Nosalty Logó

Nagymama cseresznyelekváros palacsintája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Nagymama cseresznyelekváros palacsintája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

Összesen 1883 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

Összesen 7529 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

Összesen 216 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    420.5 g
  • Cukor
    362 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    311.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    521 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    435 micro
Összesen 1883 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    60.6 g

Zsír

  • Összesen
    82.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2213.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    664 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    768 mg
  • Nátrium
    447 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1681.8 g
  • Cukor
    1449 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1246 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    404 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    538 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2082 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1740 micro
Összesen 7529 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    63.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 216 Kcal

Hozzávalók

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A palacsintához

  1. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk
  2. A felütött tojásokat elkeverjük 2 tk porcukorral, egy csipet sóval, a tejet és a lisztet váltakozva keverjük a masszába, amit aztán a szódavízzel együtt habverővel csomómentesre keverünk. Belekeverünk egy kis napraforgóolajat is.
  3. Ezután felmelegített palacsintasütőben kevés olajon a palacsintákat aranysárgára sütjük. A kisült palacsintákat forró vízzel telt edény fölé helyezve vagy mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is kisütjük.
  4. A palacsintákat megkenjük cseresznyelekvárral, feltekerjük, tetejüket 20 dkg fahéjas porcukorral szórjuk meg.
  5. Ha a lekvárból marad, vagy, ha valaki szereti a lekvárt tálaláskor, kis üvegtálkában tehet a palacsinta mellé is.
  6. Nagymama cseresznyelekvárja:
  7. A cseresznyét többször átmossuk, szártalanítjuk, kimagozzuk.
  8. 1 kg kimagozott cseresznyét és 25 dkg kimagozott meggyet 1 kg kristálycukorral összekeverünk, és 24 órát állni hagyjuk.
  9. Következő nap forrásig melegítjük, és 5-10 percig kavargatva főzzük, levesszük a tűzről, tűzálló tálba öntjük, és kihűtjük.
  10. A harmadik nap lábasba öntjük, ismét forrásig melegítjük, 5 percig kavargatva főzzük, majd szűrőn vagy szitán leszűrjük.
  11. A folyékony lekvárt 10 percig állni hagyjuk, újra a cseresznyére öntjük, végül fertőtlenített üvegekbe töltjük.
  12. 1 késhegynyi szalicilt teszünk rá és azonnal lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (kb. 1 éjszaka alatt).
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 26337
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 01.

Ajánló

Tippek a palacsintasütéshez: A palacsintasütéshez 4 dolog szükséges: jó minőségű serpenyő, jó palacsinta alaprecept, jó minőségű alapanyagok + egy kicsi palacsintasütési gyakorlat. A tésztához annyi deka réteslisztet használjunk fel, ahány darab palacsintát szeretnénk sütni. A csomómentesre kevert, se híg, se sűrű tésztát kb. 1 óráig hagyjuk állni. Ha időközben besűrösödik, egy kevés vízzel hígítsuk fel. Könnyebb lesz a palacsintánk, ha késhegynyi sütőport és 2 evőkanál olajat is a masszába dolgozunk. Az előmelegített palacsintasütőbe tegyünk egy kávéskanálnyi zsiradékot, forrósítsuk meg, majd öntsük bele a tésztát, terítsük szét, és mindkét felét süssük pirosra közepes lángon. Ha teflonserpenyőben sütjük a palacsintát, és a tésztájába olajat is kevertünk, csak az első palacsinta sütésekor olajozzuk be a serpenyő belsejét. A palacsinta leragadhat, ha túl hideg a tésztája, rossz minőségű lisztből készítettük, vagy nem elegendő benne a tojás, illetve, ha nem forró a zsiradék alatta. Ha nem sikerült a palacsintatészta, sütéskor állandóan leragad, búzadara hozzáadásával császármorzsát készíthetünk belőle.  

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mártika és Feri 107 recept

Szeretett nagyanyáink régen órákon (napokon) keresztül rotyogtatták, kevergették a hatalmas kondérokban fővő lekvárokat. Ez a recept is emléket állít a régi, hagyományos lekvárfőzésnek. A mai modern nőknek viszont főzésre és főleg lekvárfőzésre már nincsen idejük. A tartósítószergyártók ezt jól meglátták, és kifejlesztették a speciális zselésítő szereket, amelyek hozzáadásával sokkal gyorsabban besűrűsödnek a lekvárok. Egy zacskó zselésítő kb. 1-1,5 kg gyümölcsíz (lekvár) elkészítéséhez is elegendő. 

Hozzászólások

Törölt felhasználó

nagyon guszta... :)címet írom... lehet küldeni... :) :)

Mártika és Feri

Kedves Dórianyu, ha Nyírtelken jársz szívesen sütünk Neked. Üdvözlettel: Mártika és Feri

Törölt felhasználó

Nem tudom,hogy jól látom e,de els? ránézésre vastagabb a palacsinta tészta,nem papírvékony...

Törölt felhasználó

Hát én nem szeretem, ha a tészta papírvékony, mert érezni akarom, hogy palacsintát eszek.

Mártika és Feri

Kedves crazygirl26! Mint a címben is benne van a nagymamám módjára készítettük. Ebb?l a palacsintából 3-4 db is elég volt, hogy jól lakjak. A Balatonnál Csopakon egyszer 22db palacsintát ettem meg a papírvékonyból és még jól sem laktam. Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

nem vagytok messze ám...:) :) egyszer szavadon foglak...:) :)

Mártika és Feri

Kedves Dórianyu! Szeretettel várunk! e-mail:fpanda@citromail.hu Üdvözlettel: Ferenc

Törölt felhasználó

köszönöm...:) :) egyszer lehet tényleg sor kerül rá...érdekes dolog lenne...:) :) addig is...holnap palacsinta lesz nálunk! :) :)

Törölt felhasználó

ja és ha tényleg összejönne a "találkozás" akkor a strudlit sem hagynánk ki...a vállaji strudlit, anyukám ugyanis Vállajon született....:) :)

Törölt felhasználó

Ma elkészítettem, és mindenki odavolt t?le....El?ször érdekesnek találtam, hogy rétesliszttel készül, de mennyei lett! :o) Máskor is így készítem... :o) Köszönöm a remek receptet!

Mártika és Feri

köszönjük a kiemelést. Üdvözlettel: Ferenc

Sz Éva

Annyira jó, hogy ebben nincs 3:1-ben zselésít?. Holnap nekiállok cseresznye lekvárt f?zni. Nagyon örülnék még ilyen lekvárrecepteknek. Valóban ez itthon is elkészíthet?. Az anyukám mindig üstben rotyogtatva és egész végig kavarva csinálta a lekvárt. Számomra az kivitelezhetetlen, de így szerintem bármikor meg lehet csinálni:)

Törölt felhasználó

ennél rosszabb palacsinta receptet még nem próbáltam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ennek inkább tojásrántotta ize volt, borzalmas ! rossz!

Lolli

nem biztos, hogy mindig a recept a hibás...

Törölt felhasználó

Kedves szakács/n?! Elnézést,nem akarok bántani,de nem sületlen kissé,vagy csak a kinézése olyan!!!??? Az is igaz,hogy az ízlések nem egyeznek,de nem is kell tulajdonképpen,a lényeg,hogy megfeleljen azoknak akinek készítik!!! Amúgy mi sem a papírvékonyat szeretjük...valahol a kett? között vagyunk,de azért gratulálok és minden bizonnyal kipróbálom,csak a vastagságot fogom a mi igényeinkhez igazítani. Üdv.és további sok finomságot! :)

Hozzávalók

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek