r
Nosalty Logó

Narancsos-kávés csokoládétorta, kandírozott narancsokkal és espressoval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Narancsos-kávés csokoládétorta, kandírozott narancsokkal és espressoval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Csokoládékrém

Kandírozott narancs

Összeállítás

Tálalás – Caffé siciliano

Összesen 1113 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Csokoládékrém

Kandírozott narancs

Összeállítás

Tálalás – Caffé siciliano

Összesen 13346 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Tészta

Csokoládékrém

Kandírozott narancs

Összeállítás

Tálalás – Caffé siciliano

Összesen 355 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    74.7 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    170 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    608.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    248 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.5 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    307 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    298 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    155 micro
Összesen 1113 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    166.7 g

Zsír

  • Összesen
    896.7 g
  • Telített zsírsav
    365 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    169 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    2036 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7300.9 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    1564 mg
  • Vas
    57 mg
  • Magnézium
    1249 mg
  • Foszfor
    2977 mg
  • Nátrium
    1209 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1206.3 g
  • Cukor
    863 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    943.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3685 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    150 mg
  • D vitamin:
    269 micro
  • K vitamin:
    76 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    324 micro
  • Kolin:
    906 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3579 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    1047 micro
  • β-crypt
    361 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1861 micro
Összesen 13346 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    193.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 355 kcal

Hozzávalók

Tészta

Csokoládékrém

Kandírozott narancs

Összeállítás

Tálalás – Caffé siciliano

Elkészítés

Tészta

  1. A sütőt előmelegítjük – légkeverés fokozaton 170 fokra, simán 180-ra. Két 16 cm átmérőjű tortakarikát vagy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Ha még több formánk van (4), akkor laponként is süthetjük. Mi most két formában sütöttük, és hűlés után vágtuk azokat tovább vízszintesen 2-2 külön lapra.
  2. A szobahőmérsékletű vajat robotgép segítségével alaposan kihabosítjuk a cukorral, a nádcukorral és a vaníliás cukorral. Apránként hozzáadjuk a kefirrel elkevert tojásokat, ügyelve arra, hogy ne csapódjon ki a vaj.
  3. Belereszeljük 3 vagy akár 4 megtisztított narancs héját is, majd a sütőporral, kakaóporral és sóval elkevert lisztet fokozatosan hozzászitáljuk a masszához.
  4. Hozzácsurgatjuk a lefőzött, langyos presszókávét. Ügyeljünk rá, hogy a tésztát nem szabad túlkeverni: gyors és határozott mozdulatokkal dolgozzunk.
  5. A kész tésztamasszát egyenlően elosztjuk a tortakarikákban, a tetejüket pedig elegyengetjük. 40-45 percig sütjük, szükség esetén (ha nem egyenletesen süt a sütőnk) félidőben megforgatva.
  6. Sütés után a formákat sütőpapírral lefedett tepsin, fejjel lefelé állni hagyjuk - így a sülés alatt kissé felpúposodott tészta teteje egyenletes lesz. Amíg a torta sül, elkészítjük a krémet.

Csokoládékrém

  1. Gyorsforralóban a tejszínt, a vajat, egy csipet sót és a nádcukrot összeolvasztjuk, majd felforraljuk. Gyorsan az apróra tördelt étcsokoládéra öntjük, és lefedve állni hagyjuk, amíg felolvad a csoki.
  2. Spatulával (vagy botmixerrel) simára keverjük, óvatosan, hogy ne legyen buborékos. Amikor szép fényes és egynemű, akkor kész. A csokoládékrémet hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni és kissé megdermedni. Semmiképp ne tegyük hűtőbe, mert teljesen visszadermed.
  3. A torta összeállítása előtt a csokoládészószt kikeverjük a kihabosított mascarponéval. (Ha nagyon lágy a krém egy kevés zselatinfixszel korrigálhatunk az állagán.) A kettő összekeveréséhez viszont már ne használjunk robotgépet vagy kézi habverőt, mert kiikrásodhat a krém (nem lesz baja, de nem túl esztétikus). Helyette spatulával, határozott mozdulatokkal forgassuk össze. Ügyeljünk arra is, hogy a csokoládé és a mascarpone is szobahőmérsékletű legyen, ezzel is csökkentve a kicsapódás esélyét.
  4. A kész krémet habzsákba töltjük. A habzsákozás el is hagyható, viszont ezzel a módszerrel kényelmesen és könnyen felvihetjük mindenhová a krémet. Habzsák hiányában spatulával vagy kenőkéssel is kenhetjük a tortát.

