva-Anyóca

Kedves Vici! Szuper!!, nagyon szépen köszönöm a kedvességedet, hogy itt ezüstözött vasárnapunkon figyeltél rám, még egyszer nagyon szépen köszönöm, ennyi pont tökéletes mennyiség lesz nekünk:-)) ,- és naná, annyira guszta és olyan asztalra való a bejglid, csak ? jöhet szóba nálunk karácsonykor!! :-)) Bízom benne és magamba is, hogy menni fog:-)) Köszönöm, megvan, készül?dök itt "beezüstözve" :-)) Neked is szép napot és szép hetet kívánok! Éva-Anyóca

Csigi

Iden fogom elkesziteni eletem elsö bejglijet a te recepted alapjan. Mar nagyon kivancsi vagyok, hogy fog sikerülni, de a sok dicseret miatt amit mar kapott, biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz. Üdv Csigi

Vicikó

Szia Csigi! Drukkolok az els? bejglidhez, remélem jól fog sikerülni, és ízlik is majd :-) !!! Kellemes karácsonyi készül?dést, és ünnepeket kívánok Neked! Üdv: Vici

Éva-Anyóca

Kedves Vicikó! Nagyon klasszul sikerült a mákos bejgli, annyira örülök:-))))) Ez végre egy olyan recept, ami nem szétnyílott formában mutatta meg a bejglit, hanem szép, egyben sült, szeletelhet? finom csoda lett. :-)) A másik se volt rossz, kikanalaztuk. :-) De ezt a bejglit nagyon szépen köszönöm, már eldugtam, ne is lássák!!!! :-))))))) puszi érte, nagyon köszönöm!!!!!!!!! További jó készül?dést!! :-)) Éva-Anyóca

Vicikó

Kedves Éva! Annyira örülök, hogy jól sikerült, és, hogy ízlik is!!!!! :-)) Nagyon friss vagy, hogy már meg is sütötted! Csak meg ne találják addig, Te pedig a h?lt helyét találnád!:-))))) Én majd csak 23-án fogom megsütni. Karácsonyig is örömteli szép napokat kívánok Nektek! Puszi, Vici

Éva-Anyóca

Kedves Vicikó! Köszönöm szépen:-)) Remélem, nem csak a helye lesz meg,:-)) , - és én már inkább úgy érzem, hogy késésbe vagyok, f?leg, hogy még miket szeretnék sütni, és ahhoz ennyi id?, mindjárt itt a karácsony, és aznap még f?zök is, és még fodrász, azzal a hajjal sütni meg kész rémálom, szóval, remélem minden összejön:-)) El?bb sütni nem szabad, mert feleszik, :-)) , kés?bb meg nagyon összejön minden, annyi dolgot egyszerre nem lehet csinálni, polipos karjaim még nincsenek:-)) Bár néha nem ártana:-)) Puszi és köszönök mindent! Éva-Anyóca

Kertészné Ági

Nagyon megtetszett ez a recept, f?leg a kis leírás miatt, no meg a guszta tálalás miatt. Ma este készítem el a tésztát, mert ha sikerül, akkor még karácsony el?tt kell egy második adagot is csinálni. Meglepetés lenne anyósomnak, sajnos idén nem igazán van ereje ilyeneket csinálni. Majd beszámolók a történtekr?l.

Hozzávalók

A tésztához

A mákos töltelékhez

A diós töltelékhez

Címlapról ajánljuk