Kávé

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, amely az emberek mindennapjainak szerves részévé vált. Kellemes aromája és koffeintartalma miatt frissít, élénkít, és fokozza a koncentrációt. A kávé több mint 70 országban terem, legjelentősebb termelői között szerepel Brazília, Vietnam, Kolumbia és Etiópia. A kávészemek a kávécserje ("Coffea") termései, amelyeket betakarítás után szárítanak, pörkölnek, majd őrölnek.
A kávé többféle formában kapható: szemes, őrölt, instant vagy kapszulás változatban. Fogyasztható eszpresszóként, hosszú kávéként, latte vagy cappuccino formájában, illetve hideg kávéitalokban. A trópusi éghajlaton termő kávécserje feldolgozott magja. A kesernyés ízű ital előnyei fő hatóanyagához, koffeintartalmához kötődnek: növeli az éberséget, stimulálja az ideg-, szív- és érrendszert, és közismerten vízhajtó hatású. Szemes, őrölt és instant változatban kapható. Leggyakoribb kávéfajták: Coffea arabica (typica, bourbon, mokka) és a Coffea canephora (robusta, kouillon, uganda).
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kávé a kávécserje terméséből, az úgynevezett kávébabból készül. Két fő fajtája a Coffea arabica és a Coffea canephora (közismertebb nevén robusta). Az arabica kávé lágyabb, savasabb ízvilágú, míg a robusta erősebb, kesernyésebb aromájú, és magasabb koffeintartalommal bír. A kávé feldolgozása több lépcsőben zajlik: a babszemeket fermentálják, szárítják, pörkölik, majd különböző formában árusítják.
A kávét szemes, őrölt vagy instant formában vásárolhatjuk meg. A frissen őrölt kávé a legintenzívebb aromájú, ezért érdemes otthoni darálót használni. Figyeljünk a származási helyre és a pörkölés típusára: a világosabb pörkölés savasabb, gyümölcsösebb ízt ad, míg a sötét pörkölés testesebb, csokoládés vagy karamelles ízvilágú.
A kávé élénkítő hatású a koffeintartalmának köszönhetően, amely segít a fáradtság leküzdésében, és javítja a koncentrációt. Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet védekezőképességét. Emellett a kávéfogyasztás serkenti az anyagcserét, és javíthatja a sportteljesítményt.
Kávés italok: Espresso-tonik, latte, cappuccino, dirty chai, jegeskávé vagy banános kávékülönlegesség.
Desszertek: Tiramisu, kávétorta, kávés mousse, torta vagy kuglóf.
Alkoholos italok: Espresso martini, White Russian vagy házi Baileys.
Még több kávéval készült receptért görgess lejjebb!
Kávé az év bármely időszakában kapható szemes változatban, őrölve vákkumcsomagolásban vagy instant formában is.
A kávét légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk. A szemes kávé tovább megőrzi frissességét, mint az őrölt változat. Fagyasztása nem ajánlott, mert a nedvesség károsíthatja az aromákat.
fehérjetartalom
0.12 g
zsírtartalom
0.184 g
szénhidráttartalom
1.67 g
víztartalom
97.8 g
Magnézium
80 mg
Nátrium
14 mg
Foszfor
7 mg
Kalcium
2 mg
Niacin - B3 vitamin
5.207 mg
Kolin
2.6 mg
B6 vitamin
0.002 g
C vitamin
0.2 mg
fehérje
0.12 g
Zsír
telített zsírsav
0.092 g
többszörösen telített zsírsav
0.092 g
ásványi anyagok
Kalcium
2 mg
Vas
0.13 mg
Magnézium
80 mg
Foszfor
7 mg
Nátrium
14 mg
Cink
0.05 mg
Réz
0.05 mg
Mangán
0.05 mg
szénhidrát
víz
97.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.001 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.177 mg
Niacin - B3 vitamin
5.207 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.028 mg
Folát
1 µg
Kolin
2.6 mg
E vitamin
0.01 mg
K vitamin
0.1 µg
C vitamin
0.2 mg
B6 vitamin
0.002 g
Amíg lehet, együk a káposztát: most éppen leves formájában, amit ropogósra sült csirke követ különleges páccal, majd egy igazán tavaszias tortával végezhetjük be az étkezést.
NosaltyA hétre csupa szép és csupa finom desszertet hoztunk nektek, egyenesen Franciaországból! Lássuk, ti hányat ismertek fel közülük!
NosaltyHa nem figyelünk oda a karbantartás során a kertészkedéshez használt eszközök helyes megtisztítására, azzal nemcsak a metszőollóknak, lapátoknak és társaiknak tehetünk rosszat, de a növényeinknek is.
Szabó AnnaEzekkel az élelmiszerekkel csínján kell bánni, mert könnyedén okozhatnak károkat az egyik legfontosabb szervünkben, a májunkban.
A bodza közkedvelt májusi növény, hiszen sokféleképpen felhasználható virágából készülhet szörp, tea, és akár palacsinta is. Arról azonban kevesen tudnak, hogy a növény egy része, nyersen fogyasztva nem éppen tesz jót az egészségünknek, pláne nagy mennyiségben.
Mindig van egy újabb technika, ami nagyobb, érettebb, szebb termést ígér. Ilyen ez az ültetési módszer, amivel nagyobb termésre számíthatunk a paradicsom esetében.
Gyakran előveszem ezt a receptet, ha nem akarok órákig a konyhában lenni. A recept egy magas, 30x40-es tepsihez való, felére csökkenthetjük a mennyiségeket, ha kevesebbet szeretnénk ...
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...
Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...