r
Nosalty Logó

Nyári bableves (Bableves 6.)

Petra
Nyári bableves (Bableves 6.)
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

459
Kalória
26.2g
Fehérje
77g
Szénhidrát
7g
Zsír
193.4g
Víz
17.2g
Koleszterin
19.3g
Élelmi rost
8.9g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 459 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2751 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 143 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    26.2 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1081 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    328 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    224 mg
  • Foszfor
    409 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    77 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    193.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    409 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    216 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    446 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    1305 micro
  • β-karotin
    3825 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1716 micro
  • Lut-zea
    801 micro
Összesen 459 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    157.3 g

Zsír

  • Összesen
    41.9 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6485.8 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    1969 mg
  • Vas
    71 mg
  • Magnézium
    1344 mg
  • Foszfor
    2454 mg
  • Nátrium
    513 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    461.9 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    116 mg

Víz

  • Összesen
    1160.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2453 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    212 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1294 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2675 micro
  • Kolin:
    505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    7831 micro
  • β-karotin
    22949 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    10294 micro
  • Lut-zea
    4808 micro
Összesen 2751 kcal
  • 9% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    334.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    59.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    403 micro
  • β-karotin
    1182 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    530 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 143 kcal

Elkészítés

  1. A babot előző éjszaka beáztatjuk.
  2. Másnap leöntjük a babról az áztatólevet, átöblítjük, egy nagyobb lábasba tesszük és jócskán felengedjük vízzel.
  3. Hozzáadjuk a megtisztított és előkészített zöldségeket: a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a félbe-, vagy negyedbe vágott zellergumót, az egészben hagyott hagymát, és a fokhagymagerezdeket.
  4. Beletesszük a babérleveleket, a csokorba kötött kakukkfűágakat és petrezselymet. Sózzuk.
  5. Először nagy lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a tüzet és közepesnél kicsit enyhébb lángon, lefedve, főzzük.
  6. Mikor a bab majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomokat. Ha szükséges, utóízesítjük sóval.
  7. A paradicsommal még egy negyed órát főzzük, majd a tejfölt is hozzáadjuk a leveshez (a tejfölt a forró lével kikeverjük és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós). Összeforraljuk.
  8. A fűszercsokrot, babérleveleket, hagymát, és fokhagymát kiszedjük a levesből.
  9. A tűzről lehúzva, a maradék (1/2 csokor) petrezselymet finomra vágjuk, belehintjük a levesbe, belefacsarjuk a citrom levét és azonnal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 120 p

A bableveseknek egy teljesen más műfaja: igazi nyári verzió, hús (következésképpen füstös íz) nélkül, sok fűszerrel. Érdemes kipróbálni.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezek az otthoni praktikák segítenek napégés ellen

Hiába a naptej és az óvatosság, a nyári napsugarak időnként túljárhatnak az eszünkön – a napégés pedig nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is lehet. Szerencsére van néhány egyszerű, otthon is bevethető trükk, amivel gyorsan enyhítheted a tüneteket – ráadásul nem is kerülnek sokba.

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...