Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-meggyes torta

Mákos-meggyes torta
Mákos-meggyes torta
85 perc / előkészület: 30 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik budaörsi cukrászdában kapható nagy kedvencem, a mákos-meggyes torta. Mivel receptjük titkos, így megpróbáltam reprodukálni magamtól (...miután már vagy 10 x kóstoltam náluk). Egy ideje már a sajátomat is ugyanolyan jónak találom, és a kedvenc cukrászdámban már más tortákat ízlelgetek... 

hozzávalók / 10 adag

lapok sütése

krém elkészítése

ajánlat

Maradék tojásfehérjék értelmes felhasználására is ajánlom. Csokikrém helyett lehet ezt a tortát tölteni mascarponés krémmel is (hamarosan arról a változatról is teszek fel fotót, illetve receptet).

Szólj hozzá!

elkészítés

lapok sütése

  1. A mákot ledaráljuk. Az almát megtisztítjuk, héját lehámozzuk, és lereszeljük.(Meglocsolhatjuk kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg, de jelentősége nincs nagyon, mert a lapok a máktól mindenképpen sötét színűek lesznek). A sütőt bekapcsoljuk, 180 °C-ra állítjuk.
  2. A tojásfehérjéket csipet sóval elkezdjük habosítani, és mikor félkemény állagot elértünk, akkor kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, és azzal együtt teljesen keményre verjük (akkor jó, ha megfordítjuk az edényt, és benne marad a hab).
  3. Ezután óvatosan, kanalanként beleforgatjuk a lisztet és a mákot, majd beletesszük a reszelt almát, és egyenletesen homogén állagúra keverjük.
  4. Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral bélelünk, és a tésztából 4 lapot sütünk (a lapokat egyenként 13-14 percig sütjük, mikor kezd barnulni a tetejük, vegyük is ki a sütőből).

krém elkészítése

  1. A tejszínt gyöngyözésig hevítjük, és ekkor lehúzzuk a tűzről.
  2. Beletördeljük apróra a két tábla csokit (én 60-65 %-os étcsokit használok), és hagyjuk pár percet olvadozni, elején nem jó kavargatni, mert a hirtelen olvadástól szemcséssé válhat a csokoládé. Kb 10 perc után már segíthetjük az olvadás folyamatát óvatos kavargatással.
  3. Mikor teljesen elolvad a csoki a tejszínben, betehetjük a hűtőbe további 10 percre, kicsit szilárdulni. A 10 perc letelte után habverővel kissé kavarjuk át, krémesítsük a könnyebb felhasználás érdekében.
  4. A torta összeállítása: Az egyik lapot megkenjük a krém 1/4-ével, és elhelyezünk rajta pár szem meggyet. Majd jöhet a második lap, újra krém+meggy, és így tovább. A torta tetejét is bevonjuk a maradék krémmel, és díszítjük pár szem meggyel.
  5. Pár órára behűtjük a kész tortánkat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 466
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

tejszínes csokikrémes máktorta, meggyes csokikrémes torta, mákos meggyes torta csokis krémmel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

426
mák 20 dkg
tojásfehérje 8 db
porcukor 20 dkg
1 csipet
alma 1 közepes db
finomliszt 5 dkg
habtejszín 250 ml
étcsokoládé 200 g
meggy 400 g