Kávé

Leírás

Kávé – receptek, leírás, tippek

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, amely az emberek mindennapjainak szerves részévé vált. Kellemes aromája és koffeintartalma miatt frissít, élénkít, és fokozza a koncentrációt. A kávé több mint 70 országban terem, legjelentősebb termelői között szerepel Brazília, Vietnam, Kolumbia és Etiópia. A kávészemek a kávécserje ("Coffea") termései, amelyeket betakarítás után szárítanak, pörkölnek, majd őrölnek.

A kávé többféle formában kapható: szemes, őrölt, instant vagy kapszulás változatban. Fogyasztható eszpresszóként, hosszú kávéként, latte vagy cappuccino formájában, illetve hideg kávéitalokban. A trópusi éghajlaton termő kávécserje feldolgozott magja. A kesernyés ízű ital előnyei fő hatóanyagához, koffeintartalmához kötődnek: növeli az éberséget, stimulálja az ideg-, szív- és érrendszert, és közismerten vízhajtó hatású. Szemes, őrölt és instant változatban kapható. Leggyakoribb kávéfajták: Coffea arabica (typica, bourbon, mokka) és a Coffea canephora (robusta, kouillon, uganda).

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Kávé

Mi az a kávé?

A kávé a kávécserje terméséből, az úgynevezett kávébabból készül. Két fő fajtája a Coffea arabica és a Coffea canephora (közismertebb nevén robusta). Az arabica kávé lágyabb, savasabb ízvilágú, míg a robusta erősebb, kesernyésebb aromájú, és magasabb koffeintartalommal bír. A kávé feldolgozása több lépcsőben zajlik: a babszemeket fermentálják, szárítják, pörkölik, majd különböző formában árusítják.

Hogyan vásároljuk?

A kávét szemes, őrölt vagy instant formában vásárolhatjuk meg. A frissen őrölt kávé a legintenzívebb aromájú, ezért érdemes otthoni darálót használni. Figyeljünk a származási helyre és a pörkölés típusára: a világosabb pörkölés savasabb, gyümölcsösebb ízt ad, míg a sötét pörkölés testesebb, csokoládés vagy karamelles ízvilágú.

Mire jó a kávé?

A kávé élénkítő hatású a koffeintartalmának köszönhetően, amely segít a fáradtság leküzdésében, és javítja a koncentrációt. Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet védekezőképességét. Emellett a kávéfogyasztás serkenti az anyagcserét, és javíthatja a sportteljesítményt.

Mi készülhet kávéból?

Kávés italok: Espresso-tonik, latte, cappuccino, dirty chai, jegeskávé vagy banános kávékülönlegesség.
Desszertek: Tiramisu, kávétorta, kávés mousse, torta vagy kuglóf.
Alkoholos italok: Espresso martini, White Russian vagy házi Baileys.

Még több kávéval készült receptért görgess lejjebb!

9
Kalória
0.1g
Fehérje
1.7g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
97.8g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Kávé

fehérjetartalom

0.12 g

zsírtartalom

0.184 g

szénhidráttartalom

1.67 g

víztartalom

97.8 g

gramm kávé?

Top ásványi anyagok

Magnézium

80 mg

Nátrium

14 mg

Foszfor

7 mg

Kalcium

2 mg

Top vitaminok

Niacin - B3 vitamin

5.207 mg

Kolin

2.6 mg

B6 vitamin

0.002 g

C vitamin

0.2 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.12 g

Zsír

telített zsírsav

0.092 g

többszörösen telített zsírsav

0.092 g

ásványi anyagok

Kalcium

2 mg

Vas

0.13 mg

Magnézium

80 mg

Foszfor

7 mg

Nátrium

14 mg

Cink

0.05 mg

Réz

0.05 mg

Mangán

0.05 mg

szénhidrát

víz

97.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.001 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.177 mg

Niacin - B3 vitamin

5.207 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.028 mg

Folát

1 µg

Kolin

2.6 mg

E vitamin

0.01 mg

K vitamin

0.1 µg

C vitamin

0.2 mg

B6 vitamin

0.002 g

155 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...