Kandírozott narancs

  1. Amíg hűl a piskóta és a krém, addig elkészítjük a villámgyors, házilag kandírozott narancskarikákat. Ehhez a narancsot mandolinon nagyon vékonyra szeleteljük (kb. 2mm), majd egyesével megforgatjuk őket egy kistálkába kiszórt kristálycukorban.
  2. Sütőpapírra helyezzük és 200°C –os forró sütőben kb. öt percet sütjük őket, ezalatt kellően megolvad rajtuk a cukor és enyhén karamellizálódnak.
  3. A sütőből kivéve gyorsan áttesszük őket egy tiszta sütőpapírra, ehhez használjunk csipeszt vagy villát, mert a karamell veszélyesen forró.
  4. Ezután visszatesszük néhány percre a 100-110 °C fokra csökkentett hőmérsékletű sütőbe, ahol hagyjuk őket kicsit szikkadni és száradni. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni őket, így a sütőpapírról is könnyedén lejönnek. Felhasználásig tegyük félre.

Összeállítás

  1. Készítsünk elő minden összetevőt, hogy minden kéznél legyen: a csokoládékrém, a tortalapok, a kandírozott narancs és a narancslekvár, valamint főzzünk le egy dupla presszót, amihez készítsünk oda egy konyhai szilikonecsetet.
  2. A kihűlt tortaalapokat kivesszük a karikákból, és laponként, vízszintesen két egyenlő része vágjuk. Ha valakinek egyszerűbb úgy, érdemes lehet a tortaformában rétegezni a tortát – ehhez a forma falát béleljük ki waxpapírral, hogy véletlenül se ragadjon oda semmi.
  3. A tésztalapokat rétegenként kicsit átitatjuk a kávéval, majd alaposan megkenjük narancskevárral. Jöhet a csokikrém: minden réteg közé körülbelül ujjnyi krém kerüljön, nagyjából olyan vastagon, mint a piskóta.
  4. Rétegezünk: tészta, krém, tészta, krém, tészta, krém, a tetejét pedig tésztával zárjuk, amit szintén picit megkenünk kávéval. Letakarjuk és pár órát hűtőben pihentetjük, ezalatt összeérnek a rétegek.
  5. Ha eddig tortaforma segítségével dolgoztunk, most mindenképpen vegyük le. A torta oldalát a krémmel körbekenjük, majd egy habkártyával vagy fémspatulával szép egyenletesre simítjuk, a tetejét/peremét pedig úgymond „élesre” kenjük.
  6. Legalább másfél órára hűtőbe tesszük, de egy órát akár mélyhűtőben is sokkolhatjuk. Végül a maradék krémből krémrózsákat nyomkodunk a torta tetejére és a házi kandírozott narancsszeletekkel díszítjük. Néhány kandírozott narancshéjat tegyünk félre a Caffé siciliano-hoz.
  7. A látvány csodálatos, az íze még lenyűgözőbb: bármely ünnepi aszalton megállná a helyét. Készítsétek el ti is, mert minden fáradságot megér.

Tálalás – Caffé siciliano

  1. A tortaszeleteteket fogyasszuk egy csésze frissen főzött ’Caffé siciliano’ kávéval. Ehhez egy csésze aljára tegyünk néhány kandírozott narancshéjat, egy kiskanállal szétnyomkodjuk, és a tetejére egy espresso-t készítünk a Nespresso Il Caffé kávékapszulából. Az Il Caffé-val egy nagyon intenzív, klasszikus olasz ízélményben lehet részünk, a bársonyos, pörkölt gabonás ízvilág tökéletes párost alkot a csokoládéval és naranccsal. Csokoládémousse készítéséhez is használhatjuk, és a kávét mellé is fogyaszthatjuk. Akárcsak az olaszok, egy rövid espressoval vagy ristrettóval zárjuk az étkezést.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3079
  • Feltöltés dátuma: 2020. november 06.

Receptkategóriák

A csokoládé és a narancs párosát vannak, akik furcsállják, de szerintünk isteni és szívmelengető ízkombináció. Minket leginkább a gyerekkorra emlékeztet, hiszen régen nagy népszerűségnek örvendett a csokoládéba mártott, kandírozott narancs. Ez a nosztalgikus emlékkép inspirált minket, amikor az ünnepekre hangolódva megalkottuk ezt a csokoládés-narancsos tortakölteményt. Apró, ám annál ütősebb csavar a receptben, hogy egy csésze frissen főzött espresso kávéval dobtuk fel a csokis piskótát, amitől az még szaftosabb lett. Sőt, ha olyan kávébolondok vagytok, mint mi, akkor a kész piskótarétegeket is itassátok át kávéval, hogy igazán érezhessük annak karakteres ízvilágát.

Hozzávalók

Tészta

Csokoládékrém

Kandírozott narancs

Összeállítás

Tálalás – Caffé siciliano

Címlapról ajánljuk

További cikkek