Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyári bableves (Bableves 6.)

Nyári bableves (Bableves 6.)
Nyári bableves (Bableves 6.)
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bableveseknek egy teljesen más műfaja: igazi nyári verzió, hús (következésképpen füstös íz) nélkül, sok fűszerrel. Érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző éjszaka beáztatjuk.
  2. Másnap leöntjük a babról az áztatólevet, átöblítjük, egy nagyobb lábasba tesszük és jócskán felengedjük vízzel.
  3. Hozzáadjuk a megtisztított és előkészített zöldségeket: a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a félbe-, vagy negyedbe vágott zellergumót, az egészben hagyott hagymát, és a fokhagymagerezdeket.
  4. Beletesszük a babérleveleket, a csokorba kötött kakukkfűágakat és petrezselymet. Sózzuk.
  5. Először nagy lángon forráspontig melegítjük, majd mérsékeljük a tüzet és közepesnél kicsit enyhébb lángon, lefedve, főzzük.
  6. Mikor a bab majdnem megpuhult, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomokat. Ha szükséges, utóízesítjük sóval.
  7. A paradicsommal még egy negyed órát főzzük, majd a tejfölt is hozzáadjuk a leveshez (a tejfölt a forró lével kikeverjük és úgy öntjük bele, hogy ne legyen csomós). Összeforraljuk.
  8. A fűszercsokrot, babérleveleket, hagymát, és fokhagymát kiszedjük a levesből.
  9. A tűzről lehúzva, a maradék (1/2 csokor) petrezselymet finomra vágjuk, belehintjük a levesbe, belefacsarjuk a citrom levét és azonnal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 87 180
elküldve: 47
receptkönyvben: 1 392
elkészítve: 84/100
Facebookon megjelent: 3

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

paradicsomos bableves, paradicsomos-kakukkfüves bableves

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Herbie
Herbie Tue, 2018-08-28 06:15

Anyukám receptje, az ő szülei minden böjtkor ezt főzték - hasonló mint ez a recept.

Kokocikutya
Kokocikutya / Kokocikutya Fri, 2017-09-22 21:32

nagyon jó kis recept, örülök hogy kipróbálhattam :) sosem ettem még ilyen "lóbabot" (a boltba ne így keressétek, a zöldséges csaj elsőre nem is értette mit akarunk, aztán kiderült hogy más néven óriás tarkabab :D ) nekünk nem volt időnk beáztatni, így vagy 3 órán át kellett rotyogtatni, de isteni volt a végeredmény :) máskor is megcsinálom!

b-n
b-n Mon, 2016-05-30 13:17

Ezzel a recepttel nyert értelmet a kamrában figyelő lóbab sorsa... Üde, nyári és persze finom!

Lopiccolo
Lopiccolo Thu, 2013-07-18 13:33

Nem értem!
persze a hiba bennem lehet.
Lóbab nálam a szójabab, gondolom , nem erről van szó. Aztán ha idei friss, minek azt áztatni?! elég egy forralás, első víz leöntése után indulhat a dolog...
és milyen finom, isteni...tényleg..innentől muzsikál

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2011-07-08 13:17

Nagyon ízletes leves készült a recepted alapján! Kicsit csaltam ugyan, mert konzerv vörös vesebabot tettem bele a főzési idő végén, de így is imádtuk a párommal, aki külön odavolt a levesben úszkáló paradicsomszeletektől. Elvégre ettől (is) lett nyárias, nem igaz? Anyumnak is ajánlottam, a Hajni-féle naannal kísérve!

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-07-13 12:05

Hol volt ez a leves eddig?!...Haj, haj, amikor néha egy-egy receptet azért találok csak meg, mert valaki épp hozzászólt... :-p
Nehéz már eközött a sok finom étel között eligazodni. A bőség zavara. :-)))

Ancsa37
Kovács Anikó / Ancsa37 Tue, 2010-07-13 12:00

Szia!
Amióta elmentettem ezt a levest annyira készültem,hogy elkészítem.
Nem csalódtunk valami isteni finom.
Én még tettem bele egy kis húst is,mert a páromnak az kell bele.
Nagyon köszi
Üdv: Anikó

457
fejtett lóbab 60 dkg
sárgarépa 3 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 1 kis db
paradicsom 4 közepes db
vöröshagyma 1 db
fokhagyma 3 gerezd
petrezselyem 1.5 csokor
kakukkfű 1 csokor
babérlevél 3 db
citromlé 1 fél citromból nyert
tejföl 175 g
0 ízlés szerint