Szalicil

Szalicil

Leírás

A szalicil megakadályozza a rothadást, erjedést, penészedést, ezért többek között zöldségek, gyümölcsök, dzsemek, lekvárok, illetve vaj konzerválására is használják. Fehér por formájában kapható. Befőzéskor a szalicilt az üvegbe töltés után az eltett gyümölcs, vagy savanyúság tetejére szórjuk. Ha ilyen módon tartósítottunk, az eltett gyümölcs vagy savanyúság felbontásakor mindig távolítsuk el a szalicilos részt, mivel előfordulhat, hogy allergiás tüneteket, kiütést, köhögést stb. okoz. A szalicilt főzni nem szabad! A szalicil használatával egyidejűleg más tartósítószert ne alkalmazzunk! A szalicilt helyettesíthetjük benzoesavval is, mely kevésbé ártalmas. Forró vízben kell feloldani, majd belekeverni az eltennivalóba. A zöldségek esetében az ecethez adjuk hozzá. Érdekesség: A kinin felfedezése előtt a fűzfakéreg főzete volt a malária legjobb orvossága. A főzet gyulladásgátló, antiszeptikus, lázcsillapító, vérzéscsillapító hatású. A szalicilsavat a fűzfáról (salix) nevezték el, melynek kérgében található. Több gyógyszer alapanyaga, közülük legismertebb az aszpirin, azaz acetil-szalicilsav.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen, eredeti vagy;jól visszazárható csomagolásban.

100g Szalicil

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

Hány kalória

gramm

szalicil?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

89 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.