Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Palacsiga

Palacsiga
Palacsiga
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család 50%-ban oszlik meg palacsinta-fronton: ketten nagyon szeretjük, ketten nem igazán. Az "ellenzők" egyike csak a kakaós palacsintát eszi meg, azt is nagyon ritkán. Mikor először elkészítettem ezt a nyalánkságot, az volt a célom, hogy úgy dobjam fel a pala-receptet, hogy az mindenkinek bejövős legyen. Nem tudom, mi a titka, de ez nagy siker lett, 100%-os nyereség, előfordult már olyan, hogy éppen az ellenzők egyike kérte, hogy süssek megint. Elkészíteni is egyszerű, így azoknak, akik nem vetik meg teljesen az édességeket, tuti siker.

Egyre azonban érdemes felkészülni: aki ilyennel próbálkozik, 'könyékig csokis lesz' (bár idővel ezt is legyőzheti az ember).

Nem érdemes azonban sokat csinálni, mert csak frissen az igazi, és tömörsége miatt nem tud belőle sokat enni az ember.

Hajrá, és jó étvágyat hozzá!


hozzávalók / 4 adag

A palacsintához

A töltéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Palacsintát készítünk. Ha van bevált recept, azon felesleges változtatni, ha nincs (mondjuk, mert még kezdők vagyunk a palacsinta-fronton, vagy csak még nem találtuk meg az igazit), akkor íme:
  2. A fenti hozzávalókat (az olaj kivételével) keverjük csomómentesre (A két tojást vegyük alapnak, és a hozzávalókat vegyesen, apránként keverjük hozzá. Ha eleinte kicsit csomós marad, ne ijedjünk meg, a palcsintatészta sajátossága, hogy a kisebb csomók a plusz folyadéktól elmúlnak.)
  3. A fáradalmak kipihenésére tartsunk egy kis szünetet - úgy fél óra elég, de palacsintának túl sok pihi nálam még nem ártott meg soha - , a tésztát adddig tartsuk szobahőmérsékleten, érdemes letakarni.
  4. Jöhet a sütés: öntsünk egy kis olajat a sperpenyő aljára, és merjük ki merőkanállal az első palacsintát a forró edénybe; mivel ez híg tészta (a sütőpor azért kell, hogy ennek ellenére ne legyen nagyon vékony), szinte pillanatok alatt átsül, alig egy perc múlva már fordíthatjuk is, aztán jöhet a következő. Nekem 28 cm-es serpenyőben 9 db palacsinta lett ebből.
  5. Az elkészült palacsintákra kenjünk csokoládékrémet - azért nem írtam menniységet, mert ez a csokikrém minőségétől is függ, no meg ízlés dolga, de inkább vékonyan kenjük meg őket, mint vastagon -, majd erre jöhet a kedvenc lekvárunk (a nem híg lekvárt törjük össze, ez sem kell túl vastagon), végül tekerjük fel őket.
  6. A feltekert, csokis-lekváros palacsintákat daraboljuk fel 2-5 cm vastag csigákra.
  7. A palacsigákat (állítva) rakjuk egy tűzálló tálba, ha egy sor betelt, jöhet a következő. Nem baj, ha többréteg lesz egymáson.
  8. Ha minden palacsigánk efogyott, a csigahalmot meglocsojuk három-négy kupak rummal vagy ennek megfelelő rumaromával.
  9. A tálat tegyük előmelegített sütőbe, és összepirítjuk.
  10. Ha elkészült, a teteje és az oldala ropogni fog. Még melegen (langyosan) tálaljuk, jó étvágyat hozzá.
 

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 179
elküldve: 1
receptkönyvben: 313
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

csacsiga

Mióta szakács: 2011.02.23.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csokis-lekváros palacsinta egybe sütve, tepsiben sült palacsintacsigák

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2011-03-20 22:20

Kedves Csacsiga!
Tiéd lett 2011. március 19. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

laraed
Edit / laraed Sat, 2011-03-19 17:07

Kedves Csacsiga! Üdvözöllek közöttünk az első recepted alkalmából:)) Gratula érte. Annyit tennék hozzá , hogy ha nem akartok a palacsinta készítésbe elfáradni akkor gépi habverővel keverd ki. A "lusta" háziasszonyok így csinálják / Én is ! :))) Üdv Edit

csacsiga
csacsiga / csacsiga Sun, 2011-03-20 22:39

Olyan soká került fel, hogy már kezdtem lemondani róla, de végree. (:
Régen mi is géppel kevertük, a nagyobb adagnak valószínűleg ma is így fognék neki, de ez olyan kevéske, hogy tovább tart elővenni/elrakni, mint míg kikeverem. ((: Én ahhoz vagyok lusta. (((:
De azért köszönöm a tippet - és az üdvözletet, remélem, sok finomsággal gazdagítom még a gyűjteményt. (:

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Sat, 2011-03-19 21:20

Sziasztok! A palacsintatésztát én sem kézzel keverem már kb 2 hónapja ki, hanem a lisztet a tejjel kisebb adagonként fix-mix-be teszem, összerázom párszor és így igazán rövid idő alatt csomómentes tésztát kapok.
Jól néz ki ez a palacsinta, szerintem kipróbálom! Üdv, WM

csacsiga
csacsiga / csacsiga Sun, 2011-03-20 22:41

 Úgy tizenhaz képből válogattam ki a tökéletest, ezek szerint bejött. (: Remélem, nem csak szépnek, de ízletesnek is találod majd! ((:

488
finomliszt 200 g
cukor 40 g
tojás 2 db
tej 150 ml
ásványvíz 250 ml
sütőpor 0.5 csomag
1 csipet
napraforgó olaj 2 ek
csokiszósz 1 dl
lekvár/ dzsem 10 dkg
rum 20 ml