Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos máktorta narancsos diókrémmel

Narancsos máktorta narancsos diókrémmel
Narancsos máktorta narancsos diókrémmel
71 perc / előkészület: 60 perc sütés: 11 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet egy régebbi (2008.12.) Príma Konyha magazinban találtam. Annyit változtattam rajta, hogy a csokiszalagot fenyőfákkal díszítettem, így még inkább ünnepi hangulatúvá vált a torta. Sok karácsonyt idéző íz megtalálható benne egyszerre. Mák, narancs, dió. Nem egyszerű torta, de az íz és a látvány kárpótol. Bár az én csokimázam nem lett tökéletes, de a tavalyi karácsonyi asztalról pillanatok alatt eltűnt. :-)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A lekenéshez

A krémhez

A bevonathoz

A díszítő csokiszalaghoz

ajánlat

A karácsonyi asztal dísze lehet ez a pompás torta, de egyéb ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A puha vajat a porcukor felével jó habosra keverjük. A rumot, a tojások sárgáját és a narancs kifacsart levét beledolgozzuk. Akkor jó, ha szinte krémszerű lesz és kifehéredik.
  2. Egy tálban a mákot, a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a sót, a kandírozott- és a frissen reszelt narancshéjat összeforgatjuk, a vajas keverékhez adjuk.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék porcukrot is beledolgozzuk. Pár evőkanálnyit a mákos masszával jól kikeverünk, csak így lesz annyira lágy, hogy a többi habot könnyedén beleforgathassuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformában 3 lapot sütünk a masszából. (3x11perc sütés.) A megsült lapokat rácson hagyjuk kihűlni.

A krémhez

  1. A puha vajat porcukorral jó habosra keverjük, félretesszük. A vaníliás pudingport a tejben sűrűre főzzük, a tűzről lehúzzuk, és azonnal belereszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét is.
  2. Megvárjuk, amíg kihűl, de közben óvatosan többször átkeverjük. Ha kihűlt, a darált dióval együtt a vajas krémhez keverjük.

A lekenéshez

  1. Egy lapos tálcára tesszük az első tortalapot. Egy kevés narancslikőrrel meglocsoljuk, majd a narancslekvár felét rákenjük. A narancsos krémből kiveszünk annyit, amennyi elegendő lesz majd a torta körbekenéséhez. A többi krém felét az első lapra kenjük.
  2. A következő tésztakorongot rátesszük, s ugyanúgy járunk el vele, mint az iméntivel.
  3. Rátesszük a harmadik tésztát, majd szépen körbekenjük a félretett krémmel. Jó fél órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém egy kicsit "meghúzzon".

A bevonathoz

  1. A csokoládét fölolvasztjuk, és egyenletesen bevonjuk vele a torta tetejét. Ismét betesszük a hűtőbe fél órára.

A díszítő csokiszalaghoz

  1. Pontosan megmérjük a torta magasságát, és sütőpapírból egy, a mért magasságnál 0,5-1 centivel szélesebb csíkot vágunk.
  2. A fehér csokit felolvasztjuk, és sütőpapírból készített kis tölcsérbe öntjük. Egyenlő távolságra kis fenyőfákat rajzolunk a csokiból a sütőpapír szalagra. (Akár elő is rajzolhatjuk, hogy könnyebb legyen a csokival.) Hagyjuk teljesen megszáradni.
  3. Az étcsokoládét fölolvasztjuk, majd egyenletesen, de nem túl vékonyan a fenyőfás papírcsíkra kenjük. Ügyeljünk, hogy a szélein se legyen túl vékony a csoki.
  4. Hagyjuk egy kicsit megszilárdulni, majd amikor már nem csorgósan lágy, de még nem is szilárdult meg teljesen, óvatosan a csokis oldalával befelé a torta oldalára simítjuk.
  5. Ha kicsit netán hosszabb lett a kelleténél, akkor most korrigálhatjuk, levághatunk belőle, a lényeg, hogy szépen összeérjenek. Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megszilárdulhasson. 10-15 perc elteltével óvatosan lefejtjük a papírt a csokiszalagról.
  6. A torta tetejét kedvünkre díszíthetjük narancshéjjal, színes cukorkákkal. Én marcipán díszeket tettem a tetejére.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 334
elküldve: 0
receptkönyvben: 49
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gubigabi

Mióta szakács: 2010.04.14.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

ünnepi máktorta, narancskrémes máktorta, diókrémes-narancsos máktorta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

861
vaj 17 dkg
porcukor 25 dkg
rum 0.2 dl
tojás 8 db
mák 25 dkg
finomliszt 7 dkg
étkezési keményítő 5 dkg
sütőpor 1 teáskanál
narancs 1 közepes db
kandírozott narancshéj 5 dkg
1 csipet
narancslekvár 20 dkg
cointreau 0.3 dl
vaj 20 dkg
porcukor 15 dkg
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 2.5 dl
dió 10 dkg
narancs 1 közepes db
étcsokoládé 10 dkg
étcsokoládé 15 dkg
fehér csokoládé 10 dkg