Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Muszaka Sylvia Gasztro Angyal konyhájából

Muszaka Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
Muszaka Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
0 perc /
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A görögöknél is ünnepi étel, kicsit időigényes és nem túl olcsó, de padlizsán idénykor mindig elkészítem, mert isteni finom rakott étel! 

hozzávalók / 6 adag

Muszaka alap

Besamel mártás

Szólj hozzá!

elkészítés

Muszaka alap

  1. A padlizsánokat megmossuk, szárukat leválasztjuk, és hámozatlanul kb. fél centi vastagon felkarikázzuk. Alaposan besózzuk, és kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy kesernyés levét kiengedje.
  2. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk.
  3. A paradicsomot szintén karikára vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk.
  4. Elkészítjük a húsos ragut: a 3 ek olajban a hagymákat megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: cukrot, fahéjat, bazsalikomot, oregánót, sót és borsot.
  5. Fedő nélkül még 10-15 percig élénk tűzön addig pirítjuk, ameddig a leve teljesen elfő. Amikor kihűlt, összedolgozzuk egy darab tojással.
  6. Időközben elkészítjük a besamelt. A padlizsán szeleteket alaposan lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd kevés olajban, több részletben kisütjük.
  7. Végül összeállítjuk az ételt: a sütőt 200 fokra előmelegítjük, 1 ek olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit. Az aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamel mártással zárjuk a rétegezést.
  8. A forró sütőben kb. 50 percig sütjük. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.

Besamel mártás

  1. A vajban sárgára pirítjuk a lisztet, és simára keverjük a forró tejjel. Mérsékelt tűzön, sűrűsödésig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint a fűszereket is hozzáadjuk: sót, borsot, szerecsendiót, majd a 2 tojássárgáját, és végül a reszelt sajtot.
  • költség: 2800 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 10 126
elküldve: 4
receptkönyvben: 76
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Sylvia Gasztro Angyal

Mióta szakács: 2014.04.21.
114 recept

receptjellemzők

konyha: görög
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Moussaka, görög rakott padlizsán, paradicsomos-húsos rakott padlizsán, fűszeres hússal rakott padlizsán

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Isilya
Isilya Wed, 2017-01-11 18:26

Kedves Sylvia!

Köszönöm szépen a receptet! Tegnap megcsináltam, és a családom odáig volt! Főleg a férjem, aki szakács... így nagy öröm volt ez nekem. :)
Gondoltam megosztom Veled is a sikerem!

Csak így tovább!

596
padlizsán 3 db
burgonya 1 kg
paradicsom 0.5 kg
vöröshagyma 2 db
fokhagyma 4 gerezd
napraforgó olaj 4 ek
darált marhahús 0.5 kg
sűrített paradicsom 140 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
cukor 1 teáskanál
fahéj 0.5 kávéskanál
tojás 1 db
juhsajt 10 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 40 g
finomliszt 4 evőkanál
tej 6 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint