r
Nosalty Logó

Nagymama cseresznyelekváros palacsintája

Mártika és Feri
Nagymama cseresznyelekváros palacsintája
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

1883
Kalória
15.2g
Fehérje
420.5g
Szénhidrát
20.7g
Zsír
311.5g
Víz
135g
Koleszterin
7.6g
Élelmi rost
362.2g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

Összesen 1883 kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

Összesen 7529 kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A palacsintához

A cseresznyelekvárhoz

A tálaláshoz

Összesen 216 kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    420.5 g
  • Cukor
    362 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    311.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    521 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    435 micro
Összesen 1883 kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    60.6 g

Zsír

  • Összesen
    82.9 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2213.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    664 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    768 mg
  • Nátrium
    447 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1681.8 g
  • Cukor
    1449 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    1246 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    404 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    538 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2082 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1740 micro
Összesen 7529 kcal
  • 2% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    63.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    35.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 216 kcal

Elkészítés

A palacsintához

  1. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A tojásokat egyenként felütjük, tálkába csúsztatjuk
  2. A felütött tojásokat elkeverjük 2 tk porcukorral, egy csipet sóval, a tejet és a lisztet váltakozva keverjük a masszába, amit aztán a szódavízzel együtt habverővel csomómentesre keverünk. Belekeverünk egy kis napraforgóolajat is.
  3. Ezután felmelegített palacsintasütőben kevés olajon a palacsintákat aranysárgára sütjük. A kisült palacsintákat forró vízzel telt edény fölé helyezve vagy mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is kisütjük.
  4. A palacsintákat megkenjük cseresznyelekvárral, feltekerjük, tetejüket 20 dkg fahéjas porcukorral szórjuk meg.
  5. Ha a lekvárból marad, vagy, ha valaki szereti a lekvárt tálaláskor, kis üvegtálkában tehet a palacsinta mellé is.
  6. Nagymama cseresznyelekvárja:
  7. A cseresznyét többször átmossuk, szártalanítjuk, kimagozzuk.
  8. 1 kg kimagozott cseresznyét és 25 dkg kimagozott meggyet 1 kg kristálycukorral összekeverünk, és 24 órát állni hagyjuk.
  9. Következő nap forrásig melegítjük, és 5-10 percig kavargatva főzzük, levesszük a tűzről, tűzálló tálba öntjük, és kihűtjük.
  10. A harmadik nap lábasba öntjük, ismét forrásig melegítjük, 5 percig kavargatva főzzük, majd szűrőn vagy szitán leszűrjük.
  11. A folyékony lekvárt 10 percig állni hagyjuk, újra a cseresznyére öntjük, végül fertőtlenített üvegekbe töltjük.
  12. 1 késhegynyi szalicilt teszünk rá és azonnal lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (kb. 1 éjszaka alatt).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p

Szeretett nagyanyáink régen órákon (napokon) keresztül rotyogtatták, kevergették a hatalmas kondérokban fővő lekvárokat. Ez a recept is emléket állít a régi, hagyományos lekvárfőzésnek. A mai modern nőknek viszont főzésre és főleg lekvárfőzésre már nincsen idejük. A tartósítószergyártók ezt jól meglátták, és kifejlesztették a speciális zselésítő szereket, amelyek hozzáadásával sokkal gyorsabban besűrűsödnek a lekvárok. Egy zacskó zselésítő kb. 1-1,5 kg gyümölcsíz (lekvár) elkészítéséhez is elegendő. 

További receptek

Epres red velvet palacsinta

Eperszezonban ez lesz a legszebb desszert, amit készíthetsz! Próbáld ki habos, citromhéjjal ízesített mascarponekrémmel, és díszítsd kedvedre. Könnyed, elegáns megjelenése ellenére ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...