Nyúlhús

Nyúlhús

Leírás

Méltatlanul szerény hazánkban a nyúlhús fogyasztás (2-3 dkg/ fő/ év). Talán sokan nem is tudják, hogy még a baromfihúsnál is alacsonyabb a nyúl könnyen emészthető, fehér húsának a zsírtartalma, ugyanakkor fehérjében gazdagabb. Sajnálatos módon beszerzése nem mindig egyszerű, és árfekvése is magasabb a baromfihúséhoz képest. Könnyen és változatosan elkészíthető húsfajta. A mezei nyúl Magyarország legfontosabb szőrmés apróvadja. Társas vadászatokon (nyúlhajtások) vadászható. A vadgazdálkodás számára szintén fontos az élő nyulak befogása, melyeket főleg Olaszországba exportálnak. Évente mintegy 80-100 ezer nyulat lőnek, illetve 30-45 ezer élő nyulat értékesítenek. Húsa ízletes, de jellegezetes, vadas ízét nem mindenki kedveli. Szőrméje nem túl értékes, de értékesíthető. MIÉRT AJÁNLOTT A HÁZINYÚLHÚS FOGYASZTÁSA? Napjainkban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az egészséges táplálkozásnak. A magyar lakosság számára kevésbé ismert a házinyúl húsa, ezért elenyésző részét teszi ki a hazai húsfogyasztásnak, annak ellenére, hogy kedvező tápanyag-összetételének köszönhetően ideális alapja lehet a korszerű, változatos táplálkozásnak. (Forrás: www.kertpont.hu) Étrendi szempontból ideális, fehérjékben gazdag, (21-23 gramm/100 gramm) zsírban szegény (koleszterin tartalma 50 mg/100 gramm, szemben a sertés 105 mg/100 grammjával) sovány hús. A házinyúl húsa világos rózsaszín és rugalmas, a vadnyúlé pedig sötétebb, ízesebb, és szívósabb. (Forrás: gourmandnet) A nyúl korát leginkább a füléről ítélhetjük meg, vagy combja belső részének bőrérõl. Ha a nyúl fiatal, füle könnyen betéphető, és a belső combrész bőre könnyen felszakad, míg az idősebb állatnál ez a bőr betéphetetlen. A vadászt megfenyegető nyúl általános motívuma azoknak a → tabumondáknak, amelyek az ünnepnapon vadászást helytelenítik. Nyúl(kínaiul: tuzi) A nyúl (Lepus sinensis) Kínában a Jangce-folyó völgyében és az északi területen elterjedt. A kínai zodiákus negyedik állata. Szoros kapcsolatban áll a Holddal. A hagyomány szerint a Holdon egy fahéjfa alatt üldögélve mozsárban töri az örökélet elixírjét. Ő a jádenyúl, amelynek kiegészítő párja a Napbéli holló. Egy régi hagyomány szerint a vörös nyúl csak akkor jelenik meg, ha az uralkodó erényes. (Forrás: www.terebess.hu)

Mikor vegyem

Amikor kapható éppen.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben.

74 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

„Ha az adott helyen már nem tudsz tanulni, akkor váltani...

Enzsöl Balázs mosogatóként kezdte gasztronómiai pályafutását 2005-ben, négy évvel később pedig már Angliában volt főszakács. A cukrászattal Ausztriában ismerkedett meg, majd néhány év alatt nemzetközileg elismert cukrásztanácsadóvá küzdötte fel magát. Évek óta Barcelona a bázisa, de a világ minden tájára hívják éttermek, hotelek, kávéházak, hogy stílusát átültesse az ő kínálatukba. Nevét Magyarországon a Mestercukrász című gasztroreality zsűritagjaként ismerték meg szélesebb körben. Karrierjéről, munkásságáról kérdeztük.

Szász Nóri

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